AGRICULTURĂ
Alianţă a producătorilor de fructe de pădure
De anul acesta, Clujul are o asociaţie a producătorilor de fructe de pădure, organizată sub formă de cooperativă agricolă: "Arome Transilvane". Iniţiativa îi aparţine Fundaţiei Civitas, care a adus laolaltă nouă membri fondatori, care cultivă şi procesează fructe de pădure. Cei nouă asociaţi provin din satele Lujerdiu, Sic, Borşa şi Vişea, şi cultivă coacăze negre, afine, zmeură, mure, agrişe, cătină albă, coacăze roşii, dar şi fructe mai speciale, ca aronia şi goji. "Asociaţia îşi propune să ofere consumatorilor fructe cu o valoare nutritivă net superioară fructelor din import. Un alt scop este acela de a susţine producătorii locali mici şi mijlocii şi de a încuraja noi fermieri să-şi înceapă propria afacere cu fructe de pădure", spun cei de la "Arome Transilvane". "Problema principală a producătorilor de fructe de pădure este imposibilitatea de a-şi găsi o piaţă de desfacere. Dacă iei fiecare producător în parte, nu poate concura cu cantităţile mari de fructe de pădure importate din străinătate. În cadrul cooperativei, producătorii vor centraliza varietăţile de fructe cultivate şi îşi vor face puncte fixe şi mobile de desfacere a produselor". Pe lângă fructele de pădure proaspete, membrii asociaţiei comercializează dulceţuri şi siropuri de zmeură, de fructe de soc, de merişoare, de coacăze negre, de căpşuni...
ANTICORUPŢIE
În Bistriţa există un spital la care se întorc medicii plecaţi în străinătate
Într-un moment în care România se confruntă cu un dureros exod al personalului medical, cazul unui spital din Bistriţa vine să ne dovedească faptul că fenomenul poate fi stopat, dacă există voinţă şi pricepere. Aproape 50 de medici noi, cei mai mulţi cu studii în străinătate, au fost atraşi, în ultimii ani, de Spitalul de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Numai în 2018, 29 de medici s-au alăturat unităţii spitaliceşti, atraşi de dotările de ultimă generaţie. "Am investit masiv pentru a le crea medicilor cele mai bune condiţii. Au fost făcute investiţii de 32 de milioane de euro, mai avem în derulare investiţii de 10 milioane de euro şi urmează alte proiecte, în valoare de 25 de milioane de euro", declară reprezentanţii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Conducerea Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud spune că la ora actuală nu mai există specialităţi deficitare, însă ar mai fi nevoie de angajarea unor medici pentru a putea asigura anumite linii de gardă. Pentru a atrage medici la Bistriţa, Consiliul Judeţean a investit, pe lângă aparatură şi modernizarea spitalului, şi în asigurarea de locuinţe pentru personalul medical, primele 24 de apartamente realizate prin ANL urmând să fie recepţionate în aprilie.
ANTICORUPŢIE
Primul spital "anti-şpagă" din ţară
Tot din domeniul medical vine o altă ştire pozitivă, de dată recentă: Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou", din Suceava, este primul din România care a primit recunoaşterea introducerii unui sistem de management anticorupţie. Managerul instituţiei spune că scopul acestui sistem este de a pune pacienţii pe poziţie de egalitate în faţa serviciilor medicale acordate în spital, indiferent de veniturile acestora. Măsurile impuse de standardul anti-şpagă se referă nu doar la banii daţi în plic sau strecuraţi în buzunarul personalului din spital, ci şi la raporturile dintre medicii care prescriu reţete şi furnizorii de medicamente, cadourile, donaţiile şi beneficiile similare, angajările, precum şi achiziţiile pe care le face unitatea medicală. În cadrul managementului anti-mită, printre alte măsuri, spitalul a fost împânzit de afişe prin care cei care intră în incintă sunt informaţi că în această unitate medicală, plicul cu bani nu-ţi aduce servicii mai bune.
NAŢIE PRIN EDUCAŢIE
România, locul 1 la Robotică în Coreea de Sud
Tinerii înscrişi în programul BRD First Tech Challenge Romania, destinat elevilor care au ca pasiune robotica, s-au întors încărcaţi de premii, de la un festival de specialitate găzduit de Coreea de Sud, cele mai importante fiind o medalie de aur şi titlul de "Winning Alliance Award". Ajunsă în finală, echipa de robotică "AutoVortex" a decis să facă alianţă cu o altă echipă românească din competiţie, "Quantum Robotics", iar împreună, tinerii noştri au câştigat încă o finală a unei competiţii internaţionale de prestigiu. Pe lângă această performanţă, echipa "AutoVortex" a mai câştigat şi premiile Captain of Alliance şi Connect Award. Qube. Cea de-a treia echipă românească prezentă la concursul din Coreea de Sud a fost răsplătită cu Premiul pentru design. "Premiile sunt o recunoaştere a faptului că românii sunt foarte buni la inovaţie şi creativi până şi într-un domeniu în care învăţământul românesc nu oferă pregătire. După această performanţă, mai mulţi copii ne-au scris că sunt foarte motivaţi de succesul celor de la «AutoVortex»", spun cei de la Asociaţia "Naţie Prin Educaţie", care coordonează proiectul First Tech Challenge în ţara noastră.
TURISM
Sibiul, "musai de văzut" pentru englezi anul acesta!
Sibiul a fost inclus pe lista locurilor "musai de văzut" de către celebra revistă "National Geographic Traveller", ediţia din Marea Britanie. Prezenţa Sibiului pe "The Cool List 2019" e motivată de editori prin apartenenţa sa la programul "European Region of Gastronomy": "De-a lungul întregului an 2019, Sibiu va găzdui numeroase evenimente şi festivaluri culinare, pieţe şi tururi specializate, care vor prezenta diversitatea bucătăriei tradiţionale din Transilvania. Oricum, dincolo de asta, Sibiul, fostă Capitală Culturală Europeană în 2007, merită vizitat în sine - un oraş vechi de 800 de ani, cu pieţe şi biserici superbe şi cu un muzeu, «Brukenthal», deschis încă de la 1817". Recomandările "The Cool List 2019" ale "National Geographic Traveller" Marea Britanie cuprind, pe lângă Sibiu, oraşul Setouchi din Japonia, dar şi Antarctica, Pittsburgh, Corsica, West Yorkshire, Hong Kong, Oslo, Eritrea, Matera sau Indonezia.
SPORT
La mulţi ani, Gică Hagi!
Considerat de mulţi fani ai fotbalului drept cel mai bun jucător român al tuturor timpurilor, Gică Hagi a fost sărbătorit, pe 5 februarie, la împlinirea a 54 de ani, nu doar de lumea sportului românesc, ci şi de lumea sportului internaţional, care în ciuda trecerii timpului, nu uită momentele sale de magie cu balonul rotund, la Mondialul din 1994 sau la meciurile jucate sub culorile unor echipe uriaşe, precum Real Madrid şi FC Barcelona. Născut în aceeaşi zi cu alţi mari maeştri ai fotbalului internaţional - Cristiano Ronaldo şi Neymar, Gică Hagi a fost felicitat de forul fotbalistic internaţional, FIFA, care a distribuit pe reţelele de socializare un montaj video cu cele mai frumoase goluri marcate la Campionatele Mondiale de către cele trei superstaruri.
În Spania, unde a jucat la cele mai mari echipe ale ţării şi unde este în continuare foarte iubit, Gică Hagi a fost sărbătorit de prestigiosul cotidian sportiv "Marca" printr-un interviu în exclusivitate. La mulţi ani, Gică Hagi, îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut şi faci pentru fotbalul românesc! Ne-au dăruit bucurie curată.
P.S. Ce "veste bună" este aniversarea lui Hagi? Faptul că el reprezintă un model şi-o valoare în degringolada României de azi.