Nutriţia anticancer trebuie să ţină cont, în general, de următoarele coordonate:
* Furnizarea de suficiente enzime pancreatice. Pentru a ameliora deficitul enzimatic al organismului (este cunoscut faptul că anumite enzime sunt capabile să spargă bariera proteică a celulelor canceroase), ar trebui redus complet consumul de proteine animale. Cosumaţi mai multe legume şi fructe crude, în special pe cele care sunt cunoscute pentru conţinutul lor de enzime digestive. Papaya şi ananasul sunt unele dintre cele mai bune surse de enzime digestive, fiind de asemenea surse bogate de vitamina B17, care este la fel de importantă în lupta împotriva cancerului.
* Aportul de vitamina B17 - un agent chimioterapeutic natural, care se găseşte din belşug în seminţele de caise, piersici, prune, mere, cireşe, nectarine şi portocale.
Alte surse naturale bogate în vitamina B17 sunt zmeura, căpşunile, murele, cireşele, merişoarele, dudele, dar şi fasolea cu bob mare, lintea, năutul, hrişca, orzul, seminţele de in, nucile, migdalele amare, orezul brun, lucerna etc. Aşadar, pentru orice persoană care suferă de cancer, este important să ia în considerare aportul constant de vitamina B17, în cel mai scurt timp posibil, chiar dacă recurge la administrarea de amigdalină sub formă de capsule sau tablete (ex. Casinovita).
* Stimularea şi dezvoltarea unui sistem imunitar competent, prin suplimentarea organismului cu nutrienţi care conţin vitamina A, unele vitamine din familia B, vitaminele C, E, seleniu, mangan, cupru, zinc, calciu şi aminoacizi. În acest context, consumaţi alimente organice, mai mult legume şi fructe, alimente crude sau doar uşor preparate (gătitul distruge enzimele!), carne slabă (pui), alge, peşte gras, limitaţi aportul de lactate, cu excepţia iaurtului. Luaţi suplimente de multivitamine şi minerale, vitamina C, consumaţi usturoi, fructe de soc, sirop de Noni, ananas, papaya şi seminţe încolţite.
Toate acestea, în asociere cu gliconutrienţii alimentari (fructoza, manoza, galactoza, glucoza), vor întări sistemul imunitar, dar vor acţiona şi ca inhibitori ai creşterii şi răspândirii tumorilor. Mai trebuie ştiut că sursele principale de gliconutrienţi sunt ciupercile, seminţele, cerealele, fructele şi legumele.
* Consumul de antioxidanţi, agenţi antiinflamatori şi minerale naturale este următorul pas important în abordarea nutriţiei anticancer. Beta-carotenul, gluteina, vitaminele A, C şi E, precum şi alte substanţe sunt antioxidanţi. Ei se găsesc în fructe şi legume, nuci, cereale. Beta-carotenul, gluteina, licopenele sunt găsite în majoritatea elementelor care au culoare portocalie, inclusiv cartofii dulci, morcovii, piersicile şi dovleacul, dar şi în unele legume cu frunze verzi, inclusiv varza, spanacul, roşiile, pepenele roşu şi grapefruitul. Ceaiul verde conţine antioxidanţi numiţi catechine, care inhibă activitatea enzimelor declanşatoare de cancer, iar Seleniul (un alt antioxidant şi antimutagen important) se găseşte în orez, germeni de grâu şi nuci de Brazilia.
Din acest capitol nutriţional nu pot lipsi usturoiul, roşiile, avocado, morcovii, merele şi sfecla roşie.
* Alcalinizarea organismului. Dacă un organism este alcalin, celulele canceroase nu pot creşte şi nu se pot multiplica. Organismul uman are o raţie acid-alcalină numită PH, care este echilibrul dintre ionii încărcaţi pozitiv (acizi) şi ionii încărcaţi negativ (baze). Scopul alcalinizării organismului este să menţinem nivelul PH-ului la valori de peste 7 sau chiar mai mult, mediu în care celulele canceroase nu pot supravieţui. Acest deziderat se poate obţine folosind mixtura tri-salină (bicarbonat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonat de calciu) sau prin administrarea de pulbere de orz verde, clorofilă lichidă şi consumul permanent de apă alcalină (Azuga, Perla Moldovei etc.).
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Caut un tratament naturist pentru cistalgie"
(Răspuns pentru CIPRIAN - Iaşi, F. AS nr. 1231)
Stimate domn, ar fi fost bine să cunoaştem atât vârsta, cât şi eventualele boli de care mai suferiţi, precum şi medicamentele folosite, fiindcă cistita (cistalgia fiind o parte a problemei) are mai multe cauze, unele fiind legate de bolile asociate.
Cistita - inflamaţia vezicii urinare ce duce la durerile (cistalgie) pe care le acuzaţi - este o problemă des întâlnită. Este mai des întâlnită la femei, dar, în funcţie de grupul de vârstă, acest lucru ar putea să se schimbe. Are vârfuri de frecvenţă la bebeluşi de sex masculin, la femei în vârstă reproductivă şi după menopauză.
Simptomele cistitei includ: 1. dureri sau senzaţia de usturimi în timpul urinării 2. nevoia de a urina des 3. urină de culoare inchisă, urât-mirositoare, tulbure 4. dureri abdominale în partea inferioară 5. sânge în urină 6. febră şi frisoane 7. dureri de spate, în zona lombară 8. greaţă, vomă. 9. La copii, episoadele noi de scăpare de urină în timpul zilei ar putea fi un semn important. Dacă aveţi unul dintre simptomele 5-9, este cazul să vă adresaţi urgent medicului dumneavoastră.
Cauzele cistitei pot fi -
* Contactul sexual, mai ales la femei (aşa-numita cistită de lună de miere).
* Toaleta după scaun făcută de la spate înspre faţă, ceea ce ar putea, la femei, să împingă microbii în traiectul urinar.
* Folosirea diafragmei sau a spermicidelor pentru contracepţie.
* Folosirea de catetere urinare, mai ales cele care nu au drenare prin gravitaţie, pentru mult timp.
* Multiple examinări ale zonei genitale la femei.
* Tratamente de chimioterapie
* Tratamente de radioterapie
* Folosirea repetată a sărurilor parfumate în cada de baie poate duce la iritarea tractului urinar.
* La femei care au suferit intervenţii la nivelul organelor genitale.
Factorii de risc sunt -
* Diabetul zaharat, deoarece diminuează imunitatea organismului, iar excesul de zahăr în urină oferă un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor.
* Tot legat de deficienţă imunitară, cistita este asociată cu infecţia cu virusul HIV, cancerul, terapia cu medicamente care suprimă sistemul imunitar.
* Imposibilitatea de a goli complet vezica urinară (în caz de adenom de prostată, pietre în vezica urinară sau sarcină), pentru că nu se elimină bacteriile.
* Menopauza creează probleme deosebite, prin modificarea florei vaginale. De asemenea, menopauza schimbă structura uretrei (canalul urinar), ceea ce ar putea predispune la infecţii.
Există câteva tipuri de cistită -
* Cistită bacteriană - cauzată în cea mai mare parte de Escherichia coli (E. Coli).
* Cistită interstiţială - cunoscută şi sub denumirea de sindomul vezicii dureroase (cistalgia dumneavoastră). Cauza exactă este incertă.
* Cistită post-medicamentoasă - multe medicamente pot cauza cistită, mai ales cele pentru chimioterapie.
* Cistită post-Roentgen terapie - iradierea zonei pelviene poate duce la inflamaţia vezicii urinare.
* Cistită de corp străin - cauzată de prezenţa pe termen lung a unui cateter ar putea irita vezica urinară.
* Cistită chimică - poate surveni după folosirea de diverse spume sau săpunuri de baie, a spermicidelor sau a spray-urilor în zona genitală de către femei. Acest lucru duce la reacţii inflamatorii sau alergice în vezică.
Din punct de vedere naturist, cistita poate fi consecinţa expunerii la frig, a stresului, a temerilor, care au efectul de a tulbura energiile din zona vezicii urinare. O suprasolicitare sexuală drenează energia rinichiului, ceea ce va afecta şi vezica urinară.
Abordările naturiste includ -
* Consumul apei în cantităţi mai mari. Acest lucru este important în special pentru cei care fac radioterapie sau chimioterapie.
* Pe cât posibil, urinaţi atunci când simţiţi nevoia, nu ţineţi mult timp urina în vezică.
* După contactul sexual, goliţi-vă, cât de curând, vezica, ceea ce va elimina microbii din uretră şi vezică.
* E de preferat să faceţi duş, nu baie.
* Femeile să nu folosească săpunurile dure în zona genitală, pentru a evita iritarea.
* După ce mergeţi la toaletă ştergeţi-vă din faţă înspre spate, nu invers, pentru a nu introduce microbii în vezica urinară.
* Purtaţi lenjerie intimă din fibre naturale.
* Evitaţi metode contraceptive cum ar fi spermicidele sau diafragmele.
* Unele alimente, cum ar fi roşiile sau fructele acide pot creşte aciditatea urinei, crescând astfel riscul de cistită.
* Aplicaţi ceva cald pe abdomen, în partea inferioară.
* Baia Sitz - se stă în apă călduţă până la şolduri, timp de 20 de minute.
* Alcoolul este de evitat, la fel şi tutunul.
* Plante medicinale - merişor (atenţie mare pentru cei care folosesc anticoagulante!), coada-calului, mătase de porumb, ardei iute, ciupercă Ganoderma.
* Probioticele care conţin Lactobacillus ar putea ajuta la tratamentul şi prevenirea acestei boli, prin echilibrarea florei vaginale.
* Homeopatia este excelentă pentru această problemă. Printre medicamentele de folos includ Cantharis, Colibacillinum, Equisetum, Dulcamara (în cazul dvs., în care cistita este declanşată de frig). Ideal este să urmaţi un tratament individualizat.
* Acupunctură - echilibrează energiile meridianelor. Printre meridianele utile sunt Vezică urinară, Rinichi, Ficat, Plămân.
Deoarece simptomele cistitei pot ascunde probleme mai grave, este întotdeauna bine să vă adresaţi medicului.
Vă urez succes!