Dragă cititorule, o armată de cercetători din domeniul medical a scos în evidenţă faptul că bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces din lume, iar România ocupă un loc fruntaş în Europa. Apariţia şi gravitatea acestor boli constituie riscul cardiovascular. Colesterolul şi grăsimile din sânge pot deveni factori importanţi de risc cardiovascular, în cazul creşterii lor peste anumite limite. Pe de altă parte, fără colesterol nu am putea trăi. Acesta participă la sinteza membranelor celulare, a multor hormoni, a vitaminei D la nivelul pielii, a bilei, a învelişului fibrelor nervoase. Nu în ultimul rând, participă la absorbţia vitaminelor liposolubile - A, D, E, K - şi are un rol important în imunitate, scăderea lui drastică putând favoriza apariţia cancerului. Mulţi cred despre colesterol că provine din alimentaţie, neştiind că 70% este sintetizat de ficat, iar restul provine din alimente de origine animală, fiindcă cele vegetale nu conţin colesterol.
Când şi cum ne ameninţă colesterolul sănătatea?
Atunci când este în exces, iar ulterior se depune pe interiorul vaselor de sânge sub forma plăcilor de aterom, care îngustează în diferite grade vasele, poate duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic.
În mod normal, ficatul nostru ar produce suficient colesterol pentru buna funcţionare a organismului. Există, totuşi, situaţii în care produce în exces, din cauze genetice. Dar excesul are multe cauze, majoritatea putând să fie influenţate şi controlate de noi.
Astăzi se dozează din sânge patru produşi: trigliceridele, colesterolul total, HDL-colesterolul (cunoscut ca cel bun, care curăţă vasele de sânge), LDL-colesterolul (considerat cel rău, care se depune pe interiorul vaselor de sânge). Ultimele două fac parte din colesterolul total, iar trigliceridele sunt tot grăsimi importante pentru organism, luate din alimente, dar şi sintetizate de el din alte surse energetice, cum ar fi carbohidraţii şi care, la rândul lor, dacă sunt în exces, cresc şi ele riscul cardiovascular.
Principalele cauze incriminate în creşterea colesterolului şi a trigliceridelor sunt: alimentaţia, activitatea fizică, greutatea în exces, stresul, fumatul, consumul unor medicamente, dar şi alcoolul, bolile asociate (diabetul zaharat, hipotiroidismul, pancreatita cronică, care agravează orice dislipidemie).
Ce este de făcut?
Alimentaţia corectă ar trebui să furnizeze doar 20-30% din colesterolul total. Consumul exagerat de zahăr va determina creşterea trigliceridelor şi depunerea lor în ţesuturile adipoase, ducând la obezitate abdominală, considerată în sine un factor de risc cardiovascular. Pentru normalizarea trigliceridelor trebuie să reducem şi consumul de carne şi lactate. Trebuie evitate prăjelile, dar şi curele de slăbire drastice. În schimb, consumul zilnic de legume, zarzavaturi, fructe ar trebui să fie sfânt.
Sportul trebuie să însoţească mereu o alimentaţie sănătoasă.
Surplusul de greutate, numit în primă fază suprapondere, iar mai apoi obezitate, este un factor de risc pentru apariţia diabetului zaharat, iar pacientul obez prezintă de cele mai multe ori o formă de dislipidemie.
Stresul influenţează negativ metabolismul lipidelor. Hormonii de stres eliberaţi, adrenalina şi cortizolul, vor determina o creştere a sintezei de colesterol în ficat.
Gemoterapia - o soluţie blândă şi eficientă pentru normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor
În minunata lume a gemoterapiei, în care mugurii şi mlădiţele tinere de plante produc vindecarea sau ameliorarea unor boli, găsim aliaţi de nădejde sub forma unor extracte care scad nivelul de colesterol şi trigliceride.
Iată care sunt principalele extracte gemoterapice la care puteţi apela:
* Extractul din Sevă de Mesteacăn reduce nivelul colesterolului, fiind cunoscut ca redutabil detoxifiant şi remineralizant. Poate fi opţiunea la debutul creşterii valorilor colesterolului, putând preveni stadiile iniţiale ale aterosclerozei.
* Extractul din muguri de Migdal este principalul gemoterapic recomandat pentru scăderea valorilor trigliceridelor.
* Extractul din mlădiţe de Măslin, care este cel mai bun remediu gemoterapic în hipertensiunea arterială, cu efecte dovedite şi în scăderea colesterolului şi a trigliceridelor.
* Extractul din mlădiţe de Rozmarin, hepatoregenerator, detoxifiant la nivel hepatic şi biliar, este utilizat cu succes în caz de hipercolesterolemie şi hipertrigliceridemie.
* Extractul din muguri de Arţar este un inamic al litiazei biliare, diabetului şi arteriosclerozei primare. Acesta are efect asupra valorilor ridicate de colesterol.
* Extractul din muguri de Frasin este un drenor metabolic important, cu acţiune la nivel articular, renal şi biliar, utilizându-se şi în hipercolesterolemie.
Puteţi alege să vă faceţi propria schemă de gemoterapice (în funcţie de problematica medicală urmărită), sau puteţi alege un preparat gemoterapic complex, Polygemma 18 - Colesterol, care reuneşte componente cu efect dovedit în normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor (Rozmarin, Măslin, Migdal). Se recomandă administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese - în cure de 2-3 luni.
Vindecarea de această boală a lumii moderne depinde în mare măsură de noi, iar gemoterapia este un devotat aliat al nostru pe acest drum.
Dr. Zsuzsanna Giurgiuman
medic primar Medicină de familie, specializare gemoterapie
Produsele Plantextrakt se găsesc în magazine de produse naturale şi în farmacii din ţară.
Informaţii suplimentare:https://www.plantextrakt.ro/, https://www.gemoterapie.ro/; gemoterapie@gmail.com, tel. pacientului: 0800 800 433 (de luni până vineri, orele 9-11)