Un guvern începea o reformă, se schimba guvernul şi se făcea reforma reformei. Când, mai recent, lucrurile păreau, în sfârşit, să se fi aşezat, mai cu seamă în zona universitară, asistăm la o veritabilă încercare de restauraţie. Scandalurile plagiatelor şi fabricilor de doctorate au lovit din plin lumea politică, iar universităţile de elită din România au fost, în mod legitim, printre cele mai vocale apărătoare ale excelenţei academice. Instituţii puternice şi independente, cu un prestigiu întărit de clasamentele mondiale, universităţile din Consorţiul "Universitaria" (Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara) au fost tot timpul un ghimpe în coasta oricărui ministru al Educaţiei şi au fost primele care au ieşit din rând când mai mulţi rectori au semnat, recent, "la grămadă", pentru susţinerea fostului lor coleg, Valentin Popa, de la Suceava, care şi-a făcut debutul la minister cu o serie de gafe fără precedent. Şi care imediat ce a fost numit, şi-a luat revanşa faţă de universităţile "nealiniate". A dat o hotărâre de guvern, 131/2018, prin care, la repartizarea locurilor finanţate de la buget, a luat de la universităţile mari sute de locuri, şi le-a dat unor universităţi prietene, de care nu s-a prea auzit. O lovitură de milioane de euro, pentru cele mai performante universităţi din România, dar mai ales pentru sute de studenţi (peste 1.200 anual), care nu vor mai putea să beneficieze de masterate şi doctorate la universităţi cu nume, decât dacă vor plăti sume exorbitante. Atât profesorii, cât şi studenţii, s-au coalizat împotriva ministerului: au declarat grevă japoneză şi sunt decişi să meargă până la greva generală, dacă Ministerul Educaţiei nu bate în retragere. Învăţământul din România e, din nou, pe un butoi cu pulbere, iar asta se vede cu ochiul liber, din reacţiile pe care le-am cules de la cei afectaţi...
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti
"Ură şi răzbunare din partea PSD"
"Te-ai aştepta din partea unui distins inginer ca domnul Valentin Popa, care, după cum declară, «nu are întotdeauna toate cuvintele la domnia sa», ca măcar în domeniul cifrelor, să arate o ireproşabilă rigurozitate. Când colo, cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, domnul Dragnea şi doamna Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi româneşti şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali, noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc. Este lipsită de orice justificare raţională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universităţii din Bucureşti pentru anul universitar 2018-2019, pe toate cele trei cicluri de studii: licenţă, cu 60 de locuri mai puţin, master, cu 335 de locuri mai puţin, adică cu 10% mai puţin decât anul trecut. Iar la doctorat, poate vă întrebaţi câte locuri a primit Universitatea? Ştim că studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor, poate şi de aceea au tăiat din «pixul de demnitar» 59 de locuri, adică 17% faţă de locurile din anul precedent. Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă, suma cu care bugetul Universităţii va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei.
Trebuie să le spunem studenţilor noştri, absolvenţi de licenţă sau de master la drept, ştiinţe politice, filosofie, istorie sau litere, că, din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universităţi locale, înfiinţate după 1989, universităţi al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Şi atunci, nu putem decât să le facem o «modestă propunere» studentelor şi studenţilor noştri: din toamnă, să se ducă să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de ştiinţe umaniste. Oricum, pentru a conduce România îţi trebuie, mai nou, diplomă de inginer luată de la universităţi de anticameră politică. Este un timp al polemicii şi un timp al deciziilor instituţionale sobre şi lucide. Universitatea din Bucureşti va acţiona în judecată Ministerul Educaţiei, pentru că vrem să aflăm prin ce miracol «criteriile» de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru toamna acestui an au penalizat universităţile din «Consorţiu» şi le-au recompensat pe aproape toate celelalte".
Daniel David, prorector Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca
"Ne izolăm de Europa prin aceste măsuri!"
"Decidenţii politici trebuie să întrerupă asaltul asupra zonelor de competitivitate ale mediului academic. Unul dintre ultimele atacuri, extrem de grav, se referă la reducerea drastică a numărului de locuri la masterat şi doctorat, în majoritatea universităţilor tradiţionale din marile centre academice, adică tocmai în zona prin care România este încă activă în spaţiul academic internaţional. Dacă te uiţi de afară, ce vezi? Ce are România în clasamentele internaţionale? Avem Universitatea "Babeş-Bolyai", Universitatea Bucureşti, Universitatea «Cuza» de la Iaşi, cea din Timişoara. Şansa noastră ţine de aceste universităţi. Ei bine, exact zona asta a fost atacată. Dacă nişte inamici ai ţării voiau să facă rău României, aici atacau. Decizia ministerului ne izolează complet de aria internaţională a educaţiei şi cercetării. Problema majoră este că politicul nu încearcă astfel doar stabilirea propriei ierarhii academice, ci distorsionează şi inversează criteriile internaţionale, pentru a-şi justifica academic ierarhia politică. Mă tem foarte tare de faptul că Ministerul lucrează la clasamentul universităţilor şi al şcolilor doctorale, iar acesta nu se va face după standarde internaţionale, ci locale. Universităţile regionale, locale, au fost colorate politic, în timp ce universităţile mari sunt mai vocale, mai puternice, mai independente, fiind critice cu derapajele politicului. Simţim acum că asta este o pedeapsă a Ministerului la adresa noastră. Am cerut explicaţii, care e metodologia, care e formula de calcul? Să înţelegem de ce au tăiat 200 de locuri de la noi şi 300 de la Universitatea Bucureşti? Am văzut răspunsul dat de Minister celor de la Bucureşti. A spune că Universitatea din Bucureşti nu are grad de încredere ridicat, la ce oameni de stat a dat, este cel puţin îngrijorător. Nu se poate să ne jucăm cu o universitate de referinţă din ţară! Prin locurile de la masterat şi doctorat se realizează circulaţia studenţilor şi nu vom mai fi interesaţi, prin tăierea acestor locuri, să intrăm în reţelele europene. În loc să ne susţină, să rămânem conectaţi în aria europeană, acolo au atacat. Aşa ne separăm de criteriile europene, facem ierarhii interne, după interesele nostre. Ne izolăm de Europa prin aceste măsuri!".
Scrisoare deschisă a lui
Vlad Alexandrescu, senator USR, fost ministru
"Nu distrugeţi ce n-aţi apucat încă să distrugeţi!"
"Stimate domnule ministru, profesor, doctor, inginer şi conducător de doctorat al Universităţii «Ştefan cel Mare», Valentin Popa, aţi decretat de curând ca toate universităţile ce n-au plecat capul, care nu s-au iscălit pe faimoasa scrisoare de susţinere, ba chiar unele care au criticat făţiş şi fără rezerve conducerea ţării, să fie pedepsite corespunzător. Să li se ia fiecare al zecelea loc bugetat de masterat, de doctorat şi câteva zeci de la licenţă, după care să se împartă universităţilor mai mici şi cu mai puţine rezultate, dar mai cuminţi, mai loiale şi mai iubitoare de adevăr politic pesedist. Încă un efort şi veţi împlini idealul comunist: de la fiecare după capacităţi, fiecăruia după nevoi. Aceste câteva universităţi cărora plănuiţi să le impuneţi dijme tot mai mari sunt singurele care mai formează studenţi la anumite standarde. Şcolile doctorale ale acestor câtorva universităţi sunt singurele care îşi justifică cu adevărat existenţa, spre deosebire de oceanul de teze de doctorat provenite din fabricile de plagiate din atâtea judeţe. Cercetarea ştiinţifică din aceste universităţi este singura cercetare ştiinţifică care se mai face în mediul universitar din România. Înţelegeţi, vă rog, că prin aceste măsuri nu faceţi decât să sabotaţi singurele insule de excelenţă academică din întreaga ţară. Nu distrugeţi ce n-aţi apucat încă să distrugeţi. Nu ne «egalizaţi» pe toţi, trăgându-i pe câţiva în jos, încercând să-i ridicaţi pe ceilalţi. Închideţi uzinele de plagiate, nu mai oferiţi premii mediocrităţii şi, poate cel mai greu pentru domniile voastre, lăsaţi-i pe cei cu adevărat competenţi să ocupe funcţiile pe care le merită, nu insistaţi să le luaţi în ramă, acasă. Faceţi toate aceste lucruri şi vă veţi dovedi mai demn de respect decât toţi colegii dumneavoastră de partid, din ultimii 70 de ani."
Scrisoare comună a studenţilor din Consorţiul "Universitaria"
"Decizia afectează încrederea în mediul universitar"
"În calitate de reprezentanţi ai studenţilor din Consorţiul «Universitaria» ne arătăm surprinşi în mod negativ de modalitatea prin care Ministerul înţelege să organizeze procesul de repartizare a locurilor bugetate. Repartizarea ar trebui să fie dictată de un proces transparent, care să ofere încredere întregii societăţi. În schimb, modul în care Ministerul a acţionat nu poate decât să afecteze, din nefericire, încrederea deja zdruncinată în mediul universitar românesc. S-a ajuns la situaţia suprinzătoare ca celor mai performante universităţi din România, cele care apar constant în topurile internaţionale, să le fie tăiate un număr semnificativ de locuri bugetate. Vă solicităm să revizuiţi această politică, să aveţi în vedere, în fundamentarea locurilor bugetate, inclusiv performanţa şi imaginea internaţională pe care universităţile le antrenează şi să nu alegeţi să vătămaţi acele universităţi care, prin politica pe care şi-au asumat-o, rămân cele care menţin România în topurile internaţionale."