În sezoanele reci (iarna, început de primăvară şi sfârşit de toamnă), multe persoane, indiferent de vârstă (îndeosebi copiii peste 2 ani şi vârstnicii de peste 65 de ani), acuză o stare patologică gravă, cu inflamaţii ale căilor respiratorii şi crize spontane care determină dificultăţi în inspirarea şi evacuarea aerului din plămâni (dispnee). Acesta este astmul bronşic, o boală pulmonară în care bronhiile se contractă, se îngustează treptat şi nu permit accesul în plămâni a unei cantităţi suficiente de aer şi de oxigen.
Boala afectează, în prezent, circa 100 milioane de persoane la nivel mondial şi peste 1 milion în România. În ţara noastră, numărul copiilor afectaţi de astm bronşic este de circa 400.000, mai mulţi băieţi decât fete. Aceştia nu mai pot practica exerciţii fizice, nu pot face sport şi sunt afectaţi din punct de vedere psihic.
Cauzele astmului
Principalii factori declanşatori ai astmului bronşic sunt: condiţiile agresive de climă (frig, ceaţă, vânt, aerul rece de iarnă), pătrunderea în plămâni a unor agenţi alergici (praful de casă, mucegaiuri, fulgi, pene, puf, mătreaţa şi părul animalelor, insecte, fibre de bumbac şi lână, pulberi, detergenţi), precum şi infecţiile cronice, ca urmare a pătrunderii în căile respiratorii superioare (sinusuri nazale) şi în plămâni, a unor bacterii şi virusuri care întreţin inflamaţiile bronşice.
În ultimul timp s-a stabilit că cei mai periculoşi declanşatori ai astmului sunt acarienii, rude microscopice ale păianjenilor, care se găsesc în praful din casă şi se hrănesc cu resturile minuscule de epidermă umană. Asemenea acarieni există, în număr de milioane, chiar şi în cele mai curate locuinţe, fiind localizaţi în covoare, saltele, perne şi pilote.
Nu sunt de neglijat gazele de eşapament, poluarea aerului, fumul industrial, pesticidele, detergenţii, parfumurile, substanţele chimice, consumul unor fructe nespălate, peşte conservat şi ouă învechite, precum şi unele medicamente de sinteză chimică (ibuprofen, aspirină), inclusiv penicilinele, care pot duce la un atac astmatic violent. Un loc de frunte îl ocupă fumul de ţigară,dăunător la orice vârstă, mai ales la copii şi la femei gravide, întrucât creşte riscul apariţiei wheezing-ului (şuieratul respirator).
La aceşti factori declanşatori se mai adaugă eforturile fizice prea mari la alergări în spaţiul liber, ascensiuni şi sporturi de performanţă, stresul, traume psihice, certuri, emoţii puternice, oboseală. Un rol important îl au şi unele afecţiuni, ca polipii, rinita alergică, sinuzita, amigdalita, bronşitele, tuberculoza, deviaţia de sept, infecţiile dentare şi paraziţii intestinali. Se vor lua în consideraţie şi factorii ereditari, ştiind că persoanele care au rude bolnave de astm sunt mai predispuse la îmbolnăvire.
Există unele profesii care pot favoriza apariţia astmului bronşic: lucrători în industria de detergenţi, în fabrici de mase plastice, îngrijitori de animale, veterinari, tâmplari, brutari, profesori, personal medical.
Simptomele astmului
Ca manifestare, există mai multe tipuri de astm (bronşic, cardiac, dispeptic, profesional, alergic, infecţios etc.), cel mai răspândit fiind astmul bronşic. Simptomele pot fi uşoare sau severe, uneori lipsind cu desăvârşire. Debutează încă din copilărie sau din primii ani ai adolescenţei şi pot continua de-a lungul întregii vieţi. Cel mai adesea este blocată trecerea aerului în plămâni, iar pacientul simte o apăsare violentă la nivelul pieptului, cu crize de sufocare şi nevoie de mai mult aer proaspăt şi, adesea, intră într-o stare de anxietate, cu panică, la ideea morţii imediate, prin asfixiere. Accesele reversibile de sufocare, cu senzaţia lipsei de aer, au o durată de la câteva minute până la câteva ore, fiind mai frecvente în timpul somnului. Din această cauză se declanşează tusea cu expectoraţie, hipersecreţie, edeme şi spasme ale musculaturii netede din bronhiole. Inspiraţia este lentă şi dificilă (dispnee), chiar dacă se face cu gura deschisă, iar expiraţia este mai greoaie, prelungită şi şuierătoare (wheezing). Crizele astmatice se pot repeta de câteva ori pe zi, după care urmează o perioadă de calm relativ, cu respiraţie aproape normală, adesea înşelătoare. Pot interveni şi stări permanente de tuse, cu expectoraţie şi dispnee. Când crizele de sufocare se prelungesc sau se repetă la intervale scurte, apar transpiraţii reci, cianozarea pielii din lipsă de aer, tahicardie, anxietate şi chiar deces, prin insuficienţă respiratorie sau cardiacă.
La copiii şcolari şi sub vârsta şcolară, astmul bronşic se asociază cu rinita alergică (curge nasul), ambele afecţiuni se amplifică reciproc, ca un factor agravant pentru evoluţia bolii. Astmul infantil se vindecă la adolescenţă, dar cel apărut la adolescenţă poate să persiste toată viaţa. Din nefericire, diagnosticarea precisă a bolii la copii este dificilă, deoarece aceleaşi simptome pot fi cauzate de unele răceli puternice, cu strănut, tuse şi respiraţie dificilă. Ca urmare, copilul simte o apăsare violentă la nivelul pieptului, nu are aer suficient, nasul este înfundat, ochii iritaţi, tuşeşte şi strănută în timpul nopţii, la joacă şi la urcarea scărilor. În formele acute, la copii apar cianoze uşoare, febră de 38-39°C, secreţii nazale abundente, deformaţii toracice, unghii sticloase, alergii, fotofobie, lăcrimare, dermatită atopică, emfizem şi insuficienţă cardiacă.
Tratamente cu plante
Se fac atât pentru crizele spontane, cât şi pentru vindecări de fond. Aceste tratamente vor asigura creşterea rezistenţei organismului, suprimarea crizelor astmatice prin dilatarea bronhiilor, fluidificarea secreţiilor cu expectoraţie şi vasodilataţia coronariană, care scade presiunea sângelui şi creează un echilibru în organism.
Reţete pentru uz intern
* Infuzie din muguri de brad, pin, plop negru sau mesteacăn. Au acţiune antiinflamatoare, antiseptică şi de restabilire a elasticităţii ţesutului pulmonar.
* Infuzie din flori de coada-şoricelului, muşeţel sau roiniţă. Au proprietăţi antispastice, bronhodilatatoare şi calmante în timpul crizelor.
* Infuzie din flori de lumânărică, busuioc, salcâm, sulfină şi petale roşii de trandafir, îndulcite cu miere. Au proprietăţi emoliente, expectorante şi spasmolitice în calmarea crizelor.
* Infuzii din flori de podbal, patlagină, soc sau mac roşu, gălbenele şi lavandă. Au acţiune emolientă şi expectorantă.
* Infuzie din isop, sunătoare şi trei-fraţi-pătaţi. Are efecte expectorante şi bronhodilatatoare.
* Decoct din fructe de fenicul, anason sau chimion (câte 2 linguri cu amestec, fierte în 250 ml lapte), în cure de 7 zile consecutive. Au efecte expectorante.
* Decoct din ceapă roşie sau usturoi (25 g fierte în 200 ml lapte, timp de 15 minute) din care se bea câte o cană pe zi, într-o cură de 10 zile.
Reţetele autorului
* Tinctură din amestec de podbal, patlagină, valeriană, cimbrişor, dafin, plante puse la macerat în alcool de 40°. Se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, între mese, timp de 2 luni pe trimestru.
* Vin tonic, din frunze de patlagină, dafin, sunătoare sau roiniţă (câte o linguriţă din fiecare, macerate 10 zile, în 1 litru vin alb). Se păstrează în sticle bine închise şi se consumă câte 2 păhărele zilnic.
* Sirop din ceapă roşie (500 g bulbi se dau prin maşina de tocat şi se fierb în 750 ml apă până scade la jumătate); se strecoară prin tifon, se adaugă 200 g zahăr şi se fierbe din nou până la consistenţa siropoasă. Se adaugă 2 linguri miere de albine. Se iau zilnic câte 3-5 linguri.
Tratamente externe
* Inhalaţie, înainte de culcare, cu infuzie de muşeţel (2 linguri flori la 250 ml apă), amestec de salvie, flori de tei, coada-şoricelului şi seminţe de mărar, luate în cantităţi egale, sau cu uleiuri eterice de brad, pin, molid, mentă, isop, salvie (5 picături, turnate în 250 ml apă clocotită). Au efecte antiinflamatoare, antiseptice şi de degajare a bronhiilor.
* Comprese cu oţet şi apă fierbinte aplicate seara la culcare.
* Cataplasme calde pe piept, cu făină de muştar sau de in, şi pe spate, cu terci de ridichi negre rase, aplicate seara, înainte de culcare.
Tratamente cu produse din miere
* Mielită făcută din miere de albine, hrean ras şi zeamă de lămâie. Se ia câte o linguriţă, de 2-3 ori pe zi, urmată la 15 minute de un ceai din fructe de fenicul.
* Mielită din muguri de conifere, rădăcini de tătăneasă şi iarbă-mare, macerate, în cantităţi egale, cu miere de albine. Se ia câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese.
* Mielită cu amestec de ghimbir, ceapă roşie şi tinctură de busuioc, consumată zilnic, timp de 3-4 săptămâni.
* Sirop englezesc preparat din 200 g miere de albine, cu o ceapă tăiată felii. Se consumă câte 3-4 linguri pe zi (la adulţi) şi 3 linguriţe la copii, înainte de mese.
* Tinctură de propolis amestecată cu miere şi lăptişor de matcă. Se iau câte 2 linguri pe zi, dimineaţa şi seara. Are efecte în reducerea frecvenţei atacurilor de astm.
Regimul alimentar
Va consta dintr-un supliment de crudităţi, legume proaspete (morcov, ţelină, spanac, hrean ras, salată, pătrunjel, varză albă şi roşie, cimbru, ceapă fiartă în lapte, usturoi, hrean). O menţiune specială pentru ridichile albe, roşii şi negre, bogate în vitamine şi în săruri minerale. Zilnic se vor consuma 50-100 g ridichi proaspete, tăiate în felii sau rase, macerate timp de 24 ore în zahăr sau miere de albine; din siropul rezultat se iau câte 4-6 linguri pe zi până la vindecarea astmului bronşic, a bronşitei şi tusei.
* Se recomandă: lapte acru, iaurt, brânză albă, peşte, cartofi, pâine integrală, grâu încolţit, tărâţe de grâu cu miere şi măr ras, fructe proaspete (mere, struguri, afine), cură cu boabe de ienupăr (cu proprietăţi balsamice) sau aloe. În perioadele de crize se indică a se lua zilnic câte 3 linguri cu ulei de măsline sau de porumb.
* Foarte eficientă este o cană cu lapte cald (250 ml) care se fierbe cu 1 linguriţă seminţe de fenicul, având efecte antibronşice, expectorante şi antiseptice.
* Vinul roşu natural (un pahar de 125 ml zilnic) este eficient în tratarea astmului alergic la vârstnici, întrucât provoacă formarea antihistaminei.
* Se evită: carnea de vită, porc şi oaie, ouăle, conservele de carne sau peşte, crustaceele, mâncărurile grase, căpşunile, ciocolata, aditivii alimentari (conservanţi, aromatizanţi, modificatori de gust etc).
Regimul de viaţă
Se recomandă, dacă este posibil, izolarea bolnavilor de restul persoanelor din locuinţă. Bolnavul să locuiască într-o încăpere bine aeristă şi încălzită, cu aerul umidificat prin întinderea, pe calorifer sau scaune, a două prosoape umezite cu apă. În timpul crizelor se deschide fereastra, iar bolnavul va fi pus în stare de repaus fizic şi psihic, stând pe un scaun, cu braţele încrucişate pe piept şi capul aplecat în faţă; pe ceafă şi torace se va aplica o compresă cu apă caldă. La copiii astmatici se fac masaje pe spate cu un prosop înmuiat în apă caldă şi puţin oţet.
Bolnavii vor face zilnic o cură de aer, cu plimbări lente, evitând zonele poluate. Dimineaţa şi seara vor face exerciţii de respiraţie controlată, timp de 3-5 minute. Pentru a mări rezistenţa organismului şi fortificarea plămânilor, în cursul zilei se vor face băi de soare, exerciţii fizice şi sporturi mai uşoare (volei, înot, baschet), de două ori pe săptămână. La nevoie, se va ţine la nas o batistă impregnată cu esenţă de lavandă. Seara, la culcare, sunt indicate băi calde (39°C) timp de 10-15 minute, generale sau de mâini şi picioare. De asemenea, sunt eficiente compresele calde cu apă şi oţet, ţinute timp de 30 minute pe piept, urmate de masaje în lungul coloanei vertebrale, începând de la ceafă până în zona lombară.
Pentru a elimina factorii favorizanţi ai astmului bronşic agravat, se vor îndepărta din locuinţă covoarele, pernele de puf şi animalele de casă (pisici, câini). Se poate efectua chiar un schimb de locuinţă, a locului de muncă sau chiar a localităţii de domiciliu, dacă acestea sunt situate într-o zonă intens poluată atmosferic, cu pulberi sau gaze toxice.
Tratamente balneoclimaterice
Sunt recomandate staţiunile situate la altitudini sub 1.000 m, unde se vor face cure cu apele minerale de la Slănic-Moldova, Vatra Dornei şi cu apele sulfuroase, slab mineralizate, de la Olăneşti, Călimăneşti şi Govora. Eficientă este şi cura salină de la Turda, Praid, Tg. Ocna şi Slănic-Moldova, precum şi cure de odihnă, la Predeal, Poiana-Braşov, Păltiniş, Lacul Sărat, Semenic, Eforie, Mangalia şi Neptun.
Prof. dr. CONSTANTIN MILICĂ
(Textul de faţă ne-a fost pus la dispoziţie prin amabilitatea Oanei Milică, fiica mult regretatului savant ieşean, pe care revista noastră l-a descoperit mult prea târziu. Mulţumim!)