Bucătărie mediteraneană - SARDINIA

Redactia
Tăieței cu brânză, cartofi și salvie

Ingrediente (pentru 4 porții): o cutie de tăieței lați, 2 lin­­guri ulei de măsline, 3 cepe mici, 2 căței de usturoi, 200 g unt, 20 frunze de salvie, 600 g car­tofi făinoși, fierți, 100 g caș­caval, sare, piper negru măcinat.
Mod de preparare: * Se fierb tă­iețeii al dente, în apă cu sare (con­form in­di­cațiilor de pe ambalaj), se lasă să se ră­cească și se ung cu ulei de măsline. Se cu­răță ceapa și se toacă mărunt, iar us­turoiul se curăță și se dă pe răzătoarea mică. * Se to­pește untul într-o cratiță mai mică, se adaugă ceapa, usturoiul și 10 frun­ze de salvie și se călesc circa 10 minute. * Se taie car­tofii fierți în cuburi de 2 cm mărime. * Se așează un rând de tăieței într-o formă rezistentă la foc. * Peste ei se pun cartofii și salvia, usturoiul și untul în care au fost călite, se mai așează un rând de tăieței, se toarnă restul de umplutură și se termină cu cea de-a treia foaie de tăieței (se lasă puțin amestec de unt și sal­vie deoparte). * Se rade cașcavalul și se presară deasupra. * Se dă la cuptor și se lasă 5-10 minute, până ce se ru­me­nesc la suprafață. Se scoate forma din cuptor și se stropește cu untul pus deoparte. Se presară deasupra frunzele de salvie rămase și piperul măcinat. Se poate servi cu salată.

Tăieței cu carne și rozmarin

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g pulpă de porc, 2 linguri unt, 200 g costiță afumată, 2 cepe, 2 linguri usturoi ras, 3 linguri bulion, 4 fire de cim­bru, 2 crenguțe de rozmarin, 300 ml vin roșu, 600 g tăieței lați, sare, piper ne­gru măcinat, cașcaval și ulei de măsline, pentru garnisit.
Mod de preparare: * Se taie carnea cuburi de 2 cm mărime și se prăjesc la foc iute în untul încins într-un ceaun mare (de metal!), până ce prind culoare. * Se taie cos­tița bucăți de 0,5 cm, iar cepele, cu­ră­țate, se taie felii. * Se pune costița împreună cu ceapa, us­turoiul și bulionul lângă carne, se amestecă și se mai lasă 4 minute pe foc. * Se adaugă cimbrul, 1 crenguță de rozmarin, vin și apă cât să acopere aproape carnea. * Se fierb, cu capac, la foc mic, circa 2 ore și jumătate. * Când s-a fiert car­nea (se desface fâșii), se mai lasă 30 de minute să fiarbă, fără capac, amestecând aproape continuu. (Între timp, se gus­tă de sare.) * Se fierb tăiețeii conform indicațiilor de pe ambalaj. * Se amestecă, apoi, cu tocănița de carne și se încorporează și restul de rozmarin și piper măcinat. Se garnisește cu cașcaval ras și cu ulei de măsline și se servesc imediat.

Salată de roșii cu Mozzarella și lămâie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g Mozzarella, 500 g roșii coapte (de so­iuri diferite), coaja unei lămâi, 1 ceapă roșie, 3 linguri ulei de măsline, 1 lin­gu­ră oțet balsamic, sare, piper negru măcinat.
Mod de preparare: * Se taie Mozza­rella și roșiile în bucăți mari de 2 cm. * Se toacă mărunt coa­ja de lămâie, iar ceapa curățată se taie rondele. * Se amestecă toate cu uleiul de măsline și cu oțetul balsamic. * Se condimentează salata cu sare și piper și se servește la temperatura camerei.

Pizza cu brânză de capră, rozmarin și miere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g drojdie, 2 lin­gurițe zahăr, 1 linguriță sare, 3 linguri ulei de măsline, 700 g făină, 3 linguri ace de rozmarin (proaspete), 3 linguri unt, 300 g brânză de capră (tare), 2 linguri miere.
Mod de preparare: * Se amestecă droj­­dia, zahărul, sarea și uleiul de măs­line cu 300 ml de apă călduță. * Se ada­ugă făina (amestecând cu o lingură), până ce se obține un aluat tare și suplu și se pre­sară peste aluat puțină făină. * Se aco­peră cu un șervet și se lasă să crească, la cald, circa 30 de minute. * Se împarte, apoi, în patru și se întinde fiecare parte (pe planșetă) în formă de cerc (foaia să fie subțire). * Se dau, pe rând, la cuptorul încins la 220°C și se coc circa 4 minute. * Între timp, se prăjesc - circa 3 minute - acele de rozmarin și untul. * Se taie brânza bucăți și se presară peste pizzele coapte împreună cu untul și roz­marinul, care se stropesc cu miere și se servesc imediat.