Sugestii pentru Masa de Crăciun - Rețetele LAUREI COSOI

Redactia
Ca desert, interviul LAUREI COSOI din numărul acesta!

Biluțe de brânză feta, cu roșii uscate, trase în fistic

Ingredientele: 6 căței de usturoi copți, 200 de grame brânză feta, 2 lingurițe de iaurt, 3 lin­gurițe de busuioc proas­­păt tocat (sau 1 lin­­gu­riță de busuioc uscat), 1 linguriță de ore­gano proas­păt sau uscat, 5-6 roșii uscate + 1 lin­guriță din ule­iul în care au fost conser­vate, 100 de grame de măs­line Kalamata fără sâm­buri, pi­per negru și ro­șu (du­pă gust), fistic măcinat pen­tru crustă, crakers (bis­cuiți sărați) pen­tru servit.
Cum se pregătesc: în pri­mul rând, încăl­ziți cup­torul. Puneți cățeii de us­tu­roi, cu tot cu coajă, pe o tavă și îi stro­piți cu ulei de măsline. Îi coa­ceți în cup­tor 30 de minute, apoi îi lă­sați să se răcească. După ce s-au răcit, stoarceți din coa­jă pulpa coaptă a ustu­ro­iului și o pasați cu furculița. În continuare, puneți în­tr-un ro­bot de bucătărie brânza feta, iaurtul și us­turoiul și le procesați. Adăugați bu­suiocul, ore­ga­no, ro­șiile uscate + uleiul de la roșii, piperul și măs­­li­nele și le procesați pe toate, până obțineți tex­tura dorită - foarte fină sau cu bucățele vizi­bi­le de roșii uscate și de măsline. Compoziția ast­fel ob­ți­nută poa­te să fie păstrată în frigider până la trei zile. Când sunteți gata de petrecere, luați com­­po­ziția și modelați biluțele, pe care le rosto­goliți prin fis­ti­cul măcinat. Fie­care biluță se așea­ză pe un cracker.

Pulpe de pui în stil thai
(O rețetă asiatică)


Pentru o cantitate care să sature 3 persoane, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 6 pulpe de pui, 3 căței de usturoi, 2 fire de ceapă verde, 2 bucăți de ghimbir (puteți ajusta cantitatea, în funcție de gust), 30 ml ulei de măsline, pă­trun­jel verde, co­riandru verde sau us­cat, 1 cu­tie cu lapte de cocos. De ase­me­nea, aveți nevoie și de 2 linguri mari din următorul amestec de miro­denii (praf): chi­mion, car­damom, cui­șoare, tur­­meric, foi de da­fin, fenicul, piper ne­gru, ana­son. Ames­te­cul puteți să vi-l pre­parați voi sau se găsește și ga­ta preparat în super­market-uri. Cum se pro­ce­dează: pulpele de pui se spală bine, se crestează ușor și se usucă folosind un șervet de bucătărie. Se așează într-un bol, iar deasupra se pun: ceapa tocată, usturoiul tăiat în bucăți mari, ghim­bi­rul feliat, verdeața mă­run­țită, ule­iul de măsline și mi­rodeniile. Se ames­tecă totul bine, și pul­pe­le astfel "tra­tate" se lasă la ma­rinat între 40 de minute și 1 oră, dar se pot lăsa și peste noap­te. După acea perioadă minimă de 40 de minute, pul­pele se pun într-o tigaie în­cin­să și se rume­nesc câteva minute, până capătă cu­loare. Focul se dă acum puțin mai tare. După apro­ximativ 5 minute, se adaugă laptele de co­cos, se potrivește focul, și pul­pele se lasă la fiert apro­ximativ 15 minute, pâ­nă când carnea e pă­trunsă. O verificați cu o fur­culiță și... gata! La pulpele astfel pre­pa­rate, mer­ge de minune un orez sălbatic fiert cu șofran.

Cocktail cu sirop de rodie

Iată ingredientele: 2 căni cu suc de rodie (proas­păt stors sau cumpărat), sucul de la 1 por­tocală, puțină coajă de portocală rasă, za­hăr (e opțional, în funcție de preferințe și de cât de dulce e sucul de rodie), 2 lingurițe de apă de tran­dafiri, 1 sticlă de prosecco, cuburi de ghea­ță cu semințe de rodie.
Cum se prepară cocktailul: umpleți din timp tăvițele de gheață cu apă și cu semințe de rodie și le introduceți în congelator. Puneți la fiert su­cul de rodie, zahărul, sucul și coaja de portocală. Le lăsați să fiarbă, la foc mediu, până obțineți un si­rop lipicios. La final, îl strecurați, ca să eli­mi­nați coaja de portocală, adăugați apa de trandafiri și îl lăsați să se răcească. Când sunteți gata de petrecere, puneți în pahare cuburile de gheață cu semințe de rodie, 2-3 linguri din siropul de rodie în fiecare pahar și completați cu prosecco.
Poftă bună și Crăciun fericit!