- Care este gradul de curățenie spre care trebuie să tindem?
- Contactul cu microorganismele ne antrenează sistemul imunitar. De aceea, e un lucru util să lăsăm din când în când copiii să se murdărească la joacă. Dar reversul nu funcționează atât de simplu: curățenia exagerată nu ne îmbolnăvește automat și nu ne provoacă alergii.
- Deci, care ar fi sfatul dvs. suprem în privința igienei?
- Să fim relaxați. Să nu purtăm un război pe viață și pe moarte pentru a reduce coloniile de germeni. Dimpotrivă, ar trebui să privim microorganismele ca pe o componentă a existenței noastre și să le acceptăm ca atare, luând măsurile necesare de igienă doar acolo unde ele ar putea deveni periculoase pentru noi.
- E nevoie să ne înarmăm cu dezinfectante și șervețele antibacteriene?
- De regulă, detergenții naturali (apă, săpun, oțet, bicarbonat) sunt pe deplin suficienți în gospodărie. Intervin totuși situații speciale, care impun o igienă ceva mai atentă, atunci când unul dintre membrii familiei are, să zicem, o infecție intestinală. Însă nici în asemenea cazuri nu trebuie să recurgem întotdeauna la substanțe chimice agresive. De exemplu, rufele se pot spăla setând temperatura la 60oC sau fierbându-le cu leșie, ca pe vremea bunicii. Se pot fierbe și cu un săpun de casă ras.
- Există o modalitate de a curăța la care n-ați consimți să renunțați în niciun caz?
- Da, mașina de spălat vase. Ea elimină germenii incomparabil mai bine decât spălatul cu mâna.
- Potrivit experienței dvs., unde suntem noi cel mai "soioși"?
- Chiar dacă majoritatea oamenilor consideră că toaleta este locul unde igiena ar trebui scrisă cu majuscule, surprinzător de mulți dintre ei nu se spală pe mâini când ies de acolo. Iar igiena mâinilor este principala măsură prin care se previne transmiterea unei infecții - și nu numai la toaletă.
- WC-ul este cel mai uriaș focar de microbi?
- Probabil că locul cu populația cea mai densă de microbi dintr-o locuință este bucătăria. Bureții și cârpele de vase, de exemplu, pot adăposti cantități enorme de microorganisme, mai ales dacă nu se usucă niciodată complet. E necesar să le schimbăm cât mai des, chiar dacă nu toți germenii sunt patogeni.
- Și când ne aflăm în călătorie?
- Pe aeroport sau la gară, este important să ne spălăm regulat pe mâini cu apă și săpun. Când călătorim în regiunile sudice ale globului, trebuie să fim prudenți în privința alimentelor consumate și, în primul rând, a apei de băut. Aceasta înseamnă: dacă există suspiciuni, să bem și să ne spălăm pe dinți cu apă îmbuteliată și să renunțăm la cuburile de gheață.
- În ideea de a aduna mai puțin gunoi, se întrebuințează din ce în ce mai des, în ultima vreme, în locul paharelor de plastic de unică folosință pentru cafea, unele reutilizabile. Cât de igienice sunt ele?
- Eventualul transfer de microbi dintr-un pahar de plastic spălat superficial poate fi socotit realmente neglijabil, în comparație cu numărul de germeni care vor ajunge în băutura fierbinte, dacă automatul de cafea nu este bine întreținut. În aparatele care funcționează complet automatizat se găsesc destui germeni, în special dacă apa a stat mai mult timp în rezervor. Din fericire, în momentul când cafeaua iese fierbinte din automat, face îndată de petrecanie celor mai multe dintre microorganisme.