Ulcerele varicoase sunt o suferinţă cronică cauzată de insuficienţa venoasă, o tulburare a organismului în care sângele care se întoarce către inimă stagnează la nivelul venelor membrelor inferioare. Drept consecinţă, se formează un manşon din lichidul sangvin, în jurul venelor, care împiedică schimbul de substanţe, iar globulele roşii mor, eliberând pigmentul lor care dă o coloraţie pielii, la început roşie, apoi maronie şi neagră.
Factorii de risc pentru ulcer sunt, în mare măsură, aceiaşi ca şi pentru varice:
* Sexul - ulcerul varicos este mai des întâlnit la femei. Se pare că de vină sunt hormonii feminini, care au capacitatea de a relaxa vasele.
* Vârsta - Odată cu avansarea în vârstă, venele varicoase îşi pierd din putere.
* Antecedente familiale - venele varicoase pot fi moştenite.
* Obezitate - supraponderalitatea pune presiune asupra venelor, împiedicând returul sângelui spre inimă.
* Lipsa de mişcare - statul aşezat sau în picioare, pe perioade îndelungate, poate reduce fluxul sangvin venos, ceea ce duce la risc de insuficienţă venoasă.
* Cheaguri - tromboza venoasă (cheaguri în vene) distruge valvele venelor, ceea ce duce la stagnarea sângelui şi la varice.
Manifestări
Ulcerele varicoase pot fi însoţite de dureri, senzaţie de greutate în picioare, sângerare, infecţie, iar după o perioadă îndelungată, pot evolua spre cancer cutanat.
Tratamente alternative
* Mişcare - mersul mult pe jos, ridicarea şi coborârea frecventă pe vârfurile picioarelor. Studiile au arătat că mişcarea fizică grăbeşte procesul de vindecare a ulcerelor varicoase.
* Dietă - Se impune un regim alimentar din care să fie excluse alimentele foarte procesate, dublat de o dietă bogată în fibre care reduce şansa de constipaţie, astfel scăzând presiunea venoasă.
* Ciorapi compresivi - ajută la reducerea stagnării sangvine în vene, ceea ce contribuie la procesul de vindecare.
* Plante medicinale - extracte din sâmburi de struguri, castane şi Ginkgo biloba pot ajuta la întărirea sistemului venos, contribuind la grăbirea vindecării ulcerelor.
* Varza - frunzele de varză verde, crudă, uşor pisate şi aplicate local, în jurul ulcerelor, pot contribui la vindecarea rănilor.
* Mierea de albine - conţine elemente antibacteriene şi care contribuie la procesul de reparare tisulară. Totuşi, se recomandă doar mierea pregătită special pentru acest scop.
* Balsam de Peru - este extrasul unei plante care are efect foarte bun pentru vindecare. (El poate provoca şi alergii!)
* Enzime bacteriene - Derivate de la anumite bacterii, din speciile Clostridium şi Vibrio, ajută la eliminarea în mod blând a ţesutului mort din ulcere, contribuind astfel la vindecarea lor.
* Lipitori - sunt foarte utile în tratamentul ulcerelor varicoase, căci ele ameliorează stagnarea sangvină în aria afectată.
* Viermi - larvele din anumite specii de muşte contribuie la eliminarea ţesutului mort din ulcere, producând o curăţire care grăbeşte vindecarea.
* Acupunctura - dă rezultate foarte bune, căci ajută la restabilirea energiei ficatului şi a splinei. Se mai practică şi sângerarea acupunctică, prin care eliminarea câtorva picături de sânge duce la ameliorarea venelor varicoase.
* Homeopatia - este excelentă în cazul venelor varicoase. Medicamentele indicate sunt Aesculus hippocastanum, Hamamelis, Lachesis, Sepia. Totuşi, tratamentele cele mai eficiente sunt cele individuale.
Fiindcă ulcerele varicoase pot avea complicaţii grave, este important să vă consultaţi medicul, atunci când credeţi că aveţi această problemă.
Vă urez succes!
"Mama nu mai poate merge din cauza poliartritei"
(Răspuns pentru MARIA G., F. AS nr. 1331)
Buna funcţionare osteo-articulară presupune un sistem osos normal, dar şi sănătatea şi integritatea articulaţiilor, un complex structural menit să asigure legătura între oase. În funcţie de localizare, articulaţiile au rolul de a facilita mişcarea, de a ne ajuta să ne deplasăm (articulaţiile picioarelor), să executăm anumite mişcări (articulaţiile spatelui) sau să prindem obiecte (articulaţiile mâinii). Fiecare componentă a structurii articulare este importantă, dar câteva elemente prezintă roluri absolut esenţiale. Cartilajul articular este un ţesut alb, neted, lucios, cu rol în amortizarea impactului la nivelul articulaţiilor, care din păcate nu prezintă vase de sânge sau nervi proprii care să îl hrănească, astfel că, menţinerea integrităţii este dependentă de celelalte componente articulare. Un rol foarte important la nivelul articulaţiilor îl au membrana sinovială şi lichidul sinovial, acesta din urmă fiind "uleiul" care lubrefiază articulaţiile, alături de cartilaj, având sarcina de a reduce frecarea între oase şi de a facilita alunecarea. O afecţiune articulară este asociată cu degradarea membranei sinoviale, reducerea cantităţii de lichid sinovial, cel mai adesea cu inflamaţii progresive la nivelul articulaţiei şi, în final, cu degradarea completă a cartilajului, modificări ale structurii articulare cu deformări osoase, cracmente (trosnesc oasele), apariţia de formaţiuni osoase noi cum sunt osteofitele (ciocuri de papagal). Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie, autoimună, analizele specifice fiind dublate de simptome cum sunt: dureri articulare, reducerea mobilităţii şi flexibilităţii, redoare matinală, rigiditate articulară, meteosensibilitate etc.
Abordarea terapeutică a acestei afecţiuni începe cu un regim alimentar echilibrat, menţinerea greutăţii în limite normale, pentru a evita suprasolicitarea articulaţiilor, renunţarea la fumat, care se pare că alterează structura colagenului. Terapia alopată cu antiinflamatoare pentru reducerea durerii presupune administrarea acestora pe termen scurt, din cauza potenţialului crescut de a genera efecte secundare, tratamentul fiind eventual asociat cu protectoare gastrice. O soluţie naturală avansată în tratarea poliartritei o reprezintă Celadrin Extract Forte, o formulă inovatoare bazată pe o metodologie brevetată, cu rol analgezic, antiinflamator. Celadrin Extract Forte ajută în procesul de refacere a membranei sinoviale, favorizând secreţia naturală de lichid sinovial, precum şi refacerea structurii cartilajului articular. Acest supliment este permis diabeticilor, cardiacilor, extractele vegetale fiind bine tolerate de organism, astfel încât nu prezintă efectele secundare cunoscute ale antiinflamatoarelor de sinteză, la nivel gastric sau hepatic. Sezonul rece, ploios, temperaturile oscilante reactivează durerile articulare din artrite şi artroze. Vă recomand pregătirea şi susţinerea sistemului osteoarticular cu Celadrin Extract Forte, sub formă de capsule şi unguent.
Multă sănătate!
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Fetiţa mea a făcut un hemangiom"
(Răspuns pentru ANCA D. - Arad, F. AS nr. 1263)
Stimată doamnă, pentru hemangiomul fetiţei dumneavoastră, un bun remediu este unguentul POCO. O veţi unge pe fetiţă peste hemangiom, cu puţin unguent, aplicat cu un uşor masaj, în fiecare seară. După 5 zile, hemangiomul se va micşora, iar după 20 de zile va dispărea complet.
Dacă hemangiomul nu a dispărut, unica soluţie rămâne intervenţia chirurgicală.
"Se poate vindeca mastoidita cronică?"
(Răspuns pentru SILVIA - Vaslui, F. AS nr. 1263)
Da, se poate! În cazul în care stafilococul patogen se află doar la limita urechii, puteţi aplica un tratament cu unguentul POCO. Cu ajutorul unor beţişoare cu vată la capete, de mărime adecvată vârstei fetiţei dvs., cumpărate din farmacie, îi veţi curăţa de puroi urechea. Curăţarea se va face cu multă atenţie, pentru a nu leza timpanul, printr-o uşoară rotire a beţişorului cu vată. Apoi, cu un alt beţişor curat, veţi lua pe vată o cantitate de unguent de mărimea a două boabe de grâu, pe care o veţi introduce în ureche, tot printr-o uşoară rotire, până la timpan. Cantitatea de unguent introdusă în ureche poate fi mai mare, astfel încât unguentul să acopere întreg timpanul.
A doua zi veţi repeta operaţiile de mai sus: veţi curăţa urechea de puroiul scurs şi de vechiul unguent, veţi introduce un nou unguent până la timpan. La fel veţi face în fiecare zi. După 5 zile, fetiţa se va simţi mai bine şi s-ar putea să audă din nou, iar scurgerile din ureche să se micşoreze. Veţi continua ungerile zilnice, până când acestea vor înceta, fetiţa va fi vindecată şi va auzi din nou şi cu urechea stângă.
Eu am suferit de dureri în ureche. După ce m-am uns cu POCO până la timpan, a doua zi durerile au dispărut ca prin farmec!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
"Sunt însărcinată şi am probleme cu hemoroizii"
(Răspuns pentru ANDREEA - Slobozia, F. AS nr. 1341)
Ar fi fost util să menţionaţi tipul hemoroizilor: interni sau externi. Ambele se vindecă folosind argila "ALGO", însă tratamentul este diferenţiat. Argila nu are niciun efect secundar nedorit; dimpotrivă, chiar are efecte benefice în sarcină. În ambele cazuri, se consumă suspensie de argilă: cura internă se face cu 130 g pe zi, timp de 2-3 luni. Hemoroizii externi se vindecă foarte repede (în circa 2 săptămâni), aplicând o cataplasmă din pastă de argilă pe întreaga perioadă a nopţii. Pentru cei interni, pe lângă suspensia de argilă recomandată, se mănâncă 5-6 linguriţe de pastă de argilă zilnic. Pentru vindecarea completă, sunt necesare 2-3 luni, dar primele efecte apar destul de repede şi vă încurajează să duceţi cura până la capăt.
Vă recomand să consumaţi şi un probiotic timp de patru săptămâni. Există multe tipuri de probiotice în farmacii, dar BIOCULT, cu 14 tulpini, are un raport calitate preţ foarte bun. Aveţi nevoie de două cutii de probiotic (puteţi suna la tel. 0764.265.267 pentru a-l procura). Pentru detalii vă rog să mă contactaţi la tel. 0788.233.873. Numărul de telefon pentru comenzi argilă este 0258.865.677. Să auzim numai de bine!