Biluțe de brânză feta, cu roșii uscate, trase în fistic
Ingredientele: 6 căței de usturoi copți, 200 de grame brânză feta, 2 lingurițe de iaurt, 3 lingurițe de busuioc proaspăt tocat (sau 1 linguriță de busuioc uscat), 1 linguriță de oregano proaspăt sau uscat, 5-6 roșii uscate + 1 linguriță din uleiul în care au fost conservate, 100 de grame de măsline Kalamata fără sâmburi, piper negru și roșu (după gust), fistic măcinat pentru crustă, crakers (biscuiți sărați) pentru servit.
Cum se pregătesc: în primul rând, încălziți cuptorul. Puneți cățeii de usturoi, cu tot cu coajă, pe o tavă și îi stropiți cu ulei de măsline. Îi coaceți în cuptor 30 de minute, apoi îi lăsați să se răcească. După ce s-au răcit, stoarceți din coajă pulpa coaptă a usturoiului și o pasați cu furculița. În continuare, puneți într-un robot de bucătărie brânza feta, iaurtul și usturoiul și le procesați. Adăugați busuiocul, oregano, roșiile uscate + uleiul de la roșii, piperul și măslinele și le procesați pe toate, până obțineți textura dorită - foarte fină sau cu bucățele vizibile de roșii uscate și de măsline. Compoziția astfel obținută poate să fie păstrată în frigider până la trei zile. Când sunteți gata de petrecere, luați compoziția și modelați biluțele, pe care le rostogoliți prin fisticul măcinat. Fiecare biluță se așează pe un cracker.
Pulpe de pui în stil thai
(O rețetă asiatică)
Pentru o cantitate care să sature 3 persoane, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 6 pulpe de pui, 3 căței de usturoi, 2 fire de ceapă verde, 2 bucăți de ghimbir (puteți ajusta cantitatea, în funcție de gust), 30 ml ulei de măsline, pătrunjel verde, coriandru verde sau uscat, 1 cutie cu lapte de cocos. De asemenea, aveți nevoie și de 2 linguri mari din următorul amestec de mirodenii (praf): chimion, cardamom, cuișoare, turmeric, foi de dafin, fenicul, piper negru, anason. Amestecul puteți să vi-l preparați voi sau se găsește și gata preparat în supermarket-uri. Cum se procedează: pulpele de pui se spală bine, se crestează ușor și se usucă folosind un șervet de bucătărie. Se așează într-un bol, iar deasupra se pun: ceapa tocată, usturoiul tăiat în bucăți mari, ghimbirul feliat, verdeața mărunțită, uleiul de măsline și mirodeniile. Se amestecă totul bine, și pulpele astfel "tratate" se lasă la marinat între 40 de minute și 1 oră, dar se pot lăsa și peste noapte. După acea perioadă minimă de 40 de minute, pulpele se pun într-o tigaie încinsă și se rumenesc câteva minute, până capătă culoare. Focul se dă acum puțin mai tare. După aproximativ 5 minute, se adaugă laptele de cocos, se potrivește focul, și pulpele se lasă la fiert aproximativ 15 minute, până când carnea e pătrunsă. O verificați cu o furculiță și... gata! La pulpele astfel preparate, merge de minune un orez sălbatic fiert cu șofran.
Cocktail cu sirop de rodie
Iată ingredientele: 2 căni cu suc de rodie (proaspăt stors sau cumpărat), sucul de la 1 portocală, puțină coajă de portocală rasă, zahăr (e opțional, în funcție de preferințe și de cât de dulce e sucul de rodie), 2 lingurițe de apă de trandafiri, 1 sticlă de prosecco, cuburi de gheață cu semințe de rodie.
Cum se prepară cocktailul: umpleți din timp tăvițele de gheață cu apă și cu semințe de rodie și le introduceți în congelator. Puneți la fiert sucul de rodie, zahărul, sucul și coaja de portocală. Le lăsați să fiarbă, la foc mediu, până obțineți un sirop lipicios. La final, îl strecurați, ca să eliminați coaja de portocală, adăugați apa de trandafiri și îl lăsați să se răcească. Când sunteți gata de petrecere, puneți în pahare cuburile de gheață cu semințe de rodie, 2-3 linguri din siropul de rodie în fiecare pahar și completați cu prosecco.
Poftă bună și Crăciun fericit!