Mersul prin apă până la genunchi
Oricine se plimbă pe malul mării, prin apă până la glezne, la genunchi sau la coapse, profitând cu bucurie de jocul cu valurile sau alergând prin spumele argintii, face, fără să ştie, "aquaterapie". Foarte în vogă la începutul secolului trecut, această metodă (pusă la punct de şcoala higienistă germană) are drept scop să facă o persoană conştientă de potenţialul său fizic şi psihic, folosind drept etalon de măsură... marea. Mersul prin apă este un regulator excepţional al tensiunilor emoţionale, nervoase şi fizice. În plus, mişcarea de învăluire exercitată de apă le permite gleznelor să "scape" de o parte a greutăţii corpului, ceea ce uşurează imediat durerile articulare. Încă un avantaj: rezistenţa uşoară pe care o opune apa la acest nivel relansează circulaţia sângelui şi uşurează senzaţia de "picioare grele". Când apa ajunge la înălţimea genunchilor, putem alege două feluri de mers:
* Scoateţi picioarele afară din apă, imitând mersul berzei. Este o mişcare ideală pentru articulaţiile înţepenite.
* "Târâţi-vă" picioarele prin apă, încercând să-i înfrângeţi rezistenţa. Va creşte forţa de masaj exercitată de apă, circulaţia va fi dinamizată şi va elibera grăsimile şi rezervele de apă din ţesuturi.
Mersul prin apă până la coapse
Cu cât ne cufundăm mai mult în apă, mersul se complică, pentru că suprafaţa corpului care se opune rezistenţei apei este mai mare. Şi în cazul acesta, pot fi alese două feluri de exerciţii:
* Rezistaţi valurilor care vă destabilizează. Este ideal pentru tulburările de circulaţie. Limfă blocată, retur venos dificil, picioare grele, toate se simt uşurate rapid. Mişcarea apei face oficiul de drenaj limfatic mecanic, iar presiunea ei tonifică pielea şi ameliorează aspectul adipos.
* Mersul prin apă este mult mai dificil decât statul pe loc şi se transformă în activitate tonică. Sunt antrenate concomitent toate grupele de muşchi, dar fără oboseala resimţită în sala de gimnastică. Alternaţi mersul prin apă, înainte şi înapoi, sau mişcaţi-vă, pur şi simplu, picioarele pe rând, înainte şi înapoi. Se întăresc muşchii din interiorul coapselor, care sunt foarte rar solicitaţi.
După o oră de mers prin apă, veţi ieşi din mare complet regeneraţi, în plus, cu o senzaţie de uşurare minunată.
Mersul prin apă până la umeri
* Încercaţi să mergeţi prin apă cu paşi cât mai mari, mişcându-vă concomitent şi braţele. Durata: circa 5 minute.
* Fugiţi pe loc, mişcând cât mai puternic braţele şi picioarele. E greu, fiindcă apa opune rezistenţă, dar nu există muşchi care să nu rămână neantrenat. Durata: 3 minute.
Aqua-stretching
* Stretching pentru picioare: un braţ se ţine întins peste suprafaţa apei, în vreme ce celălalt apucă glezna piciorului opus. Trageţi talpa către şezut, apoi mişcaţi piciorul înainte şi înapoi, aşa îndoit. Se fac câte 10 mişcări cu fiecare picior.
* Stretching pentru gât şi umeri: prindeţi-vă braţele pe după spate apucând una din încheieturile palmei, cu degetele. Împingeţi cât puteţi de tare braţele lateral, în vreme ce capul se înclină în partea cealaltă. Schimbaţi mâinile. Repetaţi de 10 ori.