Dacă aveţi o tulburare gastrică, nu vă grăbiţi să luaţi pastile. Există reţete tradiţionale cu plante şi mirodenii capabile să restabilească funcţionarea normală a stomacului. Aceste remedii naturale vă ajută la fel de bine sau poate chiar mai bine decât medicamentele alopate. De exemplu, preparaţi-vă o infuzie din anason, fenicul şi chimen, în părţi egale. Condimentele amintite întăresc stomacul, reglează digestia şi previn neplăcerile de la sfârşitul meselor: senzaţia de apăsare dureroasă în zona superioară a abdomenului, ca şi faptul că vă simţiţi greoi şi apatici.
Un leac foarte bun pentru aşa-numitul "stomac iritabil" este combinaţia de ulei de mentă şi ulei de chimen. Ca un adevărat "peacemaker gastric", acest amestec de uleiuri produce un efect de stimulare directă a musculaturii stomacului. Şi sucul de cartofi vă poate fi de folos. Luaţi atât cât încape într-un păhărel de ţuică şi ţineţi-l în gură câteva minute, înghiţindu-l apoi puţin câte puţin.
Cura cu muşeţel
Celor ce suferă de un disconfort gastric de origine nervoasă li se recomandă o cură cu muşeţel. Beţi în fiecare seară un sfert de litru de ceai de muşeţel călduţ. După aceea, staţi întinşi pe spate timp de cinci minute, alte cinci minute pe partea dreaptă, pe urmă pe burtă şi în final pe partea stângă. Infuzia de muşeţel are o acţiune calmantă asupra mucoasei gastrice.
Surogat de cafea
Persoanele care nu tolerează cafeaua dintr-un motiv sau altul o pot înlocui cu un surogat compus din orz, grâu, cicoare şi ghinde uscate şi măcinate. Acesta are un gust plăcut şi, ceea ce este mai important, stimulează ficatul şi secreţia biliară, îmbunătăţind digestia (în primul rând pe aceea a proteinelor) prin conţinutul său de principii amare, acid tanic, inulină, fructoză şi maltoză. Surogatul împiedică inflamarea pereţilor stomacului şi ai intestinului, acoperindu-i cu un strat protector şi astfel previne una dintre afecţiunile cele mai răspândite în zilele noastre: gastrita. Vitaminele din complexul B, care se găsesc în orz, întăresc nervii şi contribuie la o mai bună gestionare a stresului. Licoarea se prepară cât se poate de simplu: încălziţi un sfert de litru de lapte şi amestecaţi în el două linguriţe cu vârf de pulbere de surogat instant. Îndulciţi cu jumătate de linguriţă de zahăr brun de trestie.
Tumorile n-au nicio şansă
Varza creaţă oferă stomacului şi intestinului protecţie împotriva tumorilor. Această legumă cu calităţi multiple vă furnizează cantităţi însemnate de vitamina C. În vreme ce vitamina C din celelalte produse naturale se distruge prin prelucrare termică, ea rămâne intactă în varza creaţă, chiar şi în condiţii de fierbere mai îndelungată. Încercaţi nişte sărmăluţe vegetariene din morcovi, ţelină, fasole şi mazăre, împachetate în frunze de varză creaţă. Cu puţin ulei de măsline, vor fi un răsfăţ culinar şi o delectare pentru stomac.
Când se înfurie stomacul
În perioada sărbătorilor, când se consumă mai mult alcool şi mâncărurile sunt mai consistente, se întâmplă deseori să suferiţi de arsuri la stomac. Este consecinţa unei creşteri a acidităţii gastrice. Iată o reţetă eficientă contra acestui inconvenient: beţi un pahar de suc de varză. Glutamina conţinută în el alcalinizează mediul gastric. Sau mestecaţi o bucăţică de lemn dulce. Arsurile se pot combate şi cu două felii de cartof crud (curăţate de coajă) şi trei alune. Sau, dacă vă lăsaţi duşi de val şi mâncaţi exagerat de mult, beţi zilnic un sfert de litru de suc de ţelină. Încercaţi pulberea de ghimbir şi, în cazul când nu vă deranjează gustul ei iute, luaţi câte un vârf de cuţit înainte de fiecare masă.
Dacă arsurile la stomac revin, schimbaţi-vă pentru o vreme programul meselor. Mâncaţi de mai multe ori pe zi, micşorând însă porţiile şi mestecând fără grabă fiecare îmbucătură. În tot acest timp, evitaţi complet alcoolul. După câteva zile, vă veţi simţi cu siguranţă mai bine.
INTESTINUL
Problemele intestinale apar de cele mai multe ori din cauza alimentaţiei greşite. De exemplu, ponderea redusă a legumelor şi fructelor în hrana dvs., preponderenţa alimentelor sărace în fibre şi a produselor din făină albă, ca şi consumul mare de carne şi dulciuri, o lege în perioada Crăciunului, reprezintă erori care se vor solda cu urmări nedorite. De asemenea, luaţi în considerare această regulă de aur: bine mestecat, înseamnă pe jumătate digerat. Masticaţia atentă scuteşte intestinul de o muncă suplimentară.
Mai mare decât am crede
Cu o suprafaţă totală de 150 metri pătraţi, intestinul este cel mai mare organ din interiorul corpului nostru şi reprezintă aproximativ 80% din capacitatea de autoapărare a organismului. Totodată, el este principalul organ de contact dintre interiorul corpului şi mediul înconjurător. Sănătatea noastră depinde în mare măsură de prezenţa unei flore intestinale normale şi active. Dezechilibrele ei ne fac vulnerabili la numeroase boli.
Miraculoasele seminţe de in
Seminţele de in ajută la întreţinerea unei flore intestinale sănătoase, formând un mediu care prieşte de minune bacteriilor probiotice. Şi pentru că, aşa cum arătam mai sus, 80% din imunitatea noastră provine din intestin, înseamnă că ele ne consolidează implicit rezistenţa la diverse afecţiuni. Contribuie şi la micşorarea riscului de cancer, prin faptul că absorb şi transportă afară din intestin o serie de substanţe toxice. Muiate înainte de a fi înghiţite, seminţele de in lasă în apă o cantitate oarecare de ulei, dar şi mucilagii, puse în evidenţă de uşoara tulburare a apei. Aceste mucilagii se depun ca o peliculă pe mucoasele stomacului şi intestinului, îndeplinind un dublu rol: de protecţie şi în acelaşi timp de regenerare, de vindecare a eventualelor inflamaţii.
Stimulente digestive
Este întotdeauna utilă stimularea digestiei prin consumul anumitor alimente. Printre acestea se numără, alături de seminţele de in, şi boiaua dulce de ardei, piperul, curry, muştarul, hreanul, supele de legume gătite fără grăsime şi lichidele cu gust amărui, ca sucul de anghinare.
Şi castraveţii pot da o mână de ajutor digestiei. Cea mai importantă enzimă prezentă în castraveţi este erepsina, care asigură prelucrarea completă a proteinelor ingerate. De aceea, este indicat să mâncaţi lângă carne un castravete crud sau o salată de castraveţi.
Păhărelul de tărie nu-şi prea are rostul
O tărie băută după un meniu copios "ca să se digere mai bine mâncarea" vă creează probabil o stare subiectivă de confort, însă nu impulsionează defel digestia ci, dimpotrivă, o face mai lentă. Băuturile cu un procent ridicat de alcool încetinesc mişcările stomacului, din care cauză alimentele vor rămâne mai mult timp în tractul digestiv. Mai sănătoasă decât ţuica sau votca este o plimbare imediat după masă. Puteţi păşi puţin şi în vârful picioarelor. Aceasta va activa circulaţia sângelui în tot corpul.
Întrebuinţaţi cât mai puţină sare în bucătărie şi, în măsura în care este posibil, asezonaţi-vă mâncărurile mai degrabă cu zarzavaturi şi plante proaspete: arpagic, pătrunjel, cimbru, năsturel, busuioc etc. Ele nu numai că dau un gust bun preparatelor culinare, dar au şi o influenţă benefică asupra digestiei şi a sistemului circulator, realizând totodată un aport substanţial de vitamine şi minerale. Vă sfătuim să le puneţi în cratiţă abia la sfârşit, întrucât procesul de fierbere ar face să se piardă vitamine preţioase. În bucătăria persoanelor atente la sănătatea lor, sarea ar trebui să joace un rol cu totul secundar. Reţineţi aşadar sfatul nostru: condimentaţi în principal cu verdeţuri.
Apăraţi-vă de salmonella
Pericolul infectării cu această bacterie este deosebit de mare mai ales în lunile de vară. Consumaţi numai ouă foarte proaspete şi daţi-le deoparte pe cele cu coaja crăpată, chiar dacă este vorba de o simplă fisură. Prăjiţi bine omleta şi întoarceţi ochiurile în tigaie pe ambele părţi. Ouăle fierte nu trebuie să fie moi, ci tari. În zilele caniculare, este preferabil să renunţaţi la salata de cartofi cu maioneză, la prăjituri tiramisu, la pudinguri şi creme preparate cu ouă crude, ca şi la carnea tocată, prăjită doar superficial. Nu mâncaţi niciodată - şi în mod special în zilele foarte fierbinţi - o îngheţată care a început deja să se topească sau una care a fost recongelată, după ce s-a topit. Acolo îi place temutei bacterii salmonella să se înmulţească.
PROBLEME DIGESTIVE
Balonările
Chimenul este considerat condimentul care combate cel mai eficient balonările, efectele sale antispastice, de stimulare a digestiei şi a poftei de mâncare fiind atestate medical. De Crăciun, popularitatea lui bate tot. Seminţele de chimen se pun la pâine şi prăjituri, de asemenea şi la unele legume fierte, cum ar fi cartofii şi varza, dar şi la varza murată, friptura de porc, raţă şi gâscă. Se potrivesc perfect şi cu peştele fiert şi cârnaţii. Când aveţi crampe abdominale şi sunteţi balonaţi, vă vor fi de ajutor şi două până la patru căni de ceai de chimen băute între mese, precum şi o compresă cu ulei de chimen. Încă o reţetă contra flatulenţei, care a trecut cu succes proba timpului: daţi într-un clocot două linguri de seminţe de mărar într-un sfert de litru de vin alb iar apoi, după ce s-a răcit, strecuraţi. Ori de câte ori vă chinuie balonările, beţi cu înghiţituri mici câte 40 mililitri din acest vin.
În asemenea situaţii sunt indicate îndeosebi masajele abdominale. Topiţi în bain-marie două linguri de unt nesărat şi, când a devenit fluid, amestecaţi în el câte jumătate de linguriţă de chimen, fenicul şi anason, măcinate fin. Încălziţi totul în bain-marie încă zece minute şi apoi strecuraţi printr-un tifon. Cu alifia astfel obţinută ungeţi-vă abdomenul şi ţineţi-l la căldură.
Fasole, fără inconvenientul gazelor intestinale
Vă place să mâncaţi fasole, însă nu îndrăzniţi, fiindcă după aceea vă balonaţi de fiecare dată şi în intestinul dvs. se formează gaze? Nicio problemă. Nu va trebui să renunţaţi la acest aliment atât de sănătos. Iată un truc salvator: spălaţi boabele de fasole şi lăsaţi-le patru ore la muiat în apă fierbinte. Pe urmă aruncaţi apa în care le-aţi muiat şi puneţi-le la fiert în alta, proaspătă. Nici varza nu vă va provoca balonări, dacă o ţineţi la congelator 24 de ore, înainte de a o mânca. Iar pentru a evita balonările de care se face vinovată ceapa, este suficient s-o introduceţi pentru doar trei minute într-un castron cu apă răcită cu cuburi de gheaţă. Apoi o puteţi amesteca liniştiţi în salată, fără să vă temeţi de "efectele ei secundare".
Diareea
Un procedeu practic şi foarte simplu: beţi ceai negru. Este o metodă sigură, cu condiţia să respectaţi o regulă anume. Pentru ca frunzele de ceai să elibereze în apă substanţele active necesare, ceaiul trebuie să stea la infuzat 15 minute. Poate că băutorilor pasionaţi de ceai li se va părea absurd, dar numai astfel vă puteţi ajuta digestia.
O altă posibilitate: pentru o perioadă, beţi în fiecare zi câte o sticlă de suc de afine nediluat şi neîndulcit. Afinele şi sucul lor prezintă avantaje demne de luat în seamă. Ele funcţionează ca un antibiotic natural şi, după o infecţie intestinală, refac mucoasele afectate şi elimină bacteriile rămase în intestin. Deseori, diareea este declanşată de administrarea unor medicamente. Întrebaţi-vă medicul şi căutaţi în prospectele medicamentelor pe care le-aţi luat în ultimul timp informaţii despre posibilele lor reacţii adverse. Împotriva diareei trebuie să întreprindeţi neapărat ceva, căci scaunele moi duc cu ele toţi nutrienţii din alimente, de care organismul dvs. avea atâta nevoie şi pe care abia aştepta să-i valorifice.
Constipaţia
Adesea, erorile de nutriţie sunt cele care dau naştere constipaţiei. Mâncăm prea mult, prea gras, nu avem grijă să ne asigurăm cantitatea necesară de fibre şi bem prea puţine lichide. Doriţi să vă păstraţi silueta tinerească pe durata sărbătorilor? Va trebui să vă modificaţi alimentaţia pe termen lung şi să faceţi suficientă mişcare. În meniul dvs. trebuie să se regăsească zilnic legumele şi fructele proaspete, ca şi produsele din făină integrală. Şi măriţi consumul de lichide! Plimbaţi-vă zilnic cu bicicleta şi mergeţi regulat la înot. Ori de câte ori aveţi posibilitatea, profitaţi de perioadele cu vreme frumoasă pentru ieşiri în natură şi drumeţii. Faceţi gimnastică acasă, fie dimineaţa, îndată după ce v-aţi dat jos din pat, fie mai târziu, în cursul zilei.
Pentru ca mersul la toaletă să nu mai fie un chin
Seara, înainte de culcare, turnaţi 1/4 litru de apă plată într-un pahar, acoperiţi-l şi lăsaţi-l să stea la temperatura camerei până în dimineaţa următoare. Beţi paharul cu apă stătută imediat după ce v-aţi trezit, pe stomacul gol. Mai beţi timp de câteva zile şi 1/2 litru de ceai de salvie, împărţit în 3 porţii repartizate pe toată durata zilei. Încercaţi şi un ceai mate: se toarnă 1 cană de apă clocotită peste 2 linguriţe de frunze de mate şi se lasă la infuzat 3 minute. Se beau 3 căni pe zi. La o constipaţie rebelă ajută deseori jumătate de pahar de suc de prune. Testaţi şi această reţetă: un pahar de suc de legume sau zeamă de varză acră sau zer cu o lingură de pătrunjel, arpacaş, năsturel, ceapă sau usturoi, băut dimineţa pe nemâncate.
Încă o metodă de combătut constipaţia: puneţi la muiat seara 5 prune uscate într-o cană cu apă călduţă, acoperiţi-le şi lăsaţi-le la temperatura camerei toată noaptea. Dimineaţa mestecaţi bine prunele muiate şi apoi beţi apa, care acum va avea o aromă plăcută de fructe. Sau mâncaţi dimineaţa, pe stomacul gol, un iaurt probiotic combinat cu o lingură de tărâţe de grâu. Iată şi un leac de pe vremea străbunicilor noastre: muiaţi de seara o lingură de seminţe de in în 1/4 litru de apă călduţă, iar dimineaţa mestecaţi cu grijă seminţele umflate şi beţi apa în care au stat peste noapte.
Ca şi tărâţele, seminţele de in fac parte din categoria acelor alimente care îşi măresc volumul în intestin, motiv pentru care sunt recomandate frecvent ca remediu împotriva constipaţiei. Ele au avantajul de a nu fi asimilate de organism, ceea ce exclude din start riscul unor efecte secundare. Rezultatele se vor vedea abia după câteva zile. Pentru ca procedura să aibă succes, este neapărat necesar să sporiţi consumul de lichide, căci altfel seminţele înghiţite nu se pot umfla.
Şi încă o sugestie: de mai multe ori pe zi, întindeţi-vă pe podea şi masaţi-vă blând abdomenul cu ambele mâini. Sau, stând aşezaţi pe un scaun, masaţi coloana vertebrală şi muşchii spatelui pornind de jos, de la coccis, cu amândouă mâinile la stânga şi la dreapta.
Prosoape roşii la baie
Sună ciudat, totuşi o fărâmă de adevăr există în această poveste: culoarea roşie îi ajută pe unii să combată constipaţia. Fenomenul devine credibil, dacă ne gândim la faptul că, sub influenţa acestei culori, creşte frecvenţa pulsului, se activează circulaţia şi este stimulat metabolismul. Se spune de asemenea că lenjeria de pat colorată în roşu ar înviora libidoul. Pe de altă parte însă, ea are dezavantajul de a perturba somnul.
Hemoroizii
O consecinţă frecventă a constipaţiei o reprezintă apariţia hemoroizilor - o afecţiune extrem de neplăcută şi dureroasă, de care suferă mai mulţi oameni decât ne-am închipui. Aici sunt valabile, în principiu, aceleaşi reţete şi reguli cu care vă ajutaţi contra constipaţiei: mâncaţi alimente bogate în fibre, adică produse din făină integrală, multe fructe şi legume (crude sau preparate dietetic) şi beţi între doi şi trei litri de apă plată sau medicinală pe zi. Excesul de dulciuri favorizează constipaţia, agravând astfel hemoroizii.
Igienă şi răbdare
Nu vă grăbiţi, când mergeţi la toaletă. Presând şi forţând, vă stresaţi rectul, şi hemoroizii se vor inflama suplimentar. După ce aţi avut scaunul, nu întrebuinţaţi o hârtie igienică aspră, ci una delicată, preferabil cu mai multe straturi, iar la sfârşit, una umezită. Igiena este deosebit de importantă în această situaţie.
Vă mai putem face câteva sugestii în încheiere. * Beţi zilnic 1/4 litru de suc de mere nediluat. * Ca terapie externă, sunt foarte utile băile de şezut cu 3 litri de infuzie de coada calului sau decoct preparat din scoarţă de stejar. Se recomandă şi compresele fierbinţi cu un ceai de coada şoricelului, ca şi aburii de muşeţel - de 2 ori pe zi. Pentru calmarea durerilor, aplicaţi local o alifie de gălbenele amestecată cu miere.
Medicina modernă a descoperit un aliat natural preţios în lupta împotriva hemoroizilor: hamamelis, o străveche plantă medicinală provenită din India. Studii recente au arătat că ea produce într-un timp scurt efecte nu numai foarte bune, ci şi durabile. Deja în a treia zi s-au constatat ameliorări vizibile ale unor simptome ca durerile, usturimile şi senzaţia de mâncărime, iar inflamaţia s-a retras. În farmacii se găsesc supozitoare şi unguente cu extract de hamamelis.
Hemoroizii sunt o afecţiune pe care suferinzii se jenează s-o mărturisească. Cu toate acestea, nu ezitaţi să vă prezentaţi la medic. El este singurul în măsură să aprecieze cât de gravă este situaţia şi dacă nu trebuie luate cumva şi alte măsuri.