Vești bune despre România - Deci, se poate!

Ciprian Rus
- E aproape un miracol, dar în ciuda băltirii politice, în multe din părțile ei, țara merge înainte -

AGRICULTURĂ
Alianță a producătorilor de fructe de pădure


De anul acesta, Clujul are o asociație a producă­to­rilor de fructe de pădure, organizată sub formă de coope­rativă agricolă: "Arome Transilvane". Inițiativa îi aparține Fundației Civitas, care a adus laolaltă nouă membri fondatori, care cultivă și procesează fructe de pădure. Cei nouă asociați provin din satele Lujerdiu, Sic, Borșa și Vișea, și cultivă coacăze negre, afine, zmeură, mure, agrișe, cătină albă, coacăze roșii, dar și fructe mai speciale, ca aronia și goji. "Asociația își pro­pune să ofere consumatorilor fructe cu o valoare nutritivă net superioară fructelor din import. Un alt scop este acela de a susține producătorii locali mici și mijlocii și de a încuraja noi fermieri să-și înceapă propria afacere cu fructe de pădure", spun cei de la "Aro­me Transilvane". "Problema prin­cipală a produ­cătorilor de fructe de pădure este imposi­bilitatea de a-și găsi o piață de des­facere. Dacă iei fiecare pro­du­cător în parte, nu poate concura cu can­titățile mari de fructe de pădure im­por­tate din străină­tate. În cadrul cooperativei, pro­ducătorii vor centraliza va­rie­­tățile de fructe cultivate și își vor face puncte fixe și mobile de desfacere a produse­lor". Pe lângă fruc­tele de pădure proas­pete, mem­brii aso­cia­ției co­mercia­li­zează dulcețuri și siropuri de zmeură, de fructe de soc, de merișoare, de coacăze negre, de căp­șuni...


ANTICORUPȚIE
În Bistrița există un spital la care se întorc medicii plecați în străinătate


Într-un moment în care România se confruntă cu un dureros exod al personalului medical, cazul unui spital din Bistrița vine să ne dovedească faptul că fe­nomenul poate fi stopat, dacă există voință și price­pere. Aproape 50 de medici noi, cei mai mulți cu studii în străinătate, au fost atrași, în ultimii ani, de Spitalul de Urgen­ță Bistrița-Năsă­ud. Numai în 2018, 29 de me­dici s-au alăturat unității spitali­cești, atrași de dotă­ri­le de ultimă genera­ție. "Am investit masiv pentru a le crea medicilor cele mai bu­ne condiții. Au fost făcute investiții de 32 de milioane de euro, mai avem în de­rulare investiții de 10 milioane de euro și urmează alte proiecte, în valoare de 25 de milioane de euro", declară repre­zentanții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Con­ducerea Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud spune că la ora actuală nu mai există specia­lități deficitare, însă ar mai fi nevoie de angajarea unor medici pentru a putea asigura anumite linii de gardă. Pentru a atrage medici la Bistrița, Consiliul Ju­dețean a investit, pe lângă aparatură și moderni­zarea spitalului, și în asigurarea de locuințe pentru per­sonalul medical, primele 24 de apartamente rea­lizate prin ANL urmând să fie recepționate în aprilie.


ANTICORUPȚIE
Primul spital "anti-șpagă" din țară


Tot din domeniul medical vine o altă știre pozitivă, de dată recentă: Spitalul de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou", din Sucea­va, este primul din România care a primit recunoașterea intro­ducerii unui sistem de management anticorupție. Managerul instituției spune că scopul acestui sistem este de a pune pa­cienții pe poziție de egalitate în fața serviciilor medicale acordate în spital, indiferent de veniturile acestora. Măsurile impuse de standardul anti-șpagă se referă nu doar la banii dați în plic sau strecurați în buzunarul per­so­nalului din spital, ci și la raporturile dintre medicii care pre­scriu rețete și furnizorii de medicamente, cadourile, donațiile și be­ne­ficiile similare, anga­jările, precum și achizițiile pe care le face unitatea medicală. În cadrul ma­nagementului anti-mită, printre alte măsuri, spitalul a fost împânzit de afișe prin care cei care in­tră în incintă sunt informați că în această unitate medicală, plicul cu bani nu-ți aduce servicii mai bune.


NAȚIE PRIN EDUCAȚIE
România, locul 1 la Robotică în Coreea de Sud


Tinerii înscriși în programul BRD First Tech Challenge Romania, destinat elevilor care au ca pasiune robotica, s-au întors încărcați de premii, de la un festival de spe­cialitate găzduit de Coreea de Sud, cele mai importante fiind o medalie de aur și titlul de "Winning Alliance Award". Ajunsă în finală, echipa de robotică "AutoVortex" a decis să facă alianță cu o altă echipă românească din com­petiție, "Quantum Robotics", iar împreună, tinerii noștri au câștigat încă o finală a unei com­petiții interna­ționale de prestigiu. Pe lângă această performanță, echipa "AutoVortex" a mai câștigat și premiile Captain of Alliance și Connect Award. Qube. Cea de-a treia echipă românească prezentă la concursul din Coreea de Sud a fost răsplătită cu Premiul pentru design. "Premiile sunt o recunoaștere a faptului că românii sunt foarte buni la inovație și creativi până și într-un domeniu în care învățământul românesc nu oferă pregătire. După această perfor­man­ță, mai mulți copii ne-au scris că sunt foarte motivați de succesul celor de la «AutoVortex»", spun cei de la Asociația "Nație Prin Educație", care coordonează proiectul First Tech Challenge în țara noastră.


TURISM
Sibiul, "musai de văzut" pentru englezi anul acesta!


Sibiul a fost in­clus pe lista locurilor "musai de văzut" de către celebra revistă "National Geo­gra­phic Traveller", edi­ția din Marea Brita­nie. Prezența Sibiului pe "The Cool List 2019" e motivată de editori prin aparte­nen­ța sa la progra­mul "European Re­gion of Gastrono­my": "De-a lungul în­tregului an 2019, Sibiu va găzdui numeroase evenimente și festi­valuri culinare, piețe și tururi specializate, care vor prezenta diversitatea bucă­tă­riei tradiționale din Transil­vania. Oricum, din­colo de asta, Sibiul, fostă Ca­­pitală Culturală Europeană în 2007, merită vi­zitat în sine - un oraș vechi de 800 de ani, cu piețe și biserici su­perbe și cu un muzeu, «Bru­ken­thal», deschis încă de la 1817". Recoman­dările "The Cool List 2019" ale "National Geographic Travel­ler" Marea Britanie cuprind, pe lângă Sibiu, orașul Setouchi din Japonia, dar și Antarctica, Pittsburgh, Corsi­ca, West Yorkshire, Hong Kong, Oslo, Eritrea, Ma­tera sau Indonezia.


SPORT
La mulți ani, Gică Hagi!


Considerat de mulți fani ai fotbalului drept cel mai bun jucător român al tuturor timpurilor, Gică Hagi a fost sărbătorit, pe 5 februarie, la împlinirea a 54 de ani, nu doar de lumea spor­tului românesc, ci și de lumea sportului inter­național, care în ciuda trecerii timpului, nu uită momentele sale de magie cu balonul rotund, la Mondialul din 1994 sau la meciurile jucate sub culorile unor echipe uriașe, precum Real Madrid și FC Barcelona. Născut în aceeași zi cu alți mari maeștri ai fotbalului internațional - Cristiano Ronaldo și Neymar, Gică Hagi a fost felicitat de forul fotbalistic internațional, FIFA, care a distribuit pe rețelele de socializare un montaj video cu cele mai frumoase goluri marcate la Cam­pionatele Mon­diale de către ce­le trei su­persta­ruri.
În Spania, un­de a jucat la cele mai mari echipe ale țării și unde este în con­tinuare foar­te iubit, Gică Hagi a fost săr­bătorit de presti­gio­sul cotidian spor­tiv "Marca" printr-un interviu în exclu­sivitate. La mulți ani, Gică Hagi, îți mulțumim pentru tot ce ai făcut și faci pentru fotbalul ro­mânesc! Ne-au dăruit bucurie curată.
P.S. Ce "veste bună" este aniversarea lui Hagi? Faptul că el reprezintă un model și-o valoare în degringolada României de azi.