Toţi dăm vina pe guvernanţii care s-au aliat cu prădătorii de păduri şi au decimat una dintre cele mai de preţ valori ale neamului românesc. Nu recunoaştem însă că şi noi am contribuit la acest dezastru ecologic. La fiecare Crăciun, bradul este jertfit inutil pe altarul snobismului nostru, în numele unei tradiţii străine, prin globalizarea mediocrităţii spiritului uman. Fără îndoială, ar trebui să preţuim mai mult bradul, nu numai de Crăciun sau ca lemn de construcţie şi foc, ci mai ales pentru rolul ecologic indispensabil şi pentru minunatul său potenţial de vindecare a bolilor.
Un mort în casă
În fiecare an, milioane de brazi sunt tăiaţi din păduri şi aduşi în casele noastre... În înţelepciunea sa nivelatoare, televizorul ne-a învăţat că la Crăciun nu putem supravieţui fără brad. Cunosc familii extrem de modeste, care trăiesc de pe-o zi pe alta, dar care, pentru a fi în rând cu lumea, îşi cumpără, cu bani împrumutaţi, brad de Crăciun. Jertfă zadarnică! Ni s-a înşurubat în cap ideea că magia Crăciunului se produce doar în prezenţa bradului împodobit sclipitor, asociat neapărat cu cadouri aduse de Moş Crăciun (înlocuitorul de sinteză al Pruncului Iisus), aşa cum vedem în filmele americane. Mâncăm şi bem bine, ne veselim şi cântăm, uităm ce sărbătorim şi nu băgăm de seamă că în casă avem un mort: bradul de Crăciun. Pe crengile lui nu vor mai ciripi niciodată păsărele, vântul nu-l va mai bate, zăpada nu se va mai aşterne pe cetina lui.
Despuiat şi aruncat la gunoi
Demersul ar putea fi considerat "excentric", dacă nu am urmări până la capăt destinul bradului de Crăciun: containerul de gunoi. Duceţi-vă copiii şi nepoţii la containerul de gunoi după ce trec sărbătorile. E cea mai bună educaţie ecologică. Explicaţi-le că mândrul şi sclipitorul lor brad de Crăciun a devenit o uscătură aruncată, cu alte mizerii, la containerul de gunoi. Nu vor mai dori niciodată un brad de Crăciun, mort şi umilit. Când eram mică, mă întrebau copiii de ce eu nu am brad de Crăciun, ca toată lumea. Le explicam că eu am o pădure întreagă de brazi, care se află la munte, la bunicul meu.
Mucegaiuri periculoase
"Sindromul bradului de Crăciun" este cunoscut în lumea medicală ca o consecinţă a dezvoltării excesive a unor mucegaiuri care se găsesc pe tulpina şi pe ramurile lui. În mediul natural, aceste mucegaiuri sunt neînsemnate şi inofensive. Odată ajunse în casă, la căldură, mucegaiurile de pe brad găsesc condiţii favorabile de înmulţire şi ajung, în scurt timp, să colonizeze întreaga casă. Reacţia la mucegai este răceala, inflamarea gâtului, curgerea abundentă a nasului şi dezvoltarea unor alergii respiratorii. Cei mai afectaţi sunt copiii.
Un studiu publicat în anul 2011 de dr. Kurlandsky în revista americană "Annals of Allergy, Asthma and Immunology" a evidenţiat prezenţa a 53 de tipuri de mucegaiuri diferite pe 28 de brazi de Crăciun. Studiul aminteşte lucrările de cercetare desfăşurate în 2007, care au avut ca scop monitorizarea timp de 14 zile a aerului dintr-o casă cu brad de Crăciun. S-a constatat o creştere a numărului de spori de mucegai pe metru cub, de la 800, în prima zi, până la 5000, în ziua a 14-a. Pe de altă parte, cercetătorii de la "Institutul Pasteur" din Franţa arată că reacţiile alergice la mucegaiul bradului de Crăciun cresc în intensitate în prezenţa fumului de artificii, a produselor chimice şi a unor decoraţiuni de pe brad.
De Crăciun, uităm adesea Sărbătoritul
Ce agitaţie febrilă de Crăciun! Cumpărături, tăierea porcului, împodobirea bradului, venirea Moşului, primirea colindătorilor, pregătirea mesei, întâlnirile şi petrecerile de tot felul... Toate urzesc o ţesătură diabolică, care ne acoperă ochii şi inima. Uităm de Marele Sărbătorit sau, în cel mai bun caz, îl punem, formal, la coada listei de preocupări. Detestăm smerenia şi înălţăm mândria, dăm din coate, ne războim unii cu alţii şi considerăm bunăvoinţa o slăbiciune, ne depărtăm de semenii noştri năpăstuiţi şi uităm să ne bucurăm cu adevărat. Ne lăsăm duşi de un val ameţitor, străin de Dumnezeu. Şi totuşi, nu e bine să generalizez! Dacă jertfa bradului de Crăciun este zadarnică, îngustimea căii nu face zadarnică jertfa Mântuitorului. În ADN-ul nostru Creatorul a pus o sete copleşitoare de fericire, pe care, oricât ne-am zbate, nu o putem atinge decât în prezenţa Domnului nostru Iisus Hristos. Cu sute de ani în urmă, Blaise Pascal spunea: "În inima fiecărui om există un gol în formă de Dumnezeu". Haideţi ca la acest Crăciun să ne umplem inimile de prezenţa Pruncului Iisus!
Bradul, darul nepreţuit al vindecării
Valoarea terapeutică a bradului nu este suficient de bine cunoscută de români. Prin comparaţie, popoarele scandinave manifestă o preţuire remarcabilă pentru brad, considerându-l un remediu natural indispensabil în tratarea unui număr impresionant de maladii. Şi la noi, în trecut, locuitorii muntelui, precum şi călugării, au folosit răşina, mugurii, scoarţa şi cetina bradului ca medicament natural. Cel mai cunoscut produs natural al bradului este siropul de muguri de brad, folosit în special pentru afecţiuni respiratorii. Inconvenientul legat de siropul de muguri de brad este distrugerea valoroaselor enzime şi vitamine prin fierbere, precum şi adaosul de zahăr, care perturbă buna funcţionare a organismului.
Fascinaţia mea faţă de calităţile sanogene excepţionale ale bradului îşi are originea în copilărie. Eram în vacanţă, la bunicul meu din Poiana Horea, în Munţii Apuseni. Zăpadă mare şi un frig de crăpau pietrele... Bunicul avea grijă de vaci, dându-le din abundenţă fân montan curat şi, o dată pe săptămână, făină de porumb amestecată cu puţină sare. Într-o zi, am rămas uimită văzând că bunicul le oferă vacilor crengi mari cu cetină de brad. N-am văzut niciodată atâta lăcomie nepotolită la vaci. Au devorat rapid cetina, până la lemnul tare, bătându-se pentru fiecare rămurică. La uimirea mea, bunicul mi-a spus că cetina de brad e medicament pentru vaci, ca să rămână sănătoase şi să dea mult lapte. Altădată, tot la munte, în luna iunie, a nins şi am constatat cu surprindere că oile mănâncă muguri de brad, meniu neglijat cu desăvărşire înainte de ninsoare.
Mult mai târziu, când am început să fiu preocupată de medicina naturistă, am revăzut în minte cele două scene şi am apreciat, mai mult decât un studiu de specialitate, instinctul animalelor de a consuma, în condiţii dificile, cetină şi muguri de brad. Ca să reziste gerurilor năprasnice, zăpezii, furtunilor violente, bolilor şi dăunătorilor, bradul a fost dotat de Creator cu arme de apărare redutabile, care pot fi folosite eficient şi de om, pentru vindecarea bolilor şi întinerirea organismului.
Răşina, scoarţa, cetina şi mugurii de brad au proprietăţi curative excepţionale în tratarea bolilor. Din păcate, recoltarea răşinii, a scoarţei şi a cetinii duc, de cele mai multe ori, la distrugerea bradului. În schimb, recoltarea raţională a mugurilor, de la poala brazilor maturi, nu prezintă niciun pericol pentru dezvoltarea normală a bradului. Din aceste considerente ecologice, noi am ales mugurii de brad alb (Abieti turiones), sub formă de pulbere mineralizată, ca produs naturist pentru vindecarea unor boli şi pentru întinerirea organismului. Nu am ales la întâmplare nici din punct de vedere terapeutic. Aproape întreaga mea familie a beneficiat de darul nepreţuit al mugurilor de brad, sub formă de pulbere mineralizată. Întâi, tata, care avea dureri insuportabile de coloană şi nu putea merge, s-a vindecat perfect, fără sechele. Bunica mea, care a răbdat peste treizeci de ani durerile de coxartroză, luând medicamente alopate, ce i-au distrus stomacul, acum, la vârsta de 80 de ani, nu mai acuză nicio durere, nu mai ia niciun medicament alopat, deşi şchiopătează, având un picior mai scurt. Mătuşa mea a suferit ani de zile de spondiloză cervicală şi hemoroizi; ambele boli s-au vindecat cu muguri de brad. Soţul meu, care face mult sport şi suferă adesea traumatisme osoase sau musculare, se vindecă rapid cu pulbere de muguri de bradÖ
Mugurii de brad
Gemoterapia ne spune că mugurii sunt reprezentarea minimală a plantei integrale, a informaţiilor sale genetice şi a proprietăţilor fiecărui ţesut al plantei. Această particularitate este legată de celulele meristem din compoziţia mugurilor de brad, celule care au rol de creştere şi diviziune şi care pot fi considerate motorul de construcţie al întregului copac. O singură celulă embrională meristem din muguri poate reconstrui, in vitro, întregul brad.
Compoziţia mugurilor de brad este extrem de complexă: proantocianidine (taninuri condensate), rezine, uleiuri eterice, monoterpene, acizi organici, substanţe amare, ceruri, fitoncide (antibiotice vegetale), gume, calciu, magneziu, potasiu, siliciu, sulf, fier, cupru, carotenoide şi vitaminele C, B1, B2, E, PP şi K. Proantocianidinele, descoperite în ultimul deceniu în mugurii de brad, sunt antioxidanţi foarte puternici care elimină eficient radicalii liberi din organism. Studiile indică faptul că puterea antioxidantă a proantocianidinelor este de 20 de ori mai mare decât cea a vitaminei C şi de 50 de ori mai mare decât cea a vitaminei E. Cercetările sugerează că aceşti compuşi fitochimici sunt benefici în multe sfere ale sănătăţii: formarea colagenului, asigurarea elasticităţii şi flexibilităţii ţesuturilor din articulaţii, artere, vene şi inimă etc.
La ce sunt buni mugurii de brad
* Dureri articulare, artrite, artroze - Prin exercitarea unei acţiuni regeneratoare, analgezice şi antiinflamatoare asupra cartilagiilor, mugurii de brad reprezintă un remediu natural rapid şi eficient pentru durerile articulare. În general, după doar câteva zile de administrare a pulberii mineralizate de muguri de brad, durerile încetează. Tratamentul trebuie însă continuat minimum 3 luni, pentru a consolida rezultatul şi pentru suprimarea cauzei care a generat durerea.
* Osteoporoză, demineralizare, parodontoză - Mugurii de brad determină remineralizarea şi regenerarea ţesutului osos, îmbunătăţind arhitectura, densitatea şi rezistenţa osului. Consumul de muguri de brad previne carenţa minerală şi contribuie, în asociere cu pulberea mineralizată de ardei iute, la combaterea cariilor dentare şi a parodontozei.
* Dureri musculare - Mugurii de brad, sub formă de pulbere mineralizată, pot fi utilizaţi cu bune rezultate în tratamentul leziunilor musculare, prin exercitarea unei triple acţiuni: analgezice, trofice şi relaxante.
* Tratarea muşchilor netezi şi conjunctivi - Revigorarea şi regenerarea muşchilor netezi care înconjoară vasele sanguine poate fi obţinută cu succes prin consumul de muguri de brad. Facem referire mai ales la venele afectate de varice, precum şi la tratarea muşchilor conjunctivi ai ochilor.
* Anemie - Mugurii de brad au efecte puternice de vitaminizare şi mineralizare a organismului. Este recunoscută acţiunea de stimulare a eritropoiezei (procesul de formare a globulelor roşii din sânge) şi de reglare corectă a metabolismului prin aportul mugurilor de brad.
* Curăţare de intestine şi detoxifiere - Pulberea mineralizată de muguri de brad determină o acţiune de precipitare a proteinelor lipite nesănătos de tubul digestiv şi conduce la o eliminare eficientă a toxinelor din organism. Concomitent, are loc şi o distrugere rapidă a unor microorganisme patogene de la nivelul tubului digestiv. La începutul tratamentului, se elimină materii fecale şi gaze urât mirositoare, fapt ce nu trebuie să constituie motiv de îngrijorare, deoarece este un semn pozitiv că remediul îşi face pe deplin datoria de curăţare şi detoxifiere a colonului.
* Afecţiuni reno-urinare - Rezinele, proantocianidinele şi fitoncidele (antibioticele vegetale) din compoziţia pulberii mineralizate de muguri de brad au o acţiune curativă blândă asupra bolilor reno-urinare, cum ar fi cistita, nefrita, microlitiazele şi infecţiile urinare. Tratamentul durează minimum o lună.
* Stimulare gonade - Studiile de cercetare au demonstrat că fitohormonii şi uleiul eteric din mugurii de brad au o acţiune evidentă de stimulare a gonadelor (glandele sexuale embrionare). Aceste substanţe naturale ajută mai ales la reglarea balanţei hormonale sexuale la femei, intervenind ca tonic şi revigorant sexual şi redând, în unele cazuri, fertilitatea.
* Hemoroizi - Prin acţiunea sa benefică asupra muşchilor netezi care înconjoară vasele sanguine, pulberea mineralizată de muguri de brad s-a dovedit benefică şi în cazul hemoroizilor. Ca efect, venele ano-rectale afectate de acest tip de varice îşi îmbunătăţesc structura de rezistenţă şi nu mai permit o dilatare patologică la acest nivel. În plus, mugurii de brad generează în organism o acţiune complexă descongestionantă, antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală, care conduce la o însănătoşire durabilă a venelor afectate de boala hemoroidală.
* Întinerire şi regenerare celulară - Mugurii de brad asigură organismului o incredibilă bogăţie de elemente nutritive, care reprezintă cărămizile de bază ale reconstrucţiei celulare şi ale întineririi. În fiecare clipă, mii de celule din organismul nostru mor şi trebuie înlocuite cu altele noi. Celulele meristem din mugurii de brad exercită o acţiune intensă de înnoire celulară. Proantocianidinele, alături de fitohormoni, vitamine şi enzime se luptă din răsputeri cu radicalii liberi, apărând organismul de îmbătrânire. Graţie mugurilor de brad, oasele noastre vor fi mai puternice, articulaţiile mai flexibile, dinţii mai sănătoşi, vederea mai bună, vasele de sânge mai rezistente şi mai elastice, digestia mult îmbunătaţită, iar tonusul general, pozitiv.
Cum se administrează pulberea de muguri de brad
Pulberea de muguri de brad este un produs românesc inovativ, natural 100%, fără adaosuri de substanţe chimice de sinteză. De obicei, se ia câte o linguriţă plină (cca 5 g) de pulbere, cu puţină apă, înainte cu 15 minute de mesele principale. E recomandabil să se ţină în gură, sub limbă, 5-10 minute, deoarece sub limbă se află una dintre cele mai vascularizate părţi ale corpului omenesc. În momentul în care pulberea interacţionează cu saliva şi enzimele din gură, se iniţiază un proces important între gură, creier şi tractul digestiv. Mai simplu spus, din gură e transmis un semnal spre creier, conţinând informaţii despre calităţile şi efectele posibile ale pulberii. Creierul procesează acest semnal şi comunică tractului digestiv că, în curând, va intra în contact cu un produs natural binefăcător.
Se apropie CrăciunulÖ Vom sărbători creştineşte Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Fie ca această sărbătoare să ne găsească sănătoşi şi bucuroşi, cu sufletele deschise şi luminate de coordonatele crucii: pe verticală, o atitudine de slăvire şi ascultare a Mântuitorului, iar pe orizontală, pace, bunăvoire, altruism şi empatie faţă de semeni. Cât despre brad, ar fi bine să-l preţuim mai mult, pentru frumuseţea lui naturală şi pentru comoara sănătăţii ascunsă în mugurii lui.
GEORGIANA CĂUCEAN
consilier nutriţie Alimente Geriatrice S.R.L., Poiana Horea, tel. 0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, www.alimente-geriatrice.ro