Adică este făcut din vin ori este "fabricat"? Ca să cunoaştem adevărul, punem din oţetul "bănuit" câteva linguri într-o farfurie de lut smălţuită. Înmuiem în el câteva bucăţi de hârtie albă sugativă. Punem farfuria pe cuptor cald şi-o lăsăm până se usucă hârtia. Dacă oţetul este făcut din falsuri, hârtia se va înnegri, altfel ea rămâne albă.
* Oţet bine mirositor (cu aromă) se face dacă într-un vas smălţuit pe dinăuntru se pun patru litri de vin, în care turnăm câte un pumn de tarhon, de soc, o ramură de cimbru, două căpăţâni de usturoi, o ceapă, o lămâie uscată, cuişoare şi câteva foi de cicoare. Vasul apoi îl astupăm şi-l punem să stea vreme de două luni la soare. După aceasta, la câteva zile, turnăm oţet dacă lichidul a scăzut. Înainte de a-l folosi, îl strecurăm.
* Cum se face oţet din miere. Doritorii de a avea oţet bun de masă pot să-şi facă oţet din miere, foarte uşor. Mai întâi se iau 2 linguri de miere şi se dizolvă (se topesc) într-un litru de apă. Apa aceasta se aşează în mai multe vase de diferite mărimi, acoperite la gură cu pânză rară. Vasele sunt scoase vara la soare, iar iarna se pun lângă sobă. Ca oţetirea să se facă mai repede, băgaţi în vas o bucăţică de pâine înmuiată în vin sau o bucăţică de drojdie.
* Vreţi să faceţi oţet din fructe? Puteţi să vi-l faceţi din orice soi. Fructele le pisaţi bine, le puneţi într-un butoi şi le opăriţi cu apă în clocot. La 5 litri de fructe se pun 4 litri şi un sfert de apă. Butoiul îl aşezaţi într-un loc căldicel, până ce amestecul începe să fiarbă, lucru ce se întâmplă după 7-8 zile. După acest timp, zeama se strecoară printr-o pânză de in, în alt butoi, adăugându-se o jumătate de litru de drojdie de bere şi o bucată de pâine neagră, iar vasul bine acoperit este legat cu o pânză de lână şi apoi este pus într-un loc cald, unde nu este atins vreme de 4 săptămâni. După trecerea acestui timp, aveţi un oţet mai bun ca cel din comerţ.