Răspuns pentru VASILE G. - Bacău, F. AS nr. 1300 - "Am ulcer varicos la ambele picioare"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Ulcerele varicoase sunt o suferință cronică cau­zată de insuficiența venoasă, o tulbu­rare a organismului în care sângele care se întoarce către inimă stagnează la nivelul venelor membrelor inferi­oare. Drept consecință, se formează un manșon din lichidul sangvin, în jurul venelor, care împiedică schim­bul de substanțe, iar globulele roșii mor, eliberând pigmentul lor care dă o colorație pielii, la început roșie, apoi maronie și neagră.
Factorii de risc pentru ulcer sunt, în mare măsură, aceiași ca și pentru varice:
* Sexul - ulcerul varicos este mai des întâlnit la femei. Se pare că de vină sunt hormonii feminini, care au ca­pa­citatea de a relaxa vasele.
* Vârsta - Odată cu avan­sarea în vârstă, venele varicoase își pierd din putere.
* Antecedente familiale - ve­nele varicoase pot fi moște­nite.
* Obezitate - supraponde­ra­li­­tatea pune presiune asupra ve­nelor, împiedicând returul sân­gelui spre inimă.
* Lipsa de mișcare - statul așezat sau în pi­cioare, pe peri­oade îndelungate, poate reduce flu­xul sangvin venos, ceea ce du­ce la risc de insuficiență ve­noasă.
* Cheaguri - tromboza ve­noasă (cheaguri în vene) dis­truge valvele venelor, ceea ce duce la stagnarea sângelui și la varice.
Manifestări
Ulcerele varicoase pot fi însoțite de dureri, sen­zație de greutate în picioare, sângerare, infecție, iar după o perioadă îndelungată, pot evolua spre cancer cutanat.
Tratamente alternative
* Mișcare - mersul mult pe jos, ridicarea și co­bo­rârea frecventă pe vârfurile picioarelor. Studiile au arătat că mișcarea fizică grăbește procesul de vindecare a ulcerelor varicoase.
* Dietă - Se impune un regim alimentar din care să fie excluse alimentele foarte procesate, dublat de o dietă bogată în fibre care reduce șansa de constipație, astfel scăzând presiunea venoasă.
* Ciorapi compresivi - ajută la reducerea stagnării sangvine în vene, ceea ce contribuie la procesul de vindecare.
* Plante medicinale - extracte din sâmburi de struguri, castane și Ginkgo biloba pot ajuta la întă­rirea sistemului venos, contribuind la grăbirea vindecării ulcerelor.
* Varza - frunzele de varză verde, crudă, ușor pisate și aplicate local, în jurul ulcerelor, pot con­tribui la vindecarea rănilor.
* Mierea de albine - conține elemente antibac­teriene și care contribuie la procesul de reparare tisulară. Totuși, se recomandă doar mierea pregătită special pentru acest scop.
* Balsam de Peru - este extrasul unei plante care are efect foarte bun pentru vindecare. (El poate provoca și alergii!)
* Enzime bacteriene - Derivate de la anumite bacterii, din speciile Clostridium și Vibrio, ajută la eliminarea în mod blând a țesutului mort din ulcere, contribuind astfel la vindecarea lor.
* Lipitori - sunt foarte utile în tratamentul ulcerelor varicoase, căci ele ameliorează stagnarea sangvină în aria afectată.
* Viermi - larvele din anumite specii de muște contribuie la eliminarea țesutului mort din ulcere, producând o curățire care grăbește vinde­carea.
* Acupunctura - dă rezultate foarte bune, căci ajută la restabilirea energiei ficatului și a splinei. Se mai practică și sângerarea acupunctică, prin care eliminarea câtorva picături de sânge duce la ame­liorarea venelor varicoase.
* Homeopatia - este excelentă în cazul venelor varicoase. Medicamentele indicate sunt Aesculus hippo­castanum, Hamamelis, Lachesis, Sepia. To­tuși, tratamentele cele mai eficiente sunt cele indi­vi­­duale.
Fiindcă ulcerele varicoase pot avea complicații grave, este important să vă consultați medicul, atunci când credeți că aveți această problemă.
Vă urez succes!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Mama nu mai poate merge din cauza poliartritei"
(Răspuns pentru MARIA G., F. AS nr. 1331)


Buna funcționare osteo-articulară presupune un sistem osos normal, dar și sănătatea și integritatea articulațiilor, un complex structural menit să asi­gure legătura între oase. În funcție de localizare, articulațiile au rolul de a facilita mișcarea, de a ne ajuta să ne de­pla­săm (articulațiile picioarelor), să executăm anumite mișcări (arti­culațiile spatelui) sau să prin­dem obiecte (articulațiile mâinii). Fiecare componentă a struc­turii articulare este impor­tantă, dar câte­va elemente prezin­tă roluri absolut esențiale. Carti­lajul arti­cular este un țesut alb, neted, lu­cios, cu rol în amorti­zarea impac­tului la nivelul articu­lațiilor, care din păcate nu prezintă vase de sânge sau nervi proprii care să îl hrănească, astfel că, men­ținerea integrității este depen­dentă de celelalte componente articulare. Un rol foarte important la nivelul articulațiilor îl au mem­brana sino­vială și lichidul sino­vial, acesta din urmă fiind "uleiul" care lubrefiază articulațiile, alături de cartilaj, având sarcina de a reduce freca­rea între oase și de a facilita alunecarea. O afecțiune articulară este asociată cu degradarea membranei sinoviale, reducerea cantității de lichid sinovial, cel mai adesea cu infla­ma­ții progresive la nivelul articu­la­ției și, în final, cu degradarea com­pletă a cartilajului, modificări ale structurii articulare cu defor­mări osoase, cracmente (trosnesc oa­sele), apariția de formațiuni osoa­­se noi cum sunt osteo­fitele (cio­curi de papagal). Poliartrita reumatoidă este o boală in­flamatorie, autoimună, analizele specifice fiind du­blate de simptome cum sunt: dureri artic­ulare, re­ducerea mo­bilității și flexibilității, redoare mati­nală, rigiditate articulară, meteosensibilitate etc.
Abordarea terapeutică a aces­tei afecțiuni începe cu un regim alimentar echilibrat, menținerea greu­tății în limite normale, pentru a evita supraso­licitarea articula­țiilor, renunțarea la fumat, care se pare că alterează structura colagenului. Terapia alopată cu antiinfla­matoare pentru reducerea dure­rii presupune admi­nis­trarea acestora pe termen scurt, din cauza poten­țialului crescut de a genera efecte secundare, trata­mentul fiind eventual asociat cu protectoare gas­trice. O soluție naturală avansată în tratarea poliar­tritei o reprezintă Celadrin Extract Forte, o for­mulă inovatoare bazată pe o meto­dologie brevetată, cu rol analgezic, antiinflamator. Celadrin Extract Forte ajută în procesul de refa­cere a membranei sinoviale, favorizând secreția naturală de lichid sinovial, precum și refacerea struc­turii cartilajului articular. Acest supliment este permis diabeticilor, cardiacilor, extractele vegetale fiind bine tolerate de organism, astfel încât nu pre­zintă efectele secundare cunoscute ale antiinfla­ma­toarelor de sinteză, la nivel gastric sau hepatic. Se­zonul rece, ploios, temperaturile oscilante reac­tivează durerile articulare din artrite și artroze. Vă re­comand pregă­tirea și susținerea sistemului osteo­articular cu Celadrin Extract Forte, sub formă de capsule și unguent.
Multă sănătate!


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Fetița mea a făcut un hemangiom"
(Răspuns pentru ANCA D. - Arad, F. AS nr. 1263)


Stimată doamnă, pentru hemangiomul fetiței dumneavoastră, un bun remediu este unguentul POCO. O veți unge pe fetiță peste hemangiom, cu puțin unguent, aplicat cu un ușor masaj, în fiecare seară. După 5 zile, hemangiomul se va micșora, iar după 20 de zile va dispărea complet.
Dacă hemangiomul nu a dispărut, unica soluție rămâne intervenția chirurgicală.

"Se poate vindeca mastoidita cronică?"
(Răspuns pentru SILVIA - Vaslui, F. AS nr. 1263)


Da, se poate! În cazul în care stafilococul pato­gen se află doar la limita urechii, puteți aplica un tratament cu unguentul POCO. Cu ajutorul unor be­țișoare cu vată la capete, de mărime adecvată vârstei fetiței dvs., cumpărate din farmacie, îi veți curăța de puroi urechea. Curățarea se va face cu mul­tă atenție, pentru a nu leza timpanul, printr-o ușoa­ră rotire a bețișorului cu vată. Apoi, cu un alt bețișor curat, veți lua pe vată o cantitate de unguent de mărimea a două boabe de grâu, pe care o veți introduce în ureche, tot printr-o ușoară rotire, până la timpan. Cantitatea de unguent introdusă în ure­che poate fi mai mare, astfel încât unguentul să aco­pere întreg timpanul.
A doua zi veți repeta operațiile de mai sus: veți curăța urechea de puroiul scurs și de vechiul un­guent, veți introduce un nou unguent până la tim­pan. La fel veți face în fiecare zi. După 5 zile, fetița se va simți mai bine și s-ar putea să audă din nou, iar scurgerile din ureche să se micșoreze. Veți conti­nua ungerile zilnice, până când acestea vor înceta, fetița va fi vindecată și va auzi din nou și cu ure­chea stângă.
Eu am suferit de dureri în ureche. După ce m-am uns cu POCO până la timpan, a doua zi du­rerile au dispărut ca prin farmec!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Sunt însărcinată și am probleme cu hemoroizii"
(Răspuns pentru ANDREEA - Slobozia, F. AS nr. 1341)


Ar fi fost util să menționați tipul hemoroizilor: interni sau externi. Ambele se vindecă folosind argila "ALGO", însă tratamentul este diferențiat. Argila nu are niciun efect secundar nedorit; dim­potrivă, chiar are efecte benefice în sarcină. În ambele cazuri, se consumă suspensie de argilă: cura internă se face cu 130 g pe zi, timp de 2-3 luni. Hemoroizii externi se vindecă foarte repede (în circa 2 săptămâni), aplicând o cataplasmă din pastă de argilă pe întreaga perioadă a nopții. Pentru cei interni, pe lângă suspensia de argilă recomandată, se mănâncă 5-6 lingurițe de pastă de argilă zilnic. Pentru vin­decarea completă, sunt ne­ce­sare 2-3 luni, dar primele efecte apar destul de repede și vă încurajează să duceți cura până la capăt.
Vă recomand să consumați și un probiotic timp de patru săptămâni. Există multe tipuri de pro­bio­tice în farmacii, dar BIOCULT, cu 14 tulpini, are un raport calitate preț foarte bun. Aveți nevoie de două cutii de probiotic (puteți suna la tel. 0764.265.267 pentru a-l procura). Pentru detalii vă rog să mă contactați la tel. 0788.233.873. Numărul de telefon pentru comenzi argilă este 0258.865.677. Să auzim numai de bine!