Sunt foarte bogaţi în substanţe vitalizante şi reprezintă un aliment echilibrant energetic, care ar trebui consumat zilnic. Au efecte terapeutice crescute în reumatism, gută, cancer, artrită avansată, stări depresive, probleme digestive cu regularizarea digestiei, sunt tonic nervos, stimulează nutriţia.
Mod de preparare: se pun grăunţele de grâu într-o farfurie, după ce au fost spălate, acoperite cu apă timp de 24 de ore. Apoi, se scurg complet de apă şi se stropesc la 6-8 ore, având grijă să nu rămână apă deasupra grăunţelor pentru a nu mucegăi sau putrezi. Când grâul a încolţit şi are germenele de 1-2 mm, poate fi consumat.
Mod de administrare:
* Adulţi: câte 3 linguri pe zi, una înainte de fiecare masă.
* Copii şi bătrâni: câte 3 linguriţe pe zi, una înainte de fiecare masă.
* Sugari (de la 6 luni la 1 an): o linguriţă în 2-3 reprize pe zi.
Grâul germinat se mestecă îndelung, până la apariţia gustului dulceag, produs de zaharificarea parţială a amidonului. Pentru persoanele cu dantură deficitară, grâul germinat se pisează în piuliţa de lemn şi apoi se mestecă îndelung. Pentru bolnavi, sugari şi copii mici, se face un piure în care se adaugă puţină miere.