Bradul, între jertfă și vindecare

Redactia
"La noi sunt codri verzi de brad...", scria cu mândrie poetul Octavian Goga, fără să anticipeze declinul pădurilor de brad din zilele noastre.

Toți dăm vina pe guvernanții care s-au aliat cu prădătorii de păduri și au decimat una dintre cele mai de preț valori ale neamului româ­nesc. Nu recunoaștem însă că și noi am contribuit la acest dezastru ecologic. La fiecare Crăciun, bra­dul este jertfit inutil pe altarul snobismului nos­tru, în numele unei tradiții străine, prin globalizarea me­diocrității spiritului uman. Fără îndoială, ar trebui să prețuim mai mult bradul, nu numai de Crăciun sau ca lemn de construcție și foc, ci mai ales pentru rolul ecologic indispensabil și pentru minunatul său potențial de vin­decare a bolilor.

Un mort în casă

În fiecare an, milioane de brazi sunt tăiați din păduri și aduși în casele noastre... În înțelepciunea sa nivelatoare, televizorul ne-a învă­țat că la Crăciun nu putem supra­viețui fără brad. Cunosc familii ext­rem de modeste, care trăiesc de pe-o zi pe alta, dar care, pentru a fi în rând cu lumea, își cumpără, cu bani împrumutați, brad de Crăciun. Jertfă zadar­nică! Ni s-a înșurubat în cap ideea că magia Crăciu­nului se produce doar în pre­zența bradului împo­dobit sclipitor, asociat neapărat cu cadouri aduse de Moș Crăciun (înlocuitorul de sinteză al Pruncului Iisus), așa cum vedem în filmele americane. Mân­căm și bem bine, ne veselim și cântăm, uităm ce sărbătorim și nu băgăm de seamă că în casă avem un mort: bra­dul de Crăciun. Pe crengile lui nu vor mai ciripi niciodată păsărele, vântul nu-l va mai bate, zăpada nu se va mai așterne pe cetina lui.

Despuiat și aruncat la gunoi

Demersul ar putea fi considerat "excentric", dacă nu am urmări până la capăt destinul bradului de Crăciun: containerul de gunoi. Duceți-vă copiii și nepoții la containerul de gunoi după ce trec sărbă­torile. E cea mai bună educație ecologică. Explica­ți-le că mândrul și sclipitorul lor brad de Crăciun a devenit o uscătură aruncată, cu alte mizerii, la con­tainerul de gunoi. Nu vor mai dori niciodată un brad de Crăciun, mort și umilit. Când eram mică, mă întrebau copiii de ce eu nu am brad de Crăciun, ca toată lumea. Le explicam că eu am o pădure întrea­gă de brazi, care se află la munte, la bunicul meu.

Mucegaiuri periculoase

"Sindromul bradului de Crăciun" este cunoscut în lumea medicală ca o consecință a dezvoltării excesive a unor mucegaiuri care se găsesc pe tul­pina și pe ramurile lui. În mediul natural, aceste mu­cegaiuri sunt neînsemnate și inofensive. Odată ajun­se în casă, la căldură, mucegaiurile de pe brad găsesc condiții favorabile de înmulțire și ajung, în scurt timp, să colonizeze întreaga casă. Reacția la mucegai este răceala, inflamarea gâtului, curgerea abundentă a nasului și dezvoltarea unor alergii res­pi­ratorii. Cei mai afectați sunt copiii.
Un studiu publicat în anul 2011 de dr. Kurlan­dsky în revista americană "Annals of Allergy, Asthma and Immunology" a evidențiat prezența a 53 de tipuri de mucegaiuri diferite pe 28 de brazi de Crăciun. Studiul amintește lucrările de cercetare desfășurate în 2007, care au avut ca scop monito­rizarea timp de 14 zile a aerului dintr-o casă cu brad de Crăciun. S-a constatat o creștere a numă­rului de spori de mucegai pe metru cub, de la 800, în prima zi, până la 5000, în ziua a 14-a. Pe de altă parte, cercetătorii de la "Institutul Pasteur" din Franța arată că reacțiile aler­gice la mucegaiul bradului de Crăciun cresc în intensitate în prezența fumului de artificii, a produselor chimice și a unor decorațiuni de pe brad.

De Crăciun, uităm adesea Sărbătoritul

Ce agitație febrilă de Crăciun! Cumpărături, tăierea porcului, îm­po­dobirea bradului, venirea Mo­șului, primirea colindătorilor, pregătirea mesei, întâl­nirile și petrecerile de tot felul... Toate urzesc o țesătură diabolică, care ne acoperă ochii și inima. Uităm de Marele Sărbătorit sau, în cel mai bun caz, îl pu­nem, formal, la coada listei de preocupări. De­testăm smerenia și înălțăm mândria, dăm din coate, ne războim unii cu alții și considerăm bunăvoința o slăbiciune, ne depărtăm de semenii noștri năpăstuiți și uităm să ne bucurăm cu ade­vărat. Ne lăsăm duși de un val amețitor, străin de Dumnezeu. Și totuși, nu e bine să generalizez! Dacă jertfa bradului de Crăciun este zadarnică, îngustimea căii nu face zadarnică jertfa Mântui­torului. În ADN-ul nostru Creatorul a pus o sete copleșitoare de fericire, pe care, oricât ne-am zba­te, nu o putem atinge decât în prezența Domnului nostru Iisus Hristos. Cu sute de ani în urmă, Blaise Pascal spunea: "În inima fie­cărui om există un gol în formă de Dumnezeu". Haideți ca la acest Crăciun să ne um­plem inimile de pre­zența Pruncului Iisus!

Bradul, darul neprețuit al vindecării

Valoarea terapeutică a bradului nu este sufi­cient de bine cunoscută de ro­mâni. Prin compa­rație, popoarele scan­di­nave manifestă o prețuire remar­ca­bilă pentru brad, considerându-l un re­mediu natural indispensabil în tratarea unui nu­măr impresionant de maladii. Și la noi, în trecut, locuitorii muntelui, precum și călugării, au folosit rășina, mugurii, scoarța și cetina bradului ca medi­cament natural. Cel mai cunoscut produs natural al bradului este siropul de muguri de brad, folosit în special pentru afecțiuni respiratorii. Incon­ve­nientul legat de siropul de muguri de brad este distrugerea valoroaselor enzime și vita­mine prin fierbere, pre­cum și adaosul de zahăr, care perturbă buna func­ționare a organismului.
Fascinația mea față de calitățile sanogene excep­ționale ale bradului își are originea în copilărie. Eram în vacanță, la bunicul meu din Poiana Horea, în Munții Apuseni. Zăpadă mare și un frig de crăpau pietrele... Bunicul avea grijă de vaci, dându-le din abundență fân montan curat și, o dată pe săptămână, făină de porumb amestecată cu puțină sare. Într-o zi, am rămas uimită văzând că bunicul le oferă va­cilor crengi mari cu cetină de brad. N-am văzut nicio­dată atâta lăcomie nepotolită la vaci. Au de­vorat rapid cetina, până la lemnul tare, bătându-se pentru fiecare rămurică. La uimirea mea, bunicul mi-a spus că cetina de brad e medicament pentru vaci, ca să rămână sănătoase și să dea mult lapte. Altădată, tot la munte, în luna iunie, a nins și am constatat cu surprindere că oile mănâncă muguri de brad, meniu neglijat cu desăvărșire înainte de nin­soare.
Mult mai târziu, când am început să fiu preo­cu­pată de medicina naturistă, am revăzut în minte cele două scene și am apreciat, mai mult decât un studiu de specialitate, instinctul animalelor de a consuma, în condiții dificile, cetină și muguri de brad. Ca să reziste gerurilor năprasnice, zăpezii, furtunilor vio­lente, bolilor și dăunătorilor, bradul a fost dotat de Creator cu arme de apărare redutabile, care pot fi folosite eficient și de om, pentru vindecarea bolilor și întinerirea organismului.
Rășina, scoarța, cetina și mugurii de brad au proprietăți curative excepționale în tratarea bolilor. Din păcate, recoltarea rășinii, a scoarței și a cetinii duc, de cele mai multe ori, la distrugerea bradului. În schimb, recoltarea rațională a mugurilor, de la poala brazilor maturi, nu prezintă niciun pericol pentru dezvoltarea normală a bradului. Din aceste considerente ecologice, noi am ales mugurii de brad alb (Abieti turiones), sub formă de pulbere mi­neralizată, ca produs naturist pentru vindecarea unor boli și pentru întinerirea organismului. Nu am ales la întâmplare nici din punct de vedere terapeu­tic. Aproape întreaga mea familie a beneficiat de darul neprețuit al mugurilor de brad, sub formă de pulbere mineralizată. Întâi, tata, care avea dureri insuportabile de coloană și nu putea merge, s-a vin­decat perfect, fără sechele. Bunica mea, care a răb­dat peste treizeci de ani durerile de coxartroză, luând medicamente alopate, ce i-au distrus stoma­cul, acum, la vârsta de 80 de ani, nu mai acuză nicio durere, nu mai ia niciun medicament alopat, deși șchiopătează, având un picior mai scurt. Mătușa mea a suferit ani de zile de spondiloză cervicală și hemoroizi; ambele boli s-au vindecat cu muguri de brad. Soțul meu, care face mult sport și suferă adesea traumatisme osoase sau musculare, se vin­decă rapid cu pulbere de muguri de bradÖ

Mugurii de brad

Gemoterapia ne spune că mugurii sunt repre­zentarea minimală a plantei integrale, a informa­țiilor sale genetice și a proprietăților fiecărui țesut al plantei. Această particularitate este legată de ce­lu­­lele meristem din compoziția mugurilor de brad, celule care au rol de creștere și diviziune și care pot fi considerate motorul de construcție al în­tregului copac. O singură celulă embrională meristem din muguri poate reconstrui, in vitro, întregul brad.
Compoziția mugurilor de brad este extrem de complexă: proantocianidine (taninuri condensate), rezine, uleiuri eterice, mo­no­terpene, acizi organici, substanțe amare, ceruri, fitoncide (antibiotice vege­tale), gume, calciu, magneziu, potasiu, siliciu, sulf, fier, cupru, carotenoide și vitaminele C, B1, B2, E, PP și K. Proan­to­cianidinele, descoperite în ultimul de­ceniu în mugurii de brad, sunt antioxi­danți foarte puternici care elimină efi­cient radicalii liberi din organism. Stu­diile indică faptul că puterea antioxidantă a proanto­cianidinelor este de 20 de ori mai mare decât cea a vitaminei C și de 50 de ori mai mare de­cât cea a vitaminei E. Cerce­tă­rile sugerează că acești compuși fito­chimici sunt benefici în multe sfere ale sănă­tății: for­marea colage­nu­lui, asigurarea elasti­cității și flexibilității țe­suturilor din articulații, artere, vene și inimă etc.

La ce sunt buni mugurii de brad

* Dureri articulare, artrite, ar­tro­ze - Prin exer­­citarea unei acțiuni regeneratoare, analgezice și antiinflamatoare asupra cartilagiilor, mugurii de brad reprezintă un remediu natural rapid și eficient pen­tru durerile articulare. În general, după doar câte­va zile de administrare a pul­berii mineralizate de muguri de brad, durerile încetează. Tratamentul trebuie însă continuat minimum 3 luni, pentru a con­solida rezultatul și pentru supri­marea cauzei care a generat durerea.
* Osteoporoză, deminerali­za­re, parodon­toză - Mugurii de brad determină remineralizarea și regene­ra­rea țesutului osos, îmbunătățind arhi­tectura, densitatea și rezistența osului. Consumul de muguri de brad previne carența minerală și contri­buie, în aso­ciere cu pulberea mineralizată de ardei iute, la combaterea cariilor dentare și a paro­dontozei.
* Dureri musculare - Mugurii de brad, sub for­mă de pulbere mine­rali­zată, pot fi  utilizați cu bune rezultate în trata­mentul leziunilor musculare, prin exercitarea unei triple acțiuni: analgezice, trofice și rela­xante.
* Tratarea mușchilor netezi și con­junc­tivi - Revigorarea și regenerarea muș­chilor netezi care înconjoară vasele sanguine poate fi obținută cu succes prin consumul de muguri de brad. Facem re­ferire mai ales la venele afectate de varice, precum și la tratarea mușchilor con­junctivi ai ochilor.
* Anemie - Mugurii de brad au efecte puternice de vitaminizare și mineralizare a orga­nismului. Este recunoscută acțiunea de stimulare a eritropoiezei (pro­cesul de formare a globulelor roșii din sânge) și de reglare co­rectă a meta­bolismului prin aportul mugurilor de brad.
* Curățare de intestine și detoxi­fiere - Pulberea mineralizată de muguri de brad determină o acțiune de precipitare a protei­nelor lipite nesă­nătos de tubul digestiv și condu­ce la o eliminare efi­ci­entă a toxinelor din or­ganism. Concomitent, are loc și o distrugere ra­pidă a unor microor­ga­nisme pato­gene de la nivelul tubului digestiv. La începutul tratamen­tului, se elimină materii fecale și gaze urât mi­rositoare, fapt ce nu trebuie să constituie motiv de îngrijorare, deoarece este un semn pozitiv că re­mediul își face pe deplin datoria de curățare și de­toxifiere a colonului.
* Afecțiuni reno-urinare - Rezinele, pro­anto­­cianidinele și fitoncidele (antibioticele ve­ge­tale) din compoziția pulberii minerali­zate de muguri de brad au o acțiune cu­rativă blândă asupra bolilor reno-urinare, cum ar fi cistita, nefrita, microlitiazele și infecțiile urinare. Tratamentul durează minimum o lună.
* Stimulare gonade - Studiile de cercetare au demonstrat că fitohormonii și uleiul eteric din mugurii de brad au o ac­țiune evidentă de stimulare a gonadelor (glandele sexuale embrionare). Aceste sub­stanțe naturale ajută mai ales la re­glarea balanței hormonale sexuale la fe­mei, intervenind ca tonic și revigorant sexual și redând, în unele cazuri, ferti­litatea.
* Hemoroizi - Prin acțiunea sa be­nefică asupra mușchilor netezi care în­conjoară vasele sanguine, pulberea mineralizată de muguri de brad s-a dovedit benefică și în cazul hemoroizilor. Ca efect, venele ano-rectale afectate de acest tip de varice își îmbunătățesc struc­tura de rezistență și nu mai per­mit o dilatare patologică la acest nivel. În plus, mugurii de brad generează în organism o acțiune complexă descon­gestionantă, an­tiinfla­matoare, antibacteriană și anti­virală, care conduce la o însă­nătoșire durabilă a venelor a­fec­tate de boala hemoroidală.
* Întinerire și rege­ne­rare celulară - Mugurii de brad asigură organismului o incredibilă bogăție de elemente nutritive, care reprezintă cără­mizile de bază ale reconstruc­ției celulare și ale întineririi. În  fiecare clipă, mii de celule din organismul nostru mor și trebuie înlo­cuite cu altele noi. Celulele meristem din mugurii de brad exercită o acțiune intensă de înnoire celu­lară. Proanto­cia­nidinele, alături de fitohormoni, vitamine și enzime se luptă din răsputeri cu radicalii liberi, apărând organismul de îmbătrânire. Grație mugurilor de brad, oasele noastre vor fi mai puternice, articula­țiile mai flexi­bile, dinții mai sănătoși, vederea mai bună, vasele de sânge mai rezistente și mai elastice, digestia mult îmbu­nătațită, iar tonusul general, po­zitiv.

Cum se administrează pulberea de muguri de brad

Pulberea de muguri de brad este un produs românesc inovativ, natural 100%, fără adaosuri de substanțe chimice de sinteză. De obicei, se ia câte o linguriță plină (cca 5 g) de pulbere, cu puțină apă, înainte cu 15 minute de mesele principale. E reco­mandabil să se țină în gură, sub limbă, 5-10 minute, deoarece sub limbă se află una dintre cele mai vascularizate părți ale corpului omenesc. În mo­men­tul în care pulberea interacționează cu saliva și enzimele din gură, se inițiază un proces important între gură, creier și tractul digestiv. Mai simplu spus, din gură e transmis un semnal spre creier, con­ținând informații despre calitățile și efectele posi­bile ale pulberii. Creierul procesează acest semnal și comunică tractului digestiv că, în curând, va intra în contact cu un produs natural binefăcător.
Se apropie CrăciunulÖ Vom săr­bători crești­nește Nașterea Dom­nului nostru Iisus Hristos. Fie ca această sărbătoare să ne găsească sănătoși și bu­curoși, cu sufletele deschise și lu­minate de coor­donatele crucii: pe ver­ticală, o atitudine de slăvire și ascultare a Mântuitorului, iar pe orizontală, pace, bunăvoire, altruism și empatie față de semeni. Cât despre brad, ar fi bine să-l prețuim mai mult, pentru frumusețea lui naturală și pentru comoara sănătății ascunsă în mugurii lui.

GEORGIANA CĂUCEAN
consilier nutriție Alimente Geriatrice S.R.L., Poiana Horea, tel. 0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, www.alimente-geriatrice.ro