Kelpul (Fucus vesiculosus) este o algă marină capabilă să metabolizeze cantităţi uriaşe de iod, fiind campioană absolută la acest element. În această algă, iodul se găseşte alături de polizaharide, vitamine din complexul B, magneziu şi zinc natural, precum şi mulţi alţi nutrienţi care fac acest oligoelement asimilabil şi îi dau maximum de eficienţă terapeutică. Este un remediu util pentru cei care suferă de hipotiroidie cauzată de deficienţa de iod, dar nu este recomandat persoanelor care suferă de probleme autoimune ale tiroidei, pentru că poate agrava afecţiunea. De aceea, consultaţi medicul înainte de a lua suplimente cu kelp, pentru a verifica dacă este potrivit pentru dumneavoastră şi pentru a vă recomanda doza corectă.
Ulei de peşte
Uleiul de peşte creşte absorbţia hormonilor tiroidieni şi menţine în parametri funcţionarea tiroidei. Este bogat în acizi graşi Omega 3, care luptă împotriva inflamaţiei şi cresc imunitatea.
* Luaţi suplimente de ulei de peşte după ce consultaţi medicul, în special dacă luaţi anticoagulante. Doza generală este de până la 3 grame pe zi.
Ulei de cocos
Uleiul de cocos conţine acizi graşi care ajută la îmbunătăţirea funcţionării tiroidei. Stimulează metabolismul, creşte energia şi ajută la creşterea temperaturii bazale a corpului, care este importantă pentru bolnavii de hipotiroidie.
* Folosiţi uleiul de cocos pentru gătit. Preferaţi uleiul organic extravirgin.
* Beţi în fiecare dimineaţă, la micul dejun, un pahar cu lapte în care adăugaţi două linguri de ulei de cocos.
Vitamina D
Deficitul de vitamina D a fost asociat cu mai multe boli autoimune, inclusiv boala tiroidiană. Expunerea la soare dimineaţa devreme este o bună modalitate de a genera vitamina D necesară organismului.
* Expuneţi-vă corpul la razele soarelui de dimineaţă, timp de aproximativ 15 minute zilnic. Acest lucru va contribui, de asemenea, la creşterea imunităţii şi la metabolizarea corectă a calciului.
Oţet de mere
Oţetul de mere vă poate ajuta să faceţi faţă acestei tulburări tiroidiene. Detoxifică, restabileşte echilibrul acido-bazic şi ajută la reglarea hormonală.
Guggul
Guggul provine din răşina unui arbust din jungla indiană (Commiphora mukul). Compuşii săi activi, numiţi guggulsteroni, acţionează ca un stimulent pentru glanda tiroidă, permiţând creşterea producţiei de hormoni şi accelerarea metabolismului. În plus, este antiinflamator şi reduce colesterolul.
* Luaţi acest supliment după ce aţi consultat medicul curant. În general, se administrează în doze de 25 mg, de trei ori pe zi. Când luaţi guggul, asiguraţi-vă că monitorizaţi nivelurile hormonului tiroidian T3 şi T4, deoarece stimulează conversia T4 în forma sa mai activă, T3.
Atenţie: Guggul poate interfera cu estrogenul, pilulele contraceptive, beta-blocantele şi alte medicamente.
Ulei de luminiţă-de-seară
Luminiţa-de-seară este un alt remediu eficient, care poate ajuta pacienţii hipotiroidieni. Fiind bogat în acid gama-linoleic, uleiul de luminiţă-de-seară este antiinflamator şi ajută la creşterea nivelului hormonilor tiroidieni.
În acelaşi timp, poate ameliora problemele asociate cu hipotiroidismul, cum ar fi căderea părului şi ciclul menstrual neregulat.
* Recomandarea generală pentru uleiul de luminiţă-de-seară este de două până la opt grame pe zi. Consultaţi medicul pentru a afla ce dozaj este potrivit în cazul dumneavoastră.
Ginseng siberian
Ginsengul siberian este foarte util pentru stimularea glandelor suprarenale şi a timusului, care susţin funcţionarea glandei tiroide. Ajută şi la atenuarea oboselii, unul dintre cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei.
* Luaţi o doză de 100 până la 200 mg de extract de ginseng siberian, de două ori pe zi - înainte de micul dejun şi înainte de prânz.
Ghimbir
Ghimbirul este o sursă bogată de zinc, magneziu şi potasiu, iar proprietăţile sale puternic antiinflamatoare pot contribui la îmbunătăţirea funcţionării tiroidei.
* Adăugaţi feliuţe de ghimbir proaspăt în supe sau alte preparate culinare.
* Beţi două sau trei ceşti de ceai fierbinte de ghimbir. Reţeta: 4-5 felii de ghimbir proaspăt se pun într-o ceaşcă cu apă clocotită. Lăsaţi la infuzat timp de cinci minute, apoi adăugaţi puţină miere.
Vitamina B
Pentru tratarea hipotiroidiei, luaţi cantităţi adecvate de vitamine B, inclusiv vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 şi B12, pentru a reduce simptomele. Vitaminele B sunt vitale pentru sănătatea glandei tiroide.
* Faceţi din cerealele integrale o parte importantă din dieta dumneavoastră.
* Includeţi legume proaspete şi alge în dieta zilnică.
* Evitaţi cruciferele, cum ar fi broccoli şi conopida, deoarece acestea conţin goitrogeni - antinutrienţi care interferează cu funcţionarea glandei tiroide (inhibă capacitatea organismului de a folosi iodul).