Ficatul și grăsimile rătăcite

Alina Olteanu
Întrebări și răspunsuri

- Se spune că cel mai mare dușman al fica­tului este alcoolul, drumul scurt către ficatul gras și ciroză. Este adevărat?

- Excesul de alcool reprezintă doar unul dintre posibilele motive pentru care ficatul își pierde echilibrul și începe să depoziteze grăsime. La așa-numita "steatoză-hepatică non-alcoolică", după cum arată și numele, cauza nu este băutura, ci, de cele mai multe ori, alimentația necorespunzătoare, dublată de prea puțină mișcare. Ce trebuie înțeles este că ficatul nu este răspunzător doar de detoxi­fierea sângelui - și, implicit, de metabolizarea al­coolului - ci are grijă și ca celulelor să le stea me­reu la dispoziție toți nutrienții care le sunt ne­cesari. Din acest motiv, el are pregătită întotdeauna o mică rezervă de grăsime. Când alimentația este însă copioasă, poate să apară o reacție în lanț care con­duce la depozitarea unei cantități exagerate de grăsime. Despre o încărcare a ficatului de grăsimi se poate vorbi atunci când peste cinci procente din­tre celulele hepatice au depozitat în mod vizibil grăsime. În cazul unui ficat gras propriu-zis, cel pu­țin jumătate dintre celulele hepatice sunt încărcate de grăsime.

- Care sunt urmările?

- Ficatul se poate inflama. Dacă această reacție nu este stopată, țesutul se întărește, apare fibroza, iar mai târziu, ciroza, și se pot dezvolta chiar tu­mori. Un ficat cirotic poate deveni la un moment dat incapabil să-și îndeplinească funcțiile, astfel în­cât devine necesar un transplant. O încărcare a fica­tu­lui de grăsimi pune de asemenea viața în pericol și din alt punct de vedere. Supraîncărcarea lipidică a organului crește dramatic riscul apariției diabetu­lui, a infarctelor și a accidentelor vasculare cere­brale.

- Persoanele supraponderale sunt sin­gurele care se confruntă cu această pro­blemă?

- Nicidecum! Cine cântărește prea mult, se confruntă, ce-i drept, cu un risc sporit al bolii (mai ales atunci când cineva crește foarte rapid în greu­tate), dar și 15% dintre persoanele suple suferă de boala ficatului gras. Cercetătorii le numesc "tofis" ( "thin outside, fat inside" - adică slabe pe dinafară, grase pe dinăuntru). Unii oameni pot depozita multă grăsime exact acolo unde este locul ei, și anume sub piele. Este drept că asta conduce la formarea inesteticelor "șunci", însă pentru ficat și metabolism pare să fie mai bine așa. Uneori, la aceste persoane, în pofida suprapon­dera­lității lor, toate valorile re­levante ale sângelui se în­cadrează în limite normale. Atunci când corpul nu mai poate depozita în mod cores­punzător grăsimea sub piele, ea se acumulează însă în alte țesuturi. Această grăsime "ră­tăcită" ajunge mai întâi în ficat, apoi sunt afectate mai toate celelalte organe ale cor­pului. Ea poate provoca infla­mații ale vaselor de sânge, care conduc la arterioscleroză, sporind ast­fel riscul infarc­tului sau al accidentului vas­cu­lar cerebral. Dar și alte boli sunt puse pe seama "în­gră­șării interioare", între ele numă­rându-se sindro­mul ovarului polichistic și Alzhei­merul.

- Ar trebui, așadar, să avem, pe cât posibil, o alimentație săracă în grăsimi?
- De încărcarea ficatului cu grăsimi este res­ponsabil, mai ales, aportul exagerat de carbohi­drați (poate și dulciuri). În mod normal, în timpul unei mese, carbohidrații trec în sânge, și apoi sunt canalizați în celule, cu ajutorul hormonului denu­mit insulină. Aici ei sunt - fie folosiți imediat, pentru a satisface nevoia de energie, - fie sunt depozitați în celulele hepatice pentru a sprijini efortul fizic. Dacă acesta nu se prea produce, modul nostru de viață fiind unul mai degrabă co­mod și, pe deasupra, mai și consumăm carbohidrați în exces, depozitele de grăsime ajung, de regulă, să fie umplute până la refuz. Această stare a organismului este denumită rezistență la insu­lină. Un studiu recent al Universității Yale a arătat unde ajunge în final zahărul din sânge: el este transfor­mat în grăsime de către ficat, care o reține sau o transportă cu aju­to­rul sângelui în alte țesuturi. Ca urmare a încărcării progre­sive a ficatului și a pancrea­sului cu grăsimi, aceste organe devin la rândul lor rezistente la insulină și metabolismul zahă­rului se perturbă într-o tot mai mai mare măsură, astfel încât, la un moment dat, nici măcar cantitățile extrem de mari de insulină nu mai sunt suficente pentru a îndepărta glucoza din sânge. Acest stadiu se numește diabet.

- Sub ce formă se manifestă un ficat încărcat de grăsimi?

- Abia dacă se observă. Dat fiind că ficatul nu percepe durerea, disconfortul apare de cele mai multe ori când el este deja permanent afectat. Un ficat încărcat de grăsimi se manifestă, în cel mai bun caz, printr-o senzație de presiune la nivelul abdomenului superior (atunci când este deja semni­ficativ mărit). Cei loviți de această afecțiune simt, adesea, o mare oboseală. Dar acest simptom ne­specific nu prea reușește să-i facă pe oameni să-și dea seama despre ce este vorba.

- Și de unde știu dacă am și eu această pro­blemă?

- Un ficat încărcat de grăsimi poate fi desco­perit târziu, prin ecografii, și anume, atunci când în mod clar peste zece la sută din celule au în­magazinat gră­sime. În prezent, boala fica­tului gras se diagnosti­chea­ză cel mai ușor cu ajutorul așa-numitului in­dice de în­cărcare gra­să a ficatului (Fatty-Liver-In­dex - FLI). Cu cât indicele FLI trece mai mult de 30, cu atât mai probabil este că ne con­frun­tăm cu boala ficatului gras. E­fectuând și alte teste de laborator, doctorul dvs. poa­te apoi calcula în ce măsură vă este deja afectat me­ta­bolismul.

- Se poate preveni de­punerea de gră­sime în fi­cat?

- Există o cale rapidă, care conduce efectiv la reducerea nivelului de grăsime din ficat: regimul. "Cheia stă într-un aport caloric scăzut în mod dramatic", afirmă nutriționiștii. Participanții la un experiment întreprins la Univer­sitatea Newcastle, care erau cu toții diabetici, care au consumat zilnic 800 de calorii, în forma unor shake-uri proteice și legu­me, au scăpat încă din prima săp­tămână de 30 la sută din grăsi­mea existentă la nivelul ficatului, fapt ce a condus imediat la îm­bunătățirea indicilor de glucide și lipide din sânge. În opinia nutri­ționiștilor, caloriile pe care ni le îngăduim zilnic ar trebui să con­stea într-o cât mai mică măsură din carbohidrați, și mai mult din proteine prezente în leguminoase (linte, fasole uscată, mazăre, mei, bob etc.), supe de legume și sucuri preparate în casă.
În cazul unei supraponderalități excesive, două săptămâni de regim nu sunt îndeajuns pentru a readuce metabolismul pe calea cea dreaptă. În ase­menea cazuri, nu ne ajută decât să schimbăm ceea ce a condus la încărcarea ficatului cu grăsimi, și anume, stilul de viață, definit prin prea puțină miș­care și prea mulți carbohidrați (pâine, paste făi­noase, zahăr).

Cum să păstrăm ficatul în formă

* Axați-vă pe relaxare: hormonii de stres sti­mulează procesele inflamatorii din corp, iar acestea, la rândul lor, influențează în mod negativ metabo­lismul zahărului.
* Dezvoltați-vă masa mus­cu­lară: Chiar și la oamenii care au deja rezistență la insulină, orice set de exerciții sportive îm­bună­tățește metabolis­mul, iar efectul durează tot restul zilei. Deosebit de avantajos este, în aceas­tă pri­vință, antrenamentul de forță, fiindcă mușchii bine dezvoltați pot depozita mai multă glucoză și, în plus, consumă, la fiecare activitate, mai multă ener­gie.
* Reduceți necesarul de insulină: con­sumați mai puțini carbohidrați care se digeră ușor (produse pe bază de cereale, dulciuri) și faceți ca in­tervalul dintre masa de seară și micul dejun să fie cât mai lung. În acest fel, îi asigurați corpului dvs. pe timpul nopții o mini-perioadă de post bine­făcător, și multe kilograme în minus.