Sau una de Blaga ori de Bacovia! Corifeii literaturii române nu pot fi cântaţi la chitară electrică. Şi totuşi, este posibil. Trupa bucureşteană FiRMA vine pe piaţă cu un material nou-nouţ, intitulat "Poezii Alese. Vol. I". Discul lor e compus din nouă piese originale, pentru realizarea cărora au folosit versurile unor poeţi români cunoscuţi, clasici şi contemporani, printre care: Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Bacovia, Ana Blandiana, Leonid Dimov... Ba mai mult, acolo unde s-a putut, au fost încorporate în melodii înregistrări cu vocile poeţilor recitându-şi propriile creaţii. Şi uite cum ce părea o obrăznicie se transformă în omagii şi-n inovaţie muzicală. E o mişcare îndrăzneaţă azi, când cei mai mulţi solişti "la modă" se chinuiesc să folosească cuvinte cât mai banale şi puţine la număr, pentru ca melodiile lor să fie uşor de reţinut şi de comercializat. Dar trupa FiRMA a avut de mult în gând să realizeze un astfel de album şi "a tatonat terenul" încă din 2017, atunci când de ziua Naţională, pe 1 Decembrie, a lansat single-ul "Dulce Românie" (pe versuri de Eminescu). Melodia a fost foarte bine primită, semn că există şi un public dispus să asculte poezie de calitate pe ritmuri rock.
Cochetând cu faima internaţională
FiRMA este o formaţie românească de rock alternativ, ce combină rock-ul cu trip hop-ul şi blues-ul, adăugându-le şi infuzii de jazz şi funk. Este considerată a fi un pionier al rock-ului alternativ din România. La începuturi, a fost adesea confundată cu "o trupă de afară", căci nu se prea potrivea în peisajul muzical al anilor 2000 cu ceea ce se auzea pe piaţa noastră. Bazele trupei au fost puse de doi colegi de la Liceul "Spiru Haret" din Bucureşti: Daniel "Rocca" Stoicea şi Alexandru Donciu "Lix" (acum rezident în Canada). Ei au descoperit din întâmplare că împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru muzică şi au început să exerseze şi să experimenteze împreună. La scurt timp, li s-au alăturat alţi trei tineri doritori de glorie: Sorin Erhan, Robert Enache şi Sorin Burcaş. În 2001 au lansat primul single, "La OrbirE", căruia i-au făcut şi un videoclip. Piesa a fost preluată imediat de posturile Atomic TV şi MTV şi a ajuns repede în vârful topurilor. După acest succes televizat, au fost invitaţi să cânte în cele mai importante cluburi bucureştene de atunci, precum Fire sau Club A. Au fost încurajaţi de succesul obţinut şi au continuat să compună melodii noi, aşa încât, la începutul anului 2003, când au semnat un contract cu "Intercont Music", valabil pe o perioadă de trei ani, aveau gata un album întreg. Discul intitulat "La OrbirE", după melodia lor de succes cu acelaşi nume, a fost lansat tot în acel an. Şi tot în această perioadă încep colaborarea cu Andreea Păduraru, un regizor de excepţie, care îi va ajuta să realizeze videoclipurile pieselor "Nimeni" şi "Important". Ambele au dominat micul ecran muzical românesc. ?n 2004, au fost nominalizaţi la premiile MTV Europe Music, la categoria "Cea mai bună piesă românească", iar un an mai târziu se aflau în fruntea nominalizărilor de la premiile MTV România pentru "Cea mai bună trupă rock". Nu au câştigat, dar s-au făcut remarcaţi. Trupa a suferit o serie schimbări în componenţă, până la lansarea discului cu numărul doi, intitulat "Exit" (2007), realizat de data aceasta în colaborare cu "MediaPro Music". Şi acest disc e bine primit de public şi de critică, iar trupa FiRMA devine prima formaţie românească nominalizată la o secţiune internaţională "New Sounds of Europe" (Noul sound european), găzduită în cadrul premiilor MTV Europe Music 2007. Premierea s-a desfăşurat pe 1 noiembrie 2007 la München, în Germania, iar trupa românească a reuşit să ajungă printre cele trei finaliste ale categoriei, devansând alţi 15 artişti europeni. Mulţumită apariţiei la acest eveniment, ei s-au bucurat de aprecierile unor artişti cunoscuţi, precum Wyclef Jean, Snoop sau Foo Fighters.
A urmat o perioadă destul de lungă de pauză şi alte câteva schimbări în componenţă, până la lansarea următoarelor discuri: "Descântece - Vol. I" (2014) şi "Descântece - Vol. II" (2017). Spre deosebire de alţi artişti ai momentului, cei de la FiRMA nu se grăbesc să producă materiale "pe bandă" şi le gândesc bine înainte de-a le produce şi lansa. Acesta este şi cazul celui mai recent album al lor, "Poezii Alese. Vol. I", lansat pe 17 decembrie 2018.
"Am stat toată vara şi am lucrat. Am aşteptat toamna cu mare nerăbdare, pentru a aduce la sufletul şi urechile oamenilor piesele astea la care ţinem foarte mult. Materialul ăsta ne-a ocupat cam toată sfera emoţională. «Poezii Alese. Vol. I» este un album ce conţine o serie de duete între FiRMA şi o seamă de poeţi români. Este foarte important să menţionez că majoritatea pieselor conţin vocile înregistrate, poezii în lectura poeţilor respectivi. Sunt înregistrări din arhiva de aur la care am avut acces prin intermediul celor de la Casa Radio şi Radio România", declara liderul trupei Daniel "Rocca" Stoicea, într-un interviu acordat postului RFI.
Azi, FiRMA este compusă din: "Rocca" - voce, chitară, pian, Sorin Erhan - bas, Adrian Coman - chitară electrică, Alexandru Gavril - chitară electrică şi Constantin "Bărbuţă" Bărbăşelu - tobe. Noul lor disc "Poezii Alese. Vol. 1" poate fi găsit în librării sau poate fi ascultat online pe contul de iTunes & Spotify al trupei FiRMA. Iar dacă sunteţi curioşi să aflaţi ce se întâmplă când poezia se combină cu rock-ul, îi puteţi asculta live pe 13 februarie, la Clubul Expirat Halele Carol din Bucureşti, sau pe 22 februarie, în Constanţa, la Doors Club.
Biletele pentru concertul din Capitală se găsesc în reţeaua iabilet şi costă 50 lei, acces general.