- Se spune că cel mai mare duşman al ficatului este alcoolul, drumul scurt către ficatul gras şi ciroză. Este adevărat?
- Excesul de alcool reprezintă doar unul dintre posibilele motive pentru care ficatul îşi pierde echilibrul şi începe să depoziteze grăsime. La aşa-numita "steatoză-hepatică non-alcoolică", după cum arată şi numele, cauza nu este băutura, ci, de cele mai multe ori, alimentaţia necorespunzătoare, dublată de prea puţină mişcare. Ce trebuie înţeles este că ficatul nu este răspunzător doar de detoxifierea sângelui - şi, implicit, de metabolizarea alcoolului - ci are grijă şi ca celulelor să le stea mereu la dispoziţie toţi nutrienţii care le sunt necesari. Din acest motiv, el are pregătită întotdeauna o mică rezervă de grăsime. Când alimentaţia este însă copioasă, poate să apară o reacţie în lanţ care conduce la depozitarea unei cantităţi exagerate de grăsime. Despre o încărcare a ficatului de grăsimi se poate vorbi atunci când peste cinci procente dintre celulele hepatice au depozitat în mod vizibil grăsime. În cazul unui ficat gras propriu-zis, cel puţin jumătate dintre celulele hepatice sunt încărcate de grăsime.
- Care sunt urmările?
- Ficatul se poate inflama. Dacă această reacţie nu este stopată, ţesutul se întăreşte, apare fibroza, iar mai târziu, ciroza, şi se pot dezvolta chiar tumori. Un ficat cirotic poate deveni la un moment dat incapabil să-şi îndeplinească funcţiile, astfel încât devine necesar un transplant. O încărcare a ficatului de grăsimi pune de asemenea viaţa în pericol şi din alt punct de vedere. Supraîncărcarea lipidică a organului creşte dramatic riscul apariţiei diabetului, a infarctelor şi a accidentelor vasculare cerebrale.
- Persoanele supraponderale sunt singurele care se confruntă cu această problemă?
- Nicidecum! Cine cântăreşte prea mult, se confruntă, ce-i drept, cu un risc sporit al bolii (mai ales atunci când cineva creşte foarte rapid în greutate), dar şi 15% dintre persoanele suple suferă de boala ficatului gras. Cercetătorii le numesc "tofis" ( "thin outside, fat inside" - adică slabe pe dinafară, grase pe dinăuntru). Unii oameni pot depozita multă grăsime exact acolo unde este locul ei, şi anume sub piele. Este drept că asta conduce la formarea inesteticelor "şunci", însă pentru ficat şi metabolism pare să fie mai bine aşa. Uneori, la aceste persoane, în pofida supraponderalităţii lor, toate valorile relevante ale sângelui se încadrează în limite normale. Atunci când corpul nu mai poate depozita în mod corespunzător grăsimea sub piele, ea se acumulează însă în alte ţesuturi. Această grăsime "rătăcită" ajunge mai întâi în ficat, apoi sunt afectate mai toate celelalte organe ale corpului. Ea poate provoca inflamaţii ale vaselor de sânge, care conduc la arterioscleroză, sporind astfel riscul infarctului sau al accidentului vascular cerebral. Dar şi alte boli sunt puse pe seama "îngrăşării interioare", între ele numărându-se sindromul ovarului polichistic şi Alzheimerul.
- Ar trebui, aşadar, să avem, pe cât posibil, o alimentaţie săracă în grăsimi?
- De încărcarea ficatului cu grăsimi este responsabil, mai ales, aportul exagerat de carbohidraţi (poate şi dulciuri). În mod normal, în timpul unei mese, carbohidraţii trec în sânge, şi apoi sunt canalizaţi în celule, cu ajutorul hormonului denumit insulină. Aici ei sunt - fie folosiţi imediat, pentru a satisface nevoia de energie, - fie sunt depozitaţi în celulele hepatice pentru a sprijini efortul fizic. Dacă acesta nu se prea produce, modul nostru de viaţă fiind unul mai degrabă comod şi, pe deasupra, mai şi consumăm carbohidraţi în exces, depozitele de grăsime ajung, de regulă, să fie umplute până la refuz. Această stare a organismului este denumită rezistenţă la insulină. Un studiu recent al Universităţii Yale a arătat unde ajunge în final zahărul din sânge: el este transformat în grăsime de către ficat, care o reţine sau o transportă cu ajutorul sângelui în alte ţesuturi. Ca urmare a încărcării progresive a ficatului şi a pancreasului cu grăsimi, aceste organe devin la rândul lor rezistente la insulină şi metabolismul zahărului se perturbă într-o tot mai mai mare măsură, astfel încât, la un moment dat, nici măcar cantităţile extrem de mari de insulină nu mai sunt suficente pentru a îndepărta glucoza din sânge. Acest stadiu se numeşte diabet.
- Abia dacă se observă. Dat fiind că ficatul nu percepe durerea, disconfortul apare de cele mai multe ori când el este deja permanent afectat. Un ficat încărcat de grăsimi se manifestă, în cel mai bun caz, printr-o senzaţie de presiune la nivelul abdomenului superior (atunci când este deja semnificativ mărit). Cei loviţi de această afecţiune simt, adesea, o mare oboseală. Dar acest simptom nespecific nu prea reuşeşte să-i facă pe oameni să-şi dea seama despre ce este vorba.
- Şi de unde ştiu dacă am şi eu această problemă?
- Un ficat încărcat de grăsimi poate fi descoperit târziu, prin ecografii, şi anume, atunci când în mod clar peste zece la sută din celule au înmagazinat grăsime. În prezent, boala ficatului gras se diagnostichează cel mai uşor cu ajutorul aşa-numitului indice de încărcare grasă a ficatului (Fatty-Liver-Index - FLI). Cu cât indicele FLI trece mai mult de 30, cu atât mai probabil este că ne confruntăm cu boala ficatului gras. Efectuând şi alte teste de laborator, doctorul dvs. poate apoi calcula în ce măsură vă este deja afectat metabolismul.
- Se poate preveni depunerea de grăsime în ficat?
- Există o cale rapidă, care conduce efectiv la reducerea nivelului de grăsime din ficat: regimul. "Cheia stă într-un aport caloric scăzut în mod dramatic", afirmă nutriţioniştii. Participanţii la un experiment întreprins la Universitatea Newcastle, care erau cu toţii diabetici, care au consumat zilnic 800 de calorii, în forma unor shake-uri proteice şi legume, au scăpat încă din prima săptămână de 30 la sută din grăsimea existentă la nivelul ficatului, fapt ce a condus imediat la îmbunătăţirea indicilor de glucide şi lipide din sânge. În opinia nutriţioniştilor, caloriile pe care ni le îngăduim zilnic ar trebui să constea într-o cât mai mică măsură din carbohidraţi, şi mai mult din proteine prezente în leguminoase (linte, fasole uscată, mazăre, mei, bob etc.), supe de legume şi sucuri preparate în casă.
În cazul unei supraponderalităţi excesive, două săptămâni de regim nu sunt îndeajuns pentru a readuce metabolismul pe calea cea dreaptă. În asemenea cazuri, nu ne ajută decât să schimbăm ceea ce a condus la încărcarea ficatului cu grăsimi, şi anume, stilul de viaţă, definit prin prea puţină mişcare şi prea mulţi carbohidraţi (pâine, paste făinoase, zahăr).
Cum să păstrăm ficatul în formă
* Axaţi-vă pe relaxare: hormonii de stres stimulează procesele inflamatorii din corp, iar acestea, la rândul lor, influenţează în mod negativ metabolismul zahărului.
* Dezvoltaţi-vă masa musculară: Chiar şi la oamenii care au deja rezistenţă la insulină, orice set de exerciţii sportive îmbunătăţeşte metabolismul, iar efectul durează tot restul zilei. Deosebit de avantajos este, în această privinţă, antrenamentul de forţă, fiindcă muşchii bine dezvoltaţi pot depozita mai multă glucoză şi, în plus, consumă, la fiecare activitate, mai multă energie.
* Reduceţi necesarul de insulină: consumaţi mai puţini carbohidraţi care se digeră uşor (produse pe bază de cereale, dulciuri) şi faceţi ca intervalul dintre masa de seară şi micul dejun să fie cât mai lung. În acest fel, îi asiguraţi corpului dvs. pe timpul nopţii o mini-perioadă de post binefăcător, şi multe kilograme în minus.