În epoca modernă este aproape imposibil să nu absorbi o anumită cantitate de metale grele toxice, precum mercurul, aluminiul, cuprul, cadmiul, nichelul şi plumbul. Adeseori, aceste metale grele se acumulează în ficat, vezica biliară sau în intestine.
Metalele grele toxice sunt otrăvitoare, iar dacă încep să se oxideze, ele dau produşi secundari care determină mutaţii şi daune celulelor din vecinătate. Dar cel mai nociv efect pe care îl au metalele grele constă în faptul că acestea reprezintă principala hrană a bacteriilor patogene, viruşilor, fungilor şi paraziţilor. Cu alte cuvinte, aceste metale grele atrag şi hrănesc streptococii A, B şi E, Escherichia Coli cu multiplele sale tulpini, Clostridium dificile, H. Pylori sau diferiţi viruşi. Atunci când aceşti agenţi patogeni consumă metale grele toxice, are loc eliberarea de otrăvuri şi toxine, care reprezintă ameninţări pe multiple planuri pentru organism. Astfel, otrăvirea organismului are repercusiuni asupra capacităţii cerebrale, ficatului, sistemului nervos central şi a altor zone vitale, iar ceea ce este mai rău, atrage şi hrăneşte cancerele, viruşii, bacteriile şi alţi invadatori care pot cauza probleme de sănătate foarte grave.
Una dintre cele mai bune metode de eliminare a metalelor grele din organism constă în administrarea zilnică a următoarelor ingrediente:
Afine de pădure - elimină metalele grele la nivel cerebral şi regenerează golurile rămase după extragerea acestora, lucru extrem de important pentru ţestul cerebral. Se consumă cel puţin o cană pe zi.
Algele roşii (dulse) - se leagă de mercur, cupru, cadmiu şi nichel. Ele pătrund în locurile cele mai ascunse ale organismului, se leagă chimic de metalele grele şi nu îşi mai desfac această legătură până când nu le elimină din organism (chelatare).
Se consumă 2 linguri de fulgi de alge pe zi.
Coriandru ( frunze) - chelatează metalele grele acumulate în ani de zile. Se consumă salate, la care se adaugă coriandru, sau se amestecă o cană de coriandru într-un shake natural.
Spirulina - chelatează metalele grele acumulate în sistemul nervos central şi ficat. Se administrează zilnic 2 linguriţe amestecate cu apă, apă de cocos sau suc natural.
Suc de orz verde sub formă de pulbere - chelatează metalele grele din splină, tractul intestinal, pancreas şi sistemul reproducător. Pulberea de orz verde acţionează sinergic cu spirulina, pregătind o absorbţie totală a metalelor grele de către aceasta. Se administrează zilnic 2-3 linguriţe amestecate cu apă sau cu un suc natural.
Pentru un efect optim, ar trebui să se consume toate cele 5 ingrediente într-un interval de 24 de ore.
Să auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Sufăr de astm bronşic şi mi-am pierdut mirosul"
(Răspuns pentru DORIN - Iaşi, F. AS nr.1314)
Pierderea mirosului de care suferiţi are implicaţii majore în viaţa dvs.: anumite gaze şi alimente alterate nu mai pot fi conştientizate, dispare aroma alimentelor care stârnesc foamea, deoarece simţul olfactiv este înrudit cu simţul gustului.
Terapia tulburării olfactive (pierderea mirosului în cazul dvs.), vizează dezobstrucţia nazală şi ventilaţia eficienta a epiteliului olfactiv (receptorii mirosului). Prognosticul tulburării de miros din cauză respiratorie este rezervat în cazul anosmiei neuro-senzoriale. Vă recomand următoarea schiţă de tratament:
* Dimineaţa şi seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluţie salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduţă), sau soluţii sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Se instilează în fosele nazale câte 2 picături dintr-o soluţie preparată (reţetă magistrală proprie) şi vitamina A uleioasă/sau ulei de cătină.
* 10 zile şedinţe de aerosoli, cu dexametazonă/ flixotide nebules, în ser fiziologic.
* Inhalaţii şi pulverizaţii cu Ocnasept (soluţie salină cu extract din plante medicinale aromatice), de 2 ori/zi, timp de 15-20 zile.
* Vitaminoterapie grup B: se administrează injectabil, zilnic, câte 1 fiola B1 şi B6, timp de 10 zile.
* Obstrucţiile importante ale foselor nazale (hipertrofia cornetelor, deviaţia de sept, polipoză nazală) asociate tulburărilor de miros, beneficiază de cauterizare/mucotomie, septoplastie sau chirurgie endoscopică a sinusurilor paranazale.
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Am fost diagnosticată cu cistită hemoragică"
(Răspuns pentru MARIA V., F. AS nr. 1314)
Cistitele reprezintă afecţiuni ce intră în categoria infecţiilor tractului urinar. Aşa cum este bine ştiut, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbaţii în a dezvolta acest tip de infecţie, iar pe parcursul vieţii, fiecare femeie suferă cel puţin o dată de un episod manifestat prin infecţie şi inflamaţie a aparatului urinar, asociat cu simptome caracteristice cum ar fi: nevoia imperioasă de urinare, însoţită de senzaţie de presiune, disconfort, usturime, urinarea în cantităţi mici, des, atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, senzaţie de durere, arsuri, înţepături, durere în partea inferioară a spatelui, febră, frisoane, urina colorată roşiatic.
Evident că unele simptome pot fi absente sau se pot manifesta prin forme mai uşoare sau mai agresive. Tratate necorespunzător, cistitele manifestă forme recidivante ce necesită tratamente complexe asociate, astfel că, pe lângă consumul adecvat de lichide, este necesară şi o igienă corespunzătoare, deoarece, în cazul femeilor, în special, uretra - tubul prin care se elimină urina din vezică, este situată la o distanţă foarte mică de anus, prin care se elimină fecale, zonă "bogată" în bacterii ce pot ajunge mai uşor în vezică. Sunt utile ceaiurile cu acţiune diuretică: soc, mătase de porumb, cozi cireşe etc., dar cu precauţie în cazul prezenţei pietrelor sau în cazul persoanelor hipotensive. Administrarea, în caz de nevoie, a unui tratament antibiotic va fi urmată de efectuarea unei uroculturi la 10-14 zile după terminarea antibioticului.
Vă recomand, de asemenea, administrarea unui tratament natural specific simptomelor asociate: durerea persistentă din zona lombară poate fi redusă cu un antiinflamator natural, cum este RoboFlex; produsul CalmUrin Forte reduce disconfortul în timpul urinării, împiedică aderarea bacteriilor la tractul urinar, reface flora bacteriană prietenoasă şi reduce frecvenţa micţiunilor. Completarea alimentaţiei cu Vitamina C (modifică pH-ul urinei), fibre în stare naturală (legume, fructe) ce asigură un tranzit intestinal corect. Multă sănătate!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Cum îmi pot trata fragilitatea vasculară?"
(Răspuns pentru IOAN PĂTRUI - Mediaş, F. AS nr. 1310)
Fenomen cauzat de leziuni ale celulelor epiteliale pavimentoase ale peretelui capilar, fragilitatea capilară constă în deformarea/umflarea şi ruperea ţesuturilor ce formează reţeaua de vase mici de sânge, cu diametru 5-20 um, din ramificaţiile arterelor, venelor şi vaselor limfatice.
Peretele acestor vase fragile, format dintr-un singur rând dens de celule epiteliale are rol important în schimburile permanente ionice, de oxigen, săruri, apă, dioxid de carbon etc. şi în menţinerea echilibrului hidro-electrolitic.
Predispoziţia la rupere a micilor vase ce asigură microcirculaţia poate fi de natură congenitală, sau ca urmare a unor boli secundare - sindrom Marfan, boala Cushing, sindrom Ehlers-Danlos, reacţii la medicamente, trombocitopenie etc. Hemoragii la nivelul tegumentelor (purpură), apariţii de pete de culoare roşie la degetele de la mâini, dosul palmelor, partea inferioară a picioarelor - cu manifestare vizibilă - erupţie - se pot datora şi prezenţei în sânge a unei proteine - crioglobulină - care duce la obstrucţia şi ruperea vaselor mici sangvine.
Tratament - petele roşii/violacee superficiale de la nivelul pielii pot fi combătute prin întărirea ţesuturilor conjunctive, folosind în mod curent bioflavonoizi/antocianozide/antocianidine.
Pe termen lung folosiţi următoarele produse cu rol în reglarea permeabilităţii şi rezistenţei capilarelor superficiale, protejându-le de rupere şi mici hemoragii: Complex B natural Health Nutrition, afine - consum de fructe proaspete şi suc, suc Noni (Morinda Citrifolia), Sil-Vir - must de struguri negri fermentat cu antocianine - probiotic, Vital-Vir, struguri negri, pudră din sâmburi de struguri roşii - 2 linguriţe/ 200 ml apă, tinctură din frunze de viţă de vie.
Masaţi zonele afectate cu extract de castan - Venostim.
* Urmăriţi ca nivelul bilirubinei directe să fie < 0,30 mg/dl, iar al bilirubinei totale < 1,20 mg/dl.
Notă: Dacă această concentraţie ajunge la 1,5 mg/100 ml sânge, apare icterul vizibil. Faceţi "Testul Van Der Bergh" pentru a determina felul bilirubinei (conjugată sau neconjugată) şi care este cauza - afecţiuni hepatice sau blocaj al canalului biliar.
* Hemoragiile oculte/ mascate din fecale, în cantităţi mici, ce pot fi detectate mai ales la microscop, se pot datora fragilităţii capilare din zona anus/rect sau prezenţei de microhemoroizi.
Schimbaţi-vă stilul de viaţă, regimul alimentar, cu dietă în raport de grupa sanguină.
Multă sănătate!