Am găsit-o sus de tot, după tăul Ţarina, pe cocoaşa muntelui plin de comori care urcă din Roşia Montană până spre ceruri. Drumul pietruit e prost, maşina mă hurducăie încontinuu, dar peisajul ce mi se deschide în faţa ochilor e fantastic. E primăvară târzie la munte - dealurile abia ce-au înverzit, iar salcâmii şi merii se întrec în flori delicate, ce ies în evidenţă pe albastrul cerului, limpede ca ochii de copil. Nu-i dibuiesc casa din prima, m-am dus prea departe, sunt îndrumat înapoi, de câţiva localnici, care plantează cartofi pe un plai însorit. Cobor pe lângă gospodăriile răsfirate pe dâmburi, trec de casa fierarului când, deodată, îmi apare în cale. Subţire, blondă, îmbrăcată colorat şi uşor, cu o pălărie bărbătească trasă pe ochi şi cu zâmbetul larg pe buze. Îmi întinde mâna. "Eu sunt Mire. Ce te aduce pe-aici?". "Primăvara şi zvonul că ştii multe din tainele plantelor!" îi răspund. Râde. "Hai, atunci, nu sta în drum!". Strânge în palmă o mânuţă de înger, care-şi ascunde chipul şi privirea pe după fustele ei. "E fiica mea, Ariel. E ruşinoasă primele cinci minute, apoi nu mai scapi de ea!". Traversăm curtea scăldată în soare. Prin ferestrele deschise ale casei ţărăneşti răzbate o muzică liniştitoare, care completează tabloul idilic al locului. Trecem printr-o portiţă de lemn în "grădina" din spate, de fapt, un deal uriaş, care urcă până hăt, departe, şi ne aşezăm sub un măr înflorit. Sub noi şi deasupra, natura musteşte de viaţă. Gâze minuscule şi guşteri subţiri forfotesc printre firele verzi de iarbă şi florile aurii ale păpădiilor, fluturii zboară haotic, în lumina caldă a dimineţii. Abia atunci observ panorama deschisă spre muntele Vulcan, ce-ţi taie, pur şi simplu, respiraţia! Înţeleg perfect de ce a ales să trăiască în acest loc.
Prin lume, cu pletele-nvânt
Îşi ridică fetiţa pe o cracă în mărul înflorit, apoi se aşează pe iarbă şi-mi spune dojenitor: "E ciudat... Am venit aici, în vârful muntelui, ca să scap de lume, dar văd că n-am noroc. Ce vrei să ştii de la mine?"
- Povestea! A ajuns zvonul până la Bucureşti, că în Munţii Apuseni a poposit o străină care se ocupă de leacuri din plante şi elixire de frumuseţe. Şi care trăieşte deasupra pământului, singură...
- Nu sunt nici singură, nici străină. Cu un copil în braţe, nu există singurătate, iar de loc sunt de aici. Am plecat din România la 22 de ani. M-am născut la Vaslui într-o familie modestă, fără posibilităţi materiale, mai am patru fraţi şi surori, iar cu tatăl meu nu m-am înţeles niciodată. Acasă era o situaţie conflictuală permanentă, pe care n-o mai suportam. Am plecat la Roma, la sora mea, cu pretextul că mă duc să-mi văd nepoţica de-o lună, şi am rămas în Italia, fermecată de lumea pe care am întâlnit-o acolo. Sunt o fire veselă, comunicativă şi mi-am făcut mulţi prieteni italieni, cu care am explorat "cizma" peninsulei, de la nord la sud şi de la est la vest. Am rămas încântată de frumuseţea sălbatică a Italiei, descoperită la pas, cu rucsacul în spate - locuri pe care nu le găseşti în ghidurile turistice. Seamănă mult cu România, în această privinţă... În tot acest timp, am muncit pe brânci, am fost şi barman în restaurant, şi ospătar în pizzerie, şi coafeză, nu mi-e ruşine să spun că am măturat şi scările Oraşului etern, ca să mă întreţin şi să-mi plătesc studiile la Şcoala de Arte... Mi se ivise, în sfârşit, ocazia, să-mi depăşesc condiţia şi chiar am vrut să merg până la capăt. Aveam chemare pentru arte, mai ales pentru desen, am avut talent nativ, era pasiunea mea, dar părinţii n-aveau bani să mă ţină la facultate... Am locuit treisprezece ani în Italia, dintre care ultimii cinci i-am trăit în comunităţi hippie.
În sălbăticia Italiei
Oraşele mari, ca Napoli sau Roma, mă sufocau, şi eu îmi doream altceva... Practic, simţeam nevoia să evadez. N-aveam ce să caut în nebunia aceea. "Lumea modernă" pe care o găsisem era de un conformism pe care îmi era imposibil să îl suport. Şi cum de felul meu sunt un suflet călător, într-o zi am zis "basta", m-am lipit de un grup fain de tineri hipioţi şi am plecat să trăiesc cu ei, prin sălbăticia Italiei. Simplu, doar cu hrana pe care ne-o oferea natura. Iniţial mi-am zis că experimentez şi n-am nimic de pierdut, apoi a devenit serios şi am pornit o adevărată căutare de sine. La început mi-a fost greu, nu credeam că voi face faţă acestui stil de viaţă, dar mai târziu a început să-mi placă. M-am reconectat cu natura, ceea ce mi s-a părut extraordinar. Am început să simt şi să recunosc energiile primare. Ştiu, poate părea ciudat ce-ţi spun, nici eu nu credeam mare lucru când îi ascultam pe iniţiaţi, dar e un adevăr pe care-l poate descoperi oricine. Să simţi energia pământului pe care calci e mare lucru! Iar să trăieşti mereu în simplitate, în prezent, să ai simţul lui "acum", e minunat şi liniştitor. Fascinată de noile mele descoperiri, m-am apucat să citesc cu sârg cărţi din zona ştiinţelor indiene şi tibetane, am înţeles mai profund unele lucruri, iar de atunci, am ales să duc stilul ăsta de viaţă, care îmi aduce echilibru, pace sufletească şi fericire. O fericire care nu e dependentă de nimeni şi de nimic. Înţelegi? E o stare de fapt, un preaplin sufletesc. O bucurie interioară, pe care odată ce-ai descoperit-o nu poţi să te mai desparţi de ea! Pentru că te alimentează continuu şi te întregeşte, te încălzeşte pe dinăuntru ca dragostea! Cum ai putea să renunţi la aşa ceva?
"Chemarea străbunilor"
- Ai o fetiţă. Educaţia ei se potriveşte cu libertatea absolută în care trăieşti?
- Ariel s-a născut în Italia. În timp ce eram prin Sicilia, într-o comunitate hippie, l-am cunoscut pe Tiziano, tatăl ei. Ne-am iubit, dar nu eram făcuţi unul pentru altul, aşa că drumurile noastre s-au despărţit. Sub presiunea noilor responsabilităţi, m-am hotărât să vin cu Ariel în România. Nu-mi mai găseam locul în comunitatea în care trăiam. În plus, mi se făcuse deodată dor de "acasă", de România, pe care nu apucasem s-o descopăr. Citisem fel de fel de lucruri interesante pe internet, despre strămoşii noştri daci, despre energia cu totul specială a munţilor Bucegi, despre tradiţiile seculare ţărăneşti şi multe altele - un amalgam de informaţii care mi-au stârnit curiozitatea şi pe care voiam să le filtrez la faţa locului. Ca să zic aşa, am simţit "chemarea străbunilor", trebuia să fac acest pas! Când am revenit în ţară, pentru că nu cunoşteam pe nimeni şi nu voiam să mă duc acasă, la părinţi, am făcut voluntariat în Apuseni. Eram încântată de tot ce descopeream: frumuseţea muntelui, omenia oamenilor, tradiţiile ţărăneşti, doinele bătrâneşti şi alte lucruri de care nu aveam habar înainte. Ariel avea doar un an, îmi era greu să împac munca din fermă cu îngrijirea copilei, dar m-am descurcat. Apoi am ajuns în Roşia Montană, la festivalul "SunShine". N-a fost o întâmplare, eu nu cred în întâmplări. Mi-a fost dat să ajung aici. Mi-au plăcut mult locul şi oamenii. Am mai rămas puţin după festival, am întrebat în stânga şi-n dreapta dacă există vreo casă de închiriat şi am găsit-o pe aceasta, din Ţarina, aşa că m-am hotărât să mă mut. De ce m-am oprit tocmai în locul acesta? Pentru că muntele ăsta de sub noi e viu, vibrează, e forţă clocotitoare, are o energie imensă. Nu-ţi pot explica de ce, dar odată ce-am ajuns în acest loc, am ştiut că aici voi rămâne...
- Totuşi, să trăieşti singură, cu un copil, într-un sat aflat la 1000 de metri altitudine, nu-i prea uşor... Te ajută cineva?
- Nu trăiesc chiar singură! Fratele meu, care a venit după mine, locuieşte jos, în Roşia Montană, iar eu primesc în gazdă, din când în când, iubitori ai naturii, voluntari din grupuri internaţionale, care vin să vadă frumuseţile României, să cunoască plantele comestibile şi pe cele de leac, să-nveţe ce să facă cu ele. Îi cazez, îi hrănesc şi-i îndrum, ei mă ajută la grădinărit şi la treburile casei. Un schimb echitabil, nu? Mă implic şi în majoritatea acţiunilor de ecologizare din zonă, unde mai socializez şi eu. Dar totul cu măsură!
- Am ajuns la obiectul interviului nostru: de unde ai învăţat plantele de leac?
- În comunităţile în care am trăit am cunoscut oameni care cunoşteau bine plantele comestibile şi plantele medicinale, dar şi reţete vechi, de leac, pentru diverse afecţiuni. Nimeni nu stătea degeaba: unii făceau săpunuri naturale, alţii - uleiuri vegetale sau împletituri, pe care le vindeau prin târgurile din Italia, pentru a-şi asigura puţinii bani necesari pentru stilul de viaţă nomad. Am învăţat multe de la ei! A fost fascinant să descopăr puterea naturii asupra suferinţelor de tot felul, să aflu că la tot pasul găsim hrană vie, de cea mai bună calitate, că natura ne oferă tot ceea ce avem nevoie pentru a trăi sănătos. Am intrat într-o reţea denumită "Vivere con gioia" (Să trăieşti cu veselie), în care existau peste 40 de "case ale plantelor", răspândite în întreaga Italie. Periodic, se organizau întâlniri în natură pentru cunoaşterea lor. Apoi se învăţau tehnici de recoltare, de uscare şi de condiţionare, pentru diverse preparate cosmetice şi fitoterapeutice - de la creme şi loţiuni, la ceaiuri, tincturi, alifii şi pulberi din plante. Tot la aceste întâlniri am învăţat şi despre sinergia plantelor, cum se potenţează reciproc în diverse combinaţii, ceea ce m-a ajutat mult în elaborarea unor reţete inedite, mai ales pe partea cosmetică. Practic, eu din asta trăiesc. Produsele mele se numesc "Rai în Dar", încă lucrez la etichete şi design de ambalaj. Nu-mi aduc mulţi bani, dar suficienţi cât să merg înainte.
- Cum arată, de fapt, stilul tău de viaţă, în vârful muntelui?
- Toate aceste cunoştinţe dobândite în Italia au fost o binecuvântare, o adevărată şcoală pentru viaţa pe care o duc acum. Slavă domnului, avem ce mânca!Sunt ovo-vegană, îmi asigur hrana de zi cu zi din natură, am înjghebat şi o grădină de permacultură (Doamne, ce am mai săpat să aduc apă de la izvorul din deal, priveşte-mi palmele!), mai pun şi conserve pentru iarnă, numai din ceea ce creşte pe pământ ori în pomii din jur. Iar cum flora de munte e atât de diversă, inventez fel de fel de bucate delicioase doar din ceea ce-mi oferă natura, aproape tot timpul anului. Iarna pictez sau fac diverse obiecte artizanale, din materii prime vegetale, pe care le vând în Italia, unde sunt foarte apreciate, ca să-mi pot plăti chiria, facturile şi lemnele pentru încălzirea casei, pentru că aici iarna e grea, durează 5-6 luni şi, de multe ori, rămân multă vreme complet izolată, în zăpezi de doi metri... Nu mi-e uşor, multe lucruri încă le învăţ din mers, dar răzbesc! Îmi place viaţa mea, e un experiment continuu, iar sentimentul de libertate pe care-l am e inimaginabil! În viitor vreau să-mi găsesc un loc doar al meu: mai retras, mai sălbatic, cu o energie la fel de puternică, cu izvor, cu pădurea aproape, să-mi construiesc o căsuţă ecologică din bârne şi lut, s-o acopăr cu şiţă, să am o curte verde şi o grădină ca asta, prin care să alerg cu Ariel şi să mă scald în razele soarelui... Să-mi aflu şi eu rostul, să-mi educ copila cum se cuvine şi s-o învăţ să simtă tot ce simt eu.
"Suntem aici, culege-ne!"
- Să vorbim despre plante. Ce hrană găseşti, de exemplu, pe pajiştile astea dezmorţite de primăvară?
- Ooo, nici nu-ţi imaginezi! Trebuie doar să-ţi cobori privirea, plantele comestibile sunt la tot pasul! Hai să ne plimbăm puţin pe deal, şi ţi le arăt pe toate! Plăntuţele astea parcă strigă la noi: "Suntem aici, culege-ne!". Lumea vegetală e fascinantă, ea evoluează după nevoile omului. Ciclicitatea, ritmurile naturii nu sunt deloc întâmplătoare. Primăvara, plantele verzi sunt pline de sevă, de clorofilă şi de enzime - exact ceea ce are nevoie organismul uman după alimentaţia din anotimpul rece. În martie, am făcut o crestătură mică într-un mesteacăn (m-a învăţat un vecin) şi am băut sevă o săptămână întreagă. Am cules şi scoarţă de mesteacăn, frasin, arin, salcie, soc, de pe ramurile tinere - e plină de sevă şi de statine vegetale, care au un rol important în curăţarea vaselor sanguine. Mugurii sunt bombe de energie, mugurii de salcie, de fag, de frasin, de zmeur, de mur sunt foarte buni la gust şi se pot adăuga în orice fel de salată. La rândul lor, rădăcinile sunt foarte puternice primăvara, pentru a avea forţa să dezvolte partea aeriană a plantei. Acum pot fi recoltate rădăcini de brusture, de păpădie, de cicoare, de hrean sălbatic - toate sunt foarte sănătoase şi hrănitoare. Din punct de vedere energetic şi nutritiv, plantele sălbatice sunt mult mai puternice decât cele cultivate. Ele se luptă pentru un loc sub soare, au nevoie de multă forţă să se înalţe peste cele din jur. De aceea sunt mai puternice!
Apă de flori
- E şi o porţie de magie în ce găteşti...
- Poate că ai dreptate. La cursurile din Italia am învăţat şi alte lucruri interesante despre plante. Despre unele se spune că au rol de protecţie a casei, altele sunt folosite pentru echilibrarea chakrelor, unele au însemnătate magică, altele sunt surse de energie pură, îţi dau forţă vitală. Mie îmi place să mă folosesc de puterea plantelor în fiecare dintre aceste aspecte. Ţin minte că la un curs practic am făcut apă vibraţională din flori culese cu beţişoare de lemn (nu trebuie atinse cu mâna), apoi puse la soare, în puţină apă de izvor, într-un vas de piatră. După câteva ore se scurge apa în sticluţe şi se consumă doar câteva picături pe zi, conform principiilor gemoterapiei. E un remediu foarte puternic, nu-ţi poţi explica cum o mână de flori te poate vindeca de o suferinţă trupească! Şi totuşi e posibil!
- Bucuria cu care vorbeşti are loc, şi ea, pe lista ta de bucate... Dacă ai scoate o carte despre "Bucătăria din iarbă" s-ar vinde cu mare succes.
- Iubesc primăvara la nebunie! E foarte generoasă cu mine! Am tot ce-mi trebuie în spatele casei, pot să-mi pregătesc bucate vegetale în orice combinaţie! Tot ce vezi pe-aici, în jur, e comestibil! Din urzici fac pesto - iau două, trei mâini de urzici fragede, crude, puţină drojdie, o lingură de ulei de măsline presat la rece, usturoi, seminţe de in, floarea-soarelui şi susan, le amestec pe toate şi iese un pesto delicios! Aici creşte şi foartă multă răcovină (Stellaria media), o plantă cu flori mici, albe, în formă de stea, plină de minerale şi vitamine. Când înfloreşte, o folosesc tot la pesto, singură sau în combinaţie cu urzica. Zilele trecute, am cules boboci de păpădie pentru iarnă - i-am pus la borcane, cu sare; sunt foarte buni, seamănă la gust cu caperele. Mlădiţele tinere sunt şi ele foarte bune la gust - puţin acrişoare, dar pline de enzime şi minerale. Le pun în salate sau prepar ciorbe din ele. Multe plante verzi sunt foarte gustoase în supe - fierb frunze de patlagină, sunătoare, cicoare, măcriş, salvie, puţină tătăneasă (are gust de castravete), ştevie, o mână de orez şi prânzul e gata! Merge foarte bine cu mămăligă rece! Mâine-poimâine înfloreşte şi socul, pe care îl ador! Culeg inflorescenţele, le despart în bucheţele mai mici, le dau prin ou bătut, amestecat cu făină de năut, şi le prăjesc puţin în ulei încins. Nu ştii ce mănânci, atât sunt de bune la gust!
Flori de păpădie încă n-am recoltat, aştept să se mai deschidă puţin. Din flori fac sirop şi dulceaţă. E delicioasă. Lui Ariel îi place foarte mult! Vara, când, plantele îşi pierd frăgezimea, am pregătit grădina de permacultură, unde plantez ceapă, usturoi, dovlecei, morcovi, cartofi, zarzavaturi şi plante aromatice de tot felul. Am seminţe de calitate şi pământ negru, îngrăşat cu gunoi de grajd, deci voi avea o recoltă bogată! Vara apar şi fructele de pădure, fragii, zmeura, afinele, care cad aici peste noi, iar pomii fructiferi se umplu şi ei de roade, deci nu-mi fac probleme că aş muri vreodată de foame!
- Cât crezi că va ţine viaţa asta? Seamănă mai mult cu un basm decât cu realitatea...
- După cum vezi, duc o viaţă foarte simplă, dar plină. Îmi aduce fericire, linişte şi-mi dă sens. Deocamdată, nu ştiu o reţetă mai bună decât asta. N-aş schimba-o pentru nicio bogăţie din lume! Trăiesc în rai!