Biluţe de brânză feta, cu roşii uscate, trase în fistic
Ingredientele: 6 căţei de usturoi copţi, 200 de grame brânză feta, 2 linguriţe de iaurt, 3 linguriţe de busuioc proaspăt tocat (sau 1 linguriţă de busuioc uscat), 1 linguriţă de oregano proaspăt sau uscat, 5-6 roşii uscate + 1 linguriţă din uleiul în care au fost conservate, 100 de grame de măsline Kalamata fără sâmburi, piper negru şi roşu (după gust), fistic măcinat pentru crustă, crakers (biscuiţi săraţi) pentru servit.
Cum se pregătesc: în primul rând, încălziţi cuptorul. Puneţi căţeii de usturoi, cu tot cu coajă, pe o tavă şi îi stropiţi cu ulei de măsline. Îi coaceţi în cuptor 30 de minute, apoi îi lăsaţi să se răcească. După ce s-au răcit, stoarceţi din coajă pulpa coaptă a usturoiului şi o pasaţi cu furculiţa. În continuare, puneţi într-un robot de bucătărie brânza feta, iaurtul şi usturoiul şi le procesaţi. Adăugaţi busuiocul, oregano, roşiile uscate + uleiul de la roşii, piperul şi măslinele şi le procesaţi pe toate, până obţineţi textura dorită - foarte fină sau cu bucăţele vizibile de roşii uscate şi de măsline. Compoziţia astfel obţinută poate să fie păstrată în frigider până la trei zile. Când sunteţi gata de petrecere, luaţi compoziţia şi modelaţi biluţele, pe care le rostogoliţi prin fisticul măcinat. Fiecare biluţă se aşează pe un cracker.
Pulpe de pui în stil thai
(O reţetă asiatică)
Pentru o cantitate care să sature 3 persoane, aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 6 pulpe de pui, 3 căţei de usturoi, 2 fire de ceapă verde, 2 bucăţi de ghimbir (puteţi ajusta cantitatea, în funcţie de gust), 30 ml ulei de măsline, pătrunjel verde, coriandru verde sau uscat, 1 cutie cu lapte de cocos. De asemenea, aveţi nevoie şi de 2 linguri mari din următorul amestec de mirodenii (praf): chimion, cardamom, cuişoare, turmeric, foi de dafin, fenicul, piper negru, anason. Amestecul puteţi să vi-l preparaţi voi sau se găseşte şi gata preparat în supermarket-uri. Cum se procedează: pulpele de pui se spală bine, se crestează uşor şi se usucă folosind un şervet de bucătărie. Se aşează într-un bol, iar deasupra se pun: ceapa tocată, usturoiul tăiat în bucăţi mari, ghimbirul feliat, verdeaţa mărunţită, uleiul de măsline şi mirodeniile. Se amestecă totul bine, şi pulpele astfel "tratate" se lasă la marinat între 40 de minute şi 1 oră, dar se pot lăsa şi peste noapte. După acea perioadă minimă de 40 de minute, pulpele se pun într-o tigaie încinsă şi se rumenesc câteva minute, până capătă culoare. Focul se dă acum puţin mai tare. După aproximativ 5 minute, se adaugă laptele de cocos, se potriveşte focul, şi pulpele se lasă la fiert aproximativ 15 minute, până când carnea e pătrunsă. O verificaţi cu o furculiţă şi... gata! La pulpele astfel preparate, merge de minune un orez sălbatic fiert cu şofran.
Cocktail cu sirop de rodie
Iată ingredientele: 2 căni cu suc de rodie (proaspăt stors sau cumpărat), sucul de la 1 portocală, puţină coajă de portocală rasă, zahăr (e opţional, în funcţie de preferinţe şi de cât de dulce e sucul de rodie), 2 linguriţe de apă de trandafiri, 1 sticlă de prosecco, cuburi de gheaţă cu seminţe de rodie.
Cum se prepară cocktailul: umpleţi din timp tăviţele de gheaţă cu apă şi cu seminţe de rodie şi le introduceţi în congelator. Puneţi la fiert sucul de rodie, zahărul, sucul şi coaja de portocală. Le lăsaţi să fiarbă, la foc mediu, până obţineţi un sirop lipicios. La final, îl strecuraţi, ca să eliminaţi coaja de portocală, adăugaţi apa de trandafiri şi îl lăsaţi să se răcească. Când sunteţi gata de petrecere, puneţi în pahare cuburile de gheaţă cu seminţe de rodie, 2-3 linguri din siropul de rodie în fiecare pahar şi completaţi cu prosecco.
Poftă bună şi Crăciun fericit!