Ingrediente (pentru 4 porţii): o cutie de tăieţei laţi, 2 linguri ulei de măsline, 3 cepe mici, 2 căţei de usturoi, 200 g unt, 20 frunze de salvie, 600 g cartofi făinoşi, fierţi, 100 g caşcaval, sare, piper negru măcinat.
Mod de preparare: * Se fierb tăieţeii al dente, în apă cu sare (conform indicaţiilor de pe ambalaj), se lasă să se răcească şi se ung cu ulei de măsline. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, iar usturoiul se curăţă şi se dă pe răzătoarea mică. * Se topeşte untul într-o cratiţă mai mică, se adaugă ceapa, usturoiul şi 10 frunze de salvie şi se călesc circa 10 minute. * Se taie cartofii fierţi în cuburi de 2 cm mărime. * Se aşează un rând de tăieţei într-o formă rezistentă la foc. * Peste ei se pun cartofii şi salvia, usturoiul şi untul în care au fost călite, se mai aşează un rând de tăieţei, se toarnă restul de umplutură şi se termină cu cea de-a treia foaie de tăieţei (se lasă puţin amestec de unt şi salvie deoparte). * Se rade caşcavalul şi se presară deasupra. * Se dă la cuptor şi se lasă 5-10 minute, până ce se rumenesc la suprafaţă. Se scoate forma din cuptor şi se stropeşte cu untul pus deoparte. Se presară deasupra frunzele de salvie rămase şi piperul măcinat. Se poate servi cu salată.
Tăieţei cu carne şi rozmarin
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g pulpă de porc, 2 linguri unt, 200 g costiţă afumată, 2 cepe, 2 linguri usturoi ras, 3 linguri bulion, 4 fire de cimbru, 2 crenguţe de rozmarin, 300 ml vin roşu, 600 g tăieţei laţi, sare, piper negru măcinat, caşcaval şi ulei de măsline, pentru garnisit.
Mod de preparare: * Se taie carnea cuburi de 2 cm mărime şi se prăjesc la foc iute în untul încins într-un ceaun mare (de metal!), până ce prind culoare. * Se taie costiţa bucăţi de 0,5 cm, iar cepele, curăţate, se taie felii. * Se pune costiţa împreună cu ceapa, usturoiul şi bulionul lângă carne, se amestecă şi se mai lasă 4 minute pe foc. * Se adaugă cimbrul, 1 crenguţă de rozmarin, vin şi apă cât să acopere aproape carnea. * Se fierb, cu capac, la foc mic, circa 2 ore şi jumătate. * Când s-a fiert carnea (se desface fâşii), se mai lasă 30 de minute să fiarbă, fără capac, amestecând aproape continuu. (Între timp, se gustă de sare.) * Se fierb tăieţeii conform indicaţiilor de pe ambalaj. * Se amestecă, apoi, cu tocăniţa de carne şi se încorporează şi restul de rozmarin şi piper măcinat. Se garniseşte cu caşcaval ras şi cu ulei de măsline şi se servesc imediat.
Salată de roşii cu Mozzarella şi lămâie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g Mozzarella, 500 g roşii coapte (de soiuri diferite), coaja unei lămâi, 1 ceapă roşie, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură oţet balsamic, sare, piper negru măcinat.
Mod de preparare: * Se taie Mozzarella şi roşiile în bucăţi mari de 2 cm. * Se toacă mărunt coaja de lămâie, iar ceapa curăţată se taie rondele. * Se amestecă toate cu uleiul de măsline şi cu oţetul balsamic. * Se condimentează salata cu sare şi piper şi se serveşte la temperatura camerei.
Pizza cu brânză de capră, rozmarin şi miere
Mod de preparare: * Se amestecă drojdia, zahărul, sarea şi uleiul de măsline cu 300 ml de apă călduţă. * Se adaugă făina (amestecând cu o lingură), până ce se obţine un aluat tare şi suplu şi se presară peste aluat puţină făină. * Se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească, la cald, circa 30 de minute. * Se împarte, apoi, în patru şi se întinde fiecare parte (pe planşetă) în formă de cerc (foaia să fie subţire). * Se dau, pe rând, la cuptorul încins la 220°C şi se coc circa 4 minute. * Între timp, se prăjesc - circa 3 minute - acele de rozmarin şi untul. * Se taie brânza bucăţi şi se presară peste pizzele coapte împreună cu untul şi rozmarinul, care se stropesc cu miere şi se servesc imediat.