Marele târg al toamnei se apropie de sfârșit. Piețele sunt mai pline ca niciodată de legume și fructe coapte. Lumea se grăbește să-și facă provizii de iarnă, să le pună la adăpost în cămări ori în magazii. Graba lor ne face să uităm că organismul nostru se pregătește și el să intre în iarnă, că are mare nevoie de vitaminele naturale, care atunci vor lipsi. Un proverb chinezesc spune: "Tot ce băgați crud în oală băgați mai întâi în stomac". Într-adevăr, cu foarte puține excepții, toate legumele toamnei pot și trebuie să fie mâncate crude, pentru ca zăcământul lor de vitamine să intre netransformat prin fierbere ori prăjire în organism. Iar cea mai rapidă absorbție se face când ele sunt transformate în sucuri. Astfel ca stomacul și apoi sângele să le preia imediat după îngurgitare, fără perioada îndelungată a digestiei. De câtva timp, cercetătorii au ajuns la concluzia că sucurile de zarzavaturi, în anumite dozaje, combinate și cu unele plante medicinale, vindecă multe boli și, pe deasupra, ajută și la slăbit. Cine are puterea să bea o zi întreagă numai sucuri de legume combinate cu infuzii de plante va sări foarte repede peste găurile curelei.
În funcție de greutatea dorită, cura cu sucuri de legume se poate face minimum o dată pe săptămână, dar cel mai bine de trei ori.
SUCURI DE LEGUME
Sucul de morcovi
Conține protovitamina A (betacaroten), foarte importantă pentru piele. Adăugați întotdeauna în suc o linguriță de smântână sau ulei de floarea-soarelui. Pentru o porție de suc de morcovi e nevoie de 9-10 morcovi mijlocii. (Nu cumpărați legume prea mari, țesutul lor este lemnos.)
Sucul de roșii
Are pe lângă vitamina C, în cantitate mare, și mult potasiu. Stimulează metabolismul, dezintoxică, grăbește arderile. (La o porție, folosiți 6 roșii coapte.)
Sucul de varză acră
Conține mult acid lactic natural, care stimulează metabolismul și digestia. E foarte indicat în sedentarism și când ne simțim prea sătui. E bogat în vitaminele K și C.
Sucul de broccoli
Pe lângă acțiunea sa de stopare a cancerului și de întârziere a osteoporozei, "fratele" conopidei și al sparanghelului are și mari calități de epurare a organismului și de reducere a grăsimilor. Se bagă leguma crudă, foarte bine spălată, în centrifugă, iar sucul obținut, diluat cu puțină apă și stropit cu lămâie, se consumă de trei ori pe zi.
Sucul de sfeclă roșie
Conține mult potasiu și magneziu. Ambele accelerează metabolismul și întăresc musculatura. În plus, sfecla conține acid folic (hrănește sângele) și vitamina C. Pentru o porție de suc de sfeclă ajung 3 rădăcini lunguiețe.
Sucul de castraveți
Mult apreciat pentru însușirile lui culinare și ca factor de frumusețe, castravetele ajută și la slăbit. Efectului de reglare a tranzitului intestinal i se adaugă și acela de eliminare a apei reținute în țesuturi. O substanță pe care o conține, asemănătoare cu insulina, îl recomandă și diabeticilor. Sucul de castraveți se obține în centrifugă (după decojire) sau dat pe răzătoare și stors. Fiindcă gustul lui nu este prea plăcut, se poate combina cu suc de roșii sau mere.
SUCURI DE FRUCTE
Sucul de mere
Este un regulator excelent al tranzitului intestinal, având, pe lângă o benefică funcție de eliminare a toxinelor, și un rapid efect de eliminare a kilogramelor. Sucul se prepară din mere necojite, spălate bine, tăiate în bucăți și stoarse în centrifugă sau rase și presate într-un tifon. Două-trei lingurițe de suc de lămâie adăugate la un pahar de zeamă de mere radicalizează efectul curei.
Sucul de grepfruit
Numit și "mărul raiului", grepfruitul are, pe lângă cantități uriașe de vitamina C, și o enzimă care dinamizează metabolismul și digestia, fiind un aliment de bază în curele de slăbit. Sucul se bea ca atare sau îndoit cu puțină apă, primul pahar dimineața, pe stomacul gol, iar alte două pahare înainte de mesele principale cu o jumătate de oră. Sărace în calorii, grepfruiturile cu miezul roz sunt mai blânde și mai puțin amare. Sucul se obține prin stoarcerea fructelor tăiate în două. (Atenție la cumpărat! Fructele sănătoase au coaja lucioasă și nepătată.)
Sucul de lămâie
Prin cantitatea mare de vitamina C care le curge prin "vine", lămâile accelerează înnoirea celulelor și protejează inima. În Ayurveda, medicina populară a indienilor, sucul de lămâie reprezintă un întăritor al întregului organism, dar și un leac excelent de slăbit. Se beau cinci pahare de apă pe zi, punându-se în fiecare din ele 2 lingurițe de suc proaspăt stors de lămâie. Primul pahar se bea dimineața, pe stomacul gol, două pahare între mesele principale, iar alte două după masa de prânz și cină, compuse, obligatoriu, din salată de fructe și salată de crudități.
Apa de lămâie: preparați o infuzie dintr-un litru de apă în care puneți să dea 2-3 clocote coaja de la trei lămâi. Acoperiți vasul, lăsați lichidul să se răcească, apoi beți-l în loc de apă. În fiecare pahar adăugați și 2-3 picături de lămâie proaspătă. (Lămâia este un element bazic. Folosită curent, ea nu produce aciditate.)
Sucul de portocale și lămâi
Într-un litru de apă, se pun la fiert, vreme de 10 minute, 2 portocale și 6 lămâi tăiate felii. Se adaugă 4 linguri de miere și se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoară și se lasă să se răcească. Se beau 5 pahare pe zi, în care se adaugă câte o linguriță de suc de lămâie proaspăt.
Graficul curei
Graficul pe care vi-l propunem reprezintă o variantă. Pe durata unei zile se poate bea, la alegere, un singur suc.
Legumele se curăță de coajă, se rad și se presează într-un tifon sau, mult mai simplu, se pun în centrifugă. Pentru a le da sucurilor un gust mai plăcut, adăugați din belșug verdețuri proaspete (pătrunjel, țelină, mărar).
* După trezire: 1-2 cești ceai de rozmarin (stimulează tensiunea scăzută).
* Ora 9: 250 ml suc de morcovi amestecat cu o linguriță de ulei de măsline sau floarea-soarelui.
* Ora 11: 250 ml suc de varză murată peste care presărați leuștean tocat, mărar sau pătrunjel.
* Ora 12: un pahar mare cu apă minerală.
* Ora 13: 250 ml suc de sfeclă roșie amestecată cu o lingură de tărâțe de grâu.
* Ora 16: o ceașcă de ceai de măceșe (lăsați măceșele două-trei ore în apă rece, apoi puneți-le să dea un clocot).
* Ora 17: 250 ml suc de morcovi, presărat cu frunzulițe de busuioc și amestecat cu o linguriță de smântână.
* Ora 18: un pahar mare cu apă minerală.
* Ora 19: 250 ml suc de roșii presărat cu foi de țelină uscată.
* Ora 20: o ceașcă de ceai din flori de tei sau iasomie (calmează).
În total: doar 320 de calorii pe zi!
Important:
* Pregătiți-vă sucul singuri!
* Folosiți doar legume sănătoase!
* Beți sucul imediat după preparare!
* În ceaiuri nu puneți nici zahăr, nici miere. În cel mai rău caz, zaharină.