Zvelte ca trestia

Redactia
- Sfaturi pentru slăbit -

Visul siluetei de primăvară bântuie nopțile multor fe­mei. Dorința aceea secretă, ca oda­tă despachetate din pulovere și pal­toa­ne, să ieșim la iveală subțirele și zvelte ca trestia, adorate și admirate, topite în mii de priviri. Bine ar fi! Din păcate, visul siluetei de primă­vară nu se prea potrivește cu frigul și atmo­sfera de iarnă, care ne mână din spate spre fri­gider. Așa se face că primăvara vine tot­deauna mai repede decât lepădarea de kilograme și de paltoane, iar visul cu trestia se trans­formă în coșmar. Ei bine, finalul dra­mei este un... happy-end. O bună ali­mentație și câteva mișcări de gim­nastică le pot veni de hac kilogra­melor, retențiilor de apă și balonă­rilor. Urmarea: un pan­ta­lon ușor de purtat și o fustă care să nu mai crape la fermoar.

Consumați alimente care nu balonează

* Prea multe crudități, bău­turi acidulate și dulciuri fac ca intes­tinele noastre să se revolte și să ne pe­dep­sească prin­tr-un pântec um­flat. Dacă în dieta dvs. predomină vegetalele crude, re­duceți-le can­ti­ta­tiv și înlo­cui­ți-le cu legume fier­te în aburi sau preparate pe gră­tar. * În schimb, con­sumați cât mai multă salată ver­de, care redu­ce fermen­tația în colon și posedă vir­tuți laxative. Un adaos de semințe cru­de de chimen sau anason sporește efectul. * Atenție, de ase­me­nea, la legumele care fer­men­tează ușor, cele din fa­milia ver­zei, dar și cea­pa și legumi­noasele uscate (linte, fa­sole uscată, bob). Adăugați, în schimb, în ali­men­tația dvs., orezul complet și paste în can­titate redusă, combinate cu salate din zarzavaturi re­numite pentru efectul lor de resorbție a ga­zelor intestinale: anghinare, praz, sfeclă roșie fiartă și hrean. * Ca de­sert? Evitați fructele crude, mai ales bana­nele foarte coap­te (ne sfătuiesc medicii nutrițio­niști). În schimb, op­tați pentru fructele fierte (în compot fără zahăr), coapte, însoțite de iaur­turi naturale, ne­pas­teurizate. * Puțină drojdie de bere administrată cotidian favorizează dez­voltarea florei intes­tinale și înlă­tură balonările.

Mestecați, mestecați...


Pântecul umflat trădează adesea și excesul de aer din intestine, pe care fie că-l înghițiți în timp ce mes­tecați cu prea multă lăcomie buca­tele, fie din cau­ză că nu vă con­cen­trați asupra mân­catului, vorbind sau privind la te­le­vizor. Lege: mâncați cu calm, mes­te­când cât mai bine fiece dumicat. Un sandvici în­ghițit între două metrouri, o masă luată în timp ce polemizați cu co­legii sau o plăcintă înghițită pe neră­suflate în timp ce facem cumpă­rături sporesc grosimea taliei cu mulți centi­metri. Cine este de vină? Aerul, care în­gre­u­nează digestia și provoacă aci­ditate, senzație de greutate și balo­na­re.

Nici o zi fără mișcare

Într-o săptămână se pot pierde până la 5 centimetri din jurul taliei, ne asigură specialiștii. Nimic nu to­pește mai repede kilogramele și înlătură ba­lo­nările ca mișcarea. 30 de minute de mers rapid pe zi, de exem­plu, vor arde o grămadă de ca­lo­­rii, dar vor dinamiza și circulația sângelui, drenând excesul de lichid din țesuturi.

6 reguli de aur pentru a nu vă îngrășa

* Alegeți un mic dejun inteli­gent. Se permit o felie de pâine cu șuncă slabă și o cafea, dar în nici un caz pateuri, foitaje, plăcinte, com­binații de glucide și de lipide, care sto­chează rapid kilo­grame în plus.
* Foarte puțin alcool. Preferați un pahar de șampanie (80 de calorii), be­rii, vinului dulce sau whisky-ului (340 de calorii). Se permit și 100 ml de vin sec pe zi.
* Cât mai puțină sare. Adesea e suficientă o singură masă, ca să ne îngrășăm cu un kilogram. Motivul? Re­tenția de apă, datorată unor mân­căruri prea sărate: mezeluri, pește afumat, sa­leuri, sosuri etc. Renun­țați, deci, la ex­cesul de sare, înlo­cuind-o cu ver­de­țuri tocate: mărar, cimbru, pătrunjel.
* Dansați! În momentele libere, puneți o casetă cu mu­zică bine rit­mată și dan­sați. Prin casă, în fața oglin­zii, oriunde! Mișca­rea arde ca­lo­riile acumu­late, iar dansul e și mai plăcut ca gimnastica. Dar dansați în fiecare zi, o ju­mătate de oră.
* Beți doi-trei litri de apă pe zi - apă plată, de izvor, slab mine­ralizată sau ceaiuri de plante și fruc­te.
* Nu mâncați nimic după orele 18-19 - slăbitul este asigurat.

Două exerciții de dezumflare

1. Tonifiați-vă pântecul
Ghemuite la podea, cu călcâiele înălțate ușor pe o pernă, apropiați genunchii și relaxați-vă spatele. Inspi­rați profund, umflându-vă pântecul la maxi­mum. Expirați, retrăgându-vă abdome­nul cât mai mult. Repetați de zece ori.

2. Automasaj abdominal
Întindeți-vă cu fața în jos pe podea și apucați-vă gleznele cu mâinile, ți­nând ge­nunchii desfăcuți și ume­rii drepți. Res­pi­rați încet și profund de zece ori. Acest exer­cițiu realizează masajul ab­domenului și facilitează tranzitul intes­tinal.