Am găsit-o sus de tot, după tăul Țarina, pe cocoașa muntelui plin de comori care urcă din Roșia Montană până spre ceruri. Drumul pietruit e prost, mașina mă hurducăie încontinuu, dar peisajul ce mi se deschide în fața ochilor e fantastic. E primăvară târzie la munte - dealurile abia ce-au înverzit, iar salcâmii și merii se întrec în flori delicate, ce ies în evidență pe albastrul cerului, limpede ca ochii de copil. Nu-i dibuiesc casa din prima, m-am dus prea departe, sunt îndrumat înapoi, de câțiva localnici, care plantează cartofi pe un plai însorit. Cobor pe lângă gospodăriile răsfirate pe dâmburi, trec de casa fierarului când, deodată, îmi apare în cale. Subțire, blondă, îmbrăcată colorat și ușor, cu o pălărie bărbătească trasă pe ochi și cu zâmbetul larg pe buze. Îmi întinde mâna. "Eu sunt Mire. Ce te aduce pe-aici?". "Primăvara și zvonul că știi multe din tainele plantelor!" îi răspund. Râde. "Hai, atunci, nu sta în drum!". Strânge în palmă o mânuță de înger, care-și ascunde chipul și privirea pe după fustele ei. "E fiica mea, Ariel. E rușinoasă primele cinci minute, apoi nu mai scapi de ea!". Traversăm curtea scăldată în soare. Prin ferestrele deschise ale casei țărănești răzbate o muzică liniștitoare, care completează tabloul idilic al locului. Trecem printr-o portiță de lemn în "grădina" din spate, de fapt, un deal uriaș, care urcă până hăt, departe, și ne așezăm sub un măr înflorit. Sub noi și deasupra, natura mustește de viață. Gâze minuscule și gușteri subțiri forfotesc printre firele verzi de iarbă și florile aurii ale păpădiilor, fluturii zboară haotic, în lumina caldă a dimineții. Abia atunci observ panorama deschisă spre muntele Vulcan, ce-ți taie, pur și simplu, respirația! Înțeleg perfect de ce a ales să trăiască în acest loc.
Prin lume, cu pletele-nvânt
Își ridică fetița pe o cracă în mărul înflorit, apoi se așează pe iarbă și-mi spune dojenitor: "E ciudat... Am venit aici, în vârful muntelui, ca să scap de lume, dar văd că n-am noroc. Ce vrei să știi de la mine?"
- Povestea! A ajuns zvonul până la București, că în Munții Apuseni a poposit o străină care se ocupă de leacuri din plante și elixire de frumusețe. Și care trăiește deasupra pământului, singură...
- Nu sunt nici singură, nici străină. Cu un copil în brațe, nu există singurătate, iar de loc sunt de aici. Am plecat din România la 22 de ani. M-am născut la Vaslui într-o familie modestă, fără posibilități materiale, mai am patru frați și surori, iar cu tatăl meu nu m-am înțeles niciodată. Acasă era o situație conflictuală permanentă, pe care n-o mai suportam. Am plecat la Roma, la sora mea, cu pretextul că mă duc să-mi văd nepoțica de-o lună, și am rămas în Italia, fermecată de lumea pe care am întâlnit-o acolo. Sunt o fire veselă, comunicativă și mi-am făcut mulți prieteni italieni, cu care am explorat "cizma" peninsulei, de la nord la sud și de la est la vest. Am rămas încântată de frumusețea sălbatică a Italiei, descoperită la pas, cu rucsacul în spate - locuri pe care nu le găsești în ghidurile turistice. Seamănă mult cu România, în această privință... În tot acest timp, am muncit pe brânci, am fost și barman în restaurant, și ospătar în pizzerie, și coafeză, nu mi-e rușine să spun că am măturat și scările Orașului etern, ca să mă întrețin și să-mi plătesc studiile la Școala de Arte... Mi se ivise, în sfârșit, ocazia, să-mi depășesc condiția și chiar am vrut să merg până la capăt. Aveam chemare pentru arte, mai ales pentru desen, am avut talent nativ, era pasiunea mea, dar părinții n-aveau bani să mă țină la facultate... Am locuit treisprezece ani în Italia, dintre care ultimii cinci i-am trăit în comunități hippie.
În sălbăticia Italiei
Orașele mari, ca Napoli sau Roma, mă sufocau, și eu îmi doream altceva... Practic, simțeam nevoia să evadez. N-aveam ce să caut în nebunia aceea. "Lumea modernă" pe care o găsisem era de un conformism pe care îmi era imposibil să îl suport. Și cum de felul meu sunt un suflet călător, într-o zi am zis "basta", m-am lipit de un grup fain de tineri hipioți și am plecat să trăiesc cu ei, prin sălbăticia Italiei. Simplu, doar cu hrana pe care ne-o oferea natura. Inițial mi-am zis că experimentez și n-am nimic de pierdut, apoi a devenit serios și am pornit o adevărată căutare de sine. La început mi-a fost greu, nu credeam că voi face față acestui stil de viață, dar mai târziu a început să-mi placă. M-am reconectat cu natura, ceea ce mi s-a părut extraordinar. Am început să simt și să recunosc energiile primare. Știu, poate părea ciudat ce-ți spun, nici eu nu credeam mare lucru când îi ascultam pe inițiați, dar e un adevăr pe care-l poate descoperi oricine. Să simți energia pământului pe care calci e mare lucru! Iar să trăiești mereu în simplitate, în prezent, să ai simțul lui "acum", e minunat și liniștitor. Fascinată de noile mele descoperiri, m-am apucat să citesc cu sârg cărți din zona științelor indiene și tibetane, am înțeles mai profund unele lucruri, iar de atunci, am ales să duc stilul ăsta de viață, care îmi aduce echilibru, pace sufletească și fericire. O fericire care nu e dependentă de nimeni și de nimic. Înțelegi? E o stare de fapt, un preaplin sufletesc. O bucurie interioară, pe care odată ce-ai descoperit-o nu poți să te mai desparți de ea! Pentru că te alimentează continuu și te întregește, te încălzește pe dinăuntru ca dragostea! Cum ai putea să renunți la așa ceva?
"Chemarea străbunilor"
- Ai o fetiță. Educația ei se potrivește cu libertatea absolută în care trăiești?
- Ariel s-a născut în Italia. În timp ce eram prin Sicilia, într-o comunitate hippie, l-am cunoscut pe Tiziano, tatăl ei. Ne-am iubit, dar nu eram făcuți unul pentru altul, așa că drumurile noastre s-au despărțit. Sub presiunea noilor responsabilități, m-am hotărât să vin cu Ariel în România. Nu-mi mai găseam locul în comunitatea în care trăiam. În plus, mi se făcuse deodată dor de "acasă", de România, pe care nu apucasem s-o descopăr. Citisem fel de fel de lucruri interesante pe internet, despre strămoșii noștri daci, despre energia cu totul specială a munților Bucegi, despre tradițiile seculare țărănești și multe altele - un amalgam de informații care mi-au stârnit curiozitatea și pe care voiam să le filtrez la fața locului. Ca să zic așa, am simțit "chemarea străbunilor", trebuia să fac acest pas! Când am revenit în țară, pentru că nu cunoșteam pe nimeni și nu voiam să mă duc acasă, la părinți, am făcut voluntariat în Apuseni. Eram încântată de tot ce descopeream: frumusețea muntelui, omenia oamenilor, tradițiile țărănești, doinele bătrânești și alte lucruri de care nu aveam habar înainte. Ariel avea doar un an, îmi era greu să împac munca din fermă cu îngrijirea copilei, dar m-am descurcat. Apoi am ajuns în Roșia Montană, la festivalul "SunShine". N-a fost o întâmplare, eu nu cred în întâmplări. Mi-a fost dat să ajung aici. Mi-au plăcut mult locul și oamenii. Am mai rămas puțin după festival, am întrebat în stânga și-n dreapta dacă există vreo casă de închiriat și am găsit-o pe aceasta, din Țarina, așa că m-am hotărât să mă mut. De ce m-am oprit tocmai în locul acesta? Pentru că muntele ăsta de sub noi e viu, vibrează, e forță clocotitoare, are o energie imensă. Nu-ți pot explica de ce, dar odată ce-am ajuns în acest loc, am știut că aici voi rămâne...
- Totuși, să trăiești singură, cu un copil, într-un sat aflat la 1000 de metri altitudine, nu-i prea ușor... Te ajută cineva?
- Nu trăiesc chiar singură! Fratele meu, care a venit după mine, locuiește jos, în Roșia Montană, iar eu primesc în gazdă, din când în când, iubitori ai naturii, voluntari din grupuri internaționale, care vin să vadă frumusețile României, să cunoască plantele comestibile și pe cele de leac, să-nvețe ce să facă cu ele. Îi cazez, îi hrănesc și-i îndrum, ei mă ajută la grădinărit și la treburile casei. Un schimb echitabil, nu? Mă implic și în majoritatea acțiunilor de ecologizare din zonă, unde mai socializez și eu. Dar totul cu măsură!
"Să trăiești cu bucurie"
- Am ajuns la obiectul interviului nostru: de unde ai învățat plantele de leac?
- În comunitățile în care am trăit am cunoscut oameni care cunoșteau bine plantele comestibile și plantele medicinale, dar și rețete vechi, de leac, pentru diverse afecțiuni. Nimeni nu stătea degeaba: unii făceau săpunuri naturale, alții - uleiuri vegetale sau împletituri, pe care le vindeau prin târgurile din Italia, pentru a-și asigura puținii bani necesari pentru stilul de viață nomad. Am învățat multe de la ei! A fost fascinant să descopăr puterea naturii asupra suferințelor de tot felul, să aflu că la tot pasul găsim hrană vie, de cea mai bună calitate, că natura ne oferă tot ceea ce avem nevoie pentru a trăi sănătos. Am intrat într-o rețea denumită "Vivere con gioia" (Să trăiești cu veselie), în care existau peste 40 de "case ale plantelor", răspândite în întreaga Italie. Periodic, se organizau întâlniri în natură pentru cunoașterea lor. Apoi se învățau tehnici de recoltare, de uscare și de condiționare, pentru diverse preparate cosmetice și fitoterapeutice - de la creme și loțiuni, la ceaiuri, tincturi, alifii și pulberi din plante. Tot la aceste întâlniri am învățat și despre sinergia plantelor, cum se potențează reciproc în diverse combinații, ceea ce m-a ajutat mult în elaborarea unor rețete inedite, mai ales pe partea cosmetică. Practic, eu din asta trăiesc. Produsele mele se numesc "Rai în Dar", încă lucrez la etichete și design de ambalaj. Nu-mi aduc mulți bani, dar suficienți cât să merg înainte.
- Cum arată, de fapt, stilul tău de viață, în vârful muntelui?
- Toate aceste cunoștințe dobândite în Italia au fost o binecuvântare, o adevărată școală pentru viața pe care o duc acum. Slavă domnului, avem ce mânca!Sunt ovo-vegană, îmi asigur hrana de zi cu zi din natură, am înjghebat și o grădină de permacultură (Doamne, ce am mai săpat să aduc apă de la izvorul din deal, privește-mi palmele!), mai pun și conserve pentru iarnă, numai din ceea ce crește pe pământ ori în pomii din jur. Iar cum flora de munte e atât de diversă, inventez fel de fel de bucate delicioase doar din ceea ce-mi oferă natura, aproape tot timpul anului. Iarna pictez sau fac diverse obiecte artizanale, din materii prime vegetale, pe care le vând în Italia, unde sunt foarte apreciate, ca să-mi pot plăti chiria, facturile și lemnele pentru încălzirea casei, pentru că aici iarna e grea, durează 5-6 luni și, de multe ori, rămân multă vreme complet izolată, în zăpezi de doi metri... Nu mi-e ușor, multe lucruri încă le învăț din mers, dar răzbesc! Îmi place viața mea, e un experiment continuu, iar sentimentul de libertate pe care-l am e inimaginabil! În viitor vreau să-mi găsesc un loc doar al meu: mai retras, mai sălbatic, cu o energie la fel de puternică, cu izvor, cu pădurea aproape, să-mi construiesc o căsuță ecologică din bârne și lut, s-o acopăr cu șiță, să am o curte verde și o grădină ca asta, prin care să alerg cu Ariel și să mă scald în razele soarelui... Să-mi aflu și eu rostul, să-mi educ copila cum se cuvine și s-o învăț să simtă tot ce simt eu.
"Suntem aici, culege-ne!"
- Să vorbim despre plante. Ce hrană găsești, de exemplu, pe pajiștile astea dezmorțite de primăvară?
- Ooo, nici nu-ți imaginezi! Trebuie doar să-ți cobori privirea, plantele comestibile sunt la tot pasul! Hai să ne plimbăm puțin pe deal, și ți le arăt pe toate! Plăntuțele astea parcă strigă la noi: "Suntem aici, culege-ne!". Lumea vegetală e fascinantă, ea evoluează după nevoile omului. Ciclicitatea, ritmurile naturii nu sunt deloc întâmplătoare. Primăvara, plantele verzi sunt pline de sevă, de clorofilă și de enzime - exact ceea ce are nevoie organismul uman după alimentația din anotimpul rece. În martie, am făcut o crestătură mică într-un mesteacăn (m-a învățat un vecin) și am băut sevă o săptămână întreagă. Am cules și scoarță de mesteacăn, frasin, arin, salcie, soc, de pe ramurile tinere - e plină de sevă și de statine vegetale, care au un rol important în curățarea vaselor sanguine. Mugurii sunt bombe de energie, mugurii de salcie, de fag, de frasin, de zmeur, de mur sunt foarte buni la gust și se pot adăuga în orice fel de salată. La rândul lor, rădăcinile sunt foarte puternice primăvara, pentru a avea forța să dezvolte partea aeriană a plantei. Acum pot fi recoltate rădăcini de brusture, de păpădie, de cicoare, de hrean sălbatic - toate sunt foarte sănătoase și hrănitoare. Din punct de vedere energetic și nutritiv, plantele sălbatice sunt mult mai puternice decât cele cultivate. Ele se luptă pentru un loc sub soare, au nevoie de multă forță să se înalțe peste cele din jur. De aceea sunt mai puternice!
Apă de flori
- E și o porție de magie în ce gătești...
- Poate că ai dreptate. La cursurile din Italia am învățat și alte lucruri interesante despre plante. Despre unele se spune că au rol de protecție a casei, altele sunt folosite pentru echilibrarea chakrelor, unele au însemnătate magică, altele sunt surse de energie pură, îți dau forță vitală. Mie îmi place să mă folosesc de puterea plantelor în fiecare dintre aceste aspecte. Țin minte că la un curs practic am făcut apă vibrațională din flori culese cu bețișoare de lemn (nu trebuie atinse cu mâna), apoi puse la soare, în puțină apă de izvor, într-un vas de piatră. După câteva ore se scurge apa în sticluțe și se consumă doar câteva picături pe zi, conform principiilor gemoterapiei. E un remediu foarte puternic, nu-ți poți explica cum o mână de flori te poate vindeca de o suferință trupească! Și totuși e posibil!
- Bucuria cu care vorbești are loc, și ea, pe lista ta de bucate... Dacă ai scoate o carte despre "Bucătăria din iarbă" s-ar vinde cu mare succes.
- Iubesc primăvara la nebunie! E foarte generoasă cu mine! Am tot ce-mi trebuie în spatele casei, pot să-mi pregătesc bucate vegetale în orice combinație! Tot ce vezi pe-aici, în jur, e comestibil! Din urzici fac pesto - iau două, trei mâini de urzici fragede, crude, puțină drojdie, o lingură de ulei de măsline presat la rece, usturoi, semințe de in, floarea-soarelui și susan, le amestec pe toate și iese un pesto delicios! Aici crește și foartă multă răcovină (Stellaria media), o plantă cu flori mici, albe, în formă de stea, plină de minerale și vitamine. Când înflorește, o folosesc tot la pesto, singură sau în combinație cu urzica. Zilele trecute, am cules boboci de păpădie pentru iarnă - i-am pus la borcane, cu sare; sunt foarte buni, seamănă la gust cu caperele. Mlădițele tinere sunt și ele foarte bune la gust - puțin acrișoare, dar pline de enzime și minerale. Le pun în salate sau prepar ciorbe din ele. Multe plante verzi sunt foarte gustoase în supe - fierb frunze de patlagină, sunătoare, cicoare, măcriș, salvie, puțină tătăneasă (are gust de castravete), ștevie, o mână de orez și prânzul e gata! Merge foarte bine cu mămăligă rece! Mâine-poimâine înflorește și socul, pe care îl ador! Culeg inflorescențele, le despart în buchețele mai mici, le dau prin ou bătut, amestecat cu făină de năut, și le prăjesc puțin în ulei încins. Nu știi ce mănânci, atât sunt de bune la gust!
Flori de păpădie încă n-am recoltat, aștept să se mai deschidă puțin. Din flori fac sirop și dulceață. E delicioasă. Lui Ariel îi place foarte mult! Vara, când, plantele își pierd frăgezimea, am pregătit grădina de permacultură, unde plantez ceapă, usturoi, dovlecei, morcovi, cartofi, zarzavaturi și plante aromatice de tot felul. Am semințe de calitate și pământ negru, îngrășat cu gunoi de grajd, deci voi avea o recoltă bogată! Vara apar și fructele de pădure, fragii, zmeura, afinele, care cad aici peste noi, iar pomii fructiferi se umplu și ei de roade, deci nu-mi fac probleme că aș muri vreodată de foame!
- Cât crezi că va ține viața asta? Seamănă mai mult cu un basm decât cu realitatea...
- După cum vezi, duc o viață foarte simplă, dar plină. Îmi aduce fericire, liniște și-mi dă sens. Deocamdată, nu știu o rețetă mai bună decât asta. N-aș schimba-o pentru nicio bogăție din lume! Trăiesc în rai!