Visul siluetei de primăvară bântuie nopţile multor femei. Dorinţa aceea secretă, ca odată despachetate din pulovere şi paltoane, să ieşim la iveală subţirele şi zvelte ca trestia, adorate şi admirate, topite în mii de priviri. Bine ar fi! Din păcate, visul siluetei de primăvară nu se prea potriveşte cu frigul şi atmosfera de iarnă, care ne mână din spate spre frigider. Aşa se face că primăvara vine totdeauna mai repede decât lepădarea de kilograme şi de paltoane, iar visul cu trestia se transformă în coşmar. Ei bine, finalul dramei este un... happy-end. O bună alimentaţie şi câteva mişcări de gimnastică le pot veni de hac kilogramelor, retenţiilor de apă şi balonărilor. Urmarea: un pantalon uşor de purtat şi o fustă care să nu mai crape la fermoar.
Consumaţi alimente care nu balonează
* Prea multe crudităţi, băuturi acidulate şi dulciuri fac ca intestinele noastre să se revolte şi să ne pedepsească printr-un pântec umflat. Dacă în dieta dvs. predomină vegetalele crude, reduceţi-le cantitativ şi înlocuiţi-le cu legume fierte în aburi sau preparate pe grătar. * În schimb, consumaţi cât mai multă salată verde, care reduce fermentaţia în colon şi posedă virtuţi laxative. Un adaos de seminţe crude de chimen sau anason sporeşte efectul. * Atenţie, de asemenea, la legumele care fermentează uşor, cele din familia verzei, dar şi ceapa şi leguminoasele uscate (linte, fasole uscată, bob). Adăugaţi, în schimb, în alimentaţia dvs., orezul complet şi paste în cantitate redusă, combinate cu salate din zarzavaturi renumite pentru efectul lor de resorbţie a gazelor intestinale: anghinare, praz, sfeclă roşie fiartă şi hrean. * Ca desert? Evitaţi fructele crude, mai ales bananele foarte coapte (ne sfătuiesc medicii nutriţionişti). În schimb, optaţi pentru fructele fierte (în compot fără zahăr), coapte, însoţite de iaurturi naturale, nepasteurizate. * Puţină drojdie de bere administrată cotidian favorizează dezvoltarea florei intestinale şi înlătură balonările.
Mestecaţi, mestecaţi...
Pântecul umflat trădează adesea şi excesul de aer din intestine, pe care fie că-l înghiţiţi în timp ce mestecaţi cu prea multă lăcomie bucatele, fie din cauză că nu vă concentraţi asupra mâncatului, vorbind sau privind la televizor. Lege: mâncaţi cu calm, mestecând cât mai bine fiece dumicat. Un sandvici înghiţit între două metrouri, o masă luată în timp ce polemizaţi cu colegii sau o plăcintă înghiţită pe nerăsuflate în timp ce facem cumpărături sporesc grosimea taliei cu mulţi centimetri. Cine este de vină? Aerul, care îngreunează digestia şi provoacă aciditate, senzaţie de greutate şi balonare.
Nici o zi fără mişcare
Într-o săptămână se pot pierde până la 5 centimetri din jurul taliei, ne asigură specialiştii. Nimic nu topeşte mai repede kilogramele şi înlătură balonările ca mişcarea. 30 de minute de mers rapid pe zi, de exemplu, vor arde o grămadă de calorii, dar vor dinamiza şi circulaţia sângelui, drenând excesul de lichid din ţesuturi.
6 reguli de aur pentru a nu vă îngrăşa
* Alegeţi un mic dejun inteligent. Se permit o felie de pâine cu şuncă slabă şi o cafea, dar în nici un caz pateuri, foitaje, plăcinte, combinaţii de glucide şi de lipide, care stochează rapid kilograme în plus.
* Foarte puţin alcool. Preferaţi un pahar de şampanie (80 de calorii), berii, vinului dulce sau whisky-ului (340 de calorii). Se permit şi 100 ml de vin sec pe zi.
* Cât mai puţină sare. Adesea e suficientă o singură masă, ca să ne îngrăşăm cu un kilogram. Motivul? Retenţia de apă, datorată unor mâncăruri prea sărate: mezeluri, peşte afumat, saleuri, sosuri etc. Renunţaţi, deci, la excesul de sare, înlocuind-o cu verdeţuri tocate: mărar, cimbru, pătrunjel.
* Dansaţi! În momentele libere, puneţi o casetă cu muzică bine ritmată şi dansaţi. Prin casă, în faţa oglinzii, oriunde! Mişcarea arde caloriile acumulate, iar dansul e şi mai plăcut ca gimnastica. Dar dansaţi în fiecare zi, o jumătate de oră.
* Beţi doi-trei litri de apă pe zi - apă plată, de izvor, slab mineralizată sau ceaiuri de plante şi fructe.
* Nu mâncaţi nimic după orele 18-19 - slăbitul este asigurat.
Două exerciţii de dezumflare
1. Tonifiaţi-vă pântecul
Ghemuite la podea, cu călcâiele înălţate uşor pe o pernă, apropiaţi genunchii şi relaxaţi-vă spatele. Inspiraţi profund, umflându-vă pântecul la maximum. Expiraţi, retrăgându-vă abdomenul cât mai mult. Repetaţi de zece ori.
2. Automasaj abdominal
Întindeţi-vă cu faţa în jos pe podea şi apucaţi-vă gleznele cu mâinile, ţinând genunchii desfăcuţi şi umerii drepţi. Respiraţi încet şi profund de zece ori. Acest exerciţiu realizează masajul abdomenului şi facilitează tranzitul intestinal.