Răspuns pentru MARIA - Galați, F. AS nr. 1293 - "Sunt operată de cancer pulmonar. Recomandați-mi un regim alimentar adecvat"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Nutriția anticancer trebuie să țină cont, în gene­ral, de următoarele coordonate:
* Furnizarea de suficiente enzi­me pancreatice. Pentru a ameliora defi­citul enzimatic al organismului (es­te cunoscut faptul că anumite en­zi­me sunt capabile să spargă bariera proteică a celulelor canceroase), ar trebui redus complet consumul de proteine animale. Cosumați mai multe legume și fructe crude, în special pe cele care sunt cunoscute pentru conținutul lor de enzime digestive. Papaya și ananasul sunt unele dintre cele mai bune surse de enzime digestive, fiind de asemenea surse bo­gate de vitamina B17, care este la fel de importantă în lupta împotriva cancerului.
* Aportul de vitamina B17 - un agent chimioterapeutic natu­ral, care se găsește din belșug în semin­țele de caise, piersici, pru­­ne, mere, cireșe, nectarine și por­tocale.
Alte surse naturale bogate în vitamina B17 sunt zmeura, căp­șu­nile, murele, cireșele, merișoa­rele, dudele, dar și fasolea cu bob mare, lintea, năutul, hrișca, orzul, semințele de in, nucile, migdalele amare, orezul brun, lucerna etc. Așadar, pentru orice persoană care suferă de cancer, este im­portant să ia în considerare apor­tul constant de vitamina B17, în cel mai scurt timp posibil, chiar dacă recurge la administrarea de amigdalină sub formă de capsule sau tablete (ex. Casinovita).
* Stimularea și dezvoltarea unui sistem imu­nitar competent, prin suplimentarea organis­mului cu nu­trienți care conțin vitamina A, unele vitamine din fa­milia B, vitaminele C, E, seleniu, mangan, cupru, zinc, calciu și aminoacizi. În acest context, consumați alimente organice, mai mult legume și fructe, alimente crude sau doar ușor preparate (gătitul distruge enzimele!), carne slabă (pui), alge, pește gras, limitați aportul de lactate, cu excepția iaurtului. Luați suplimente de multivi­tamine și minerale, vitamina C, consumați usturoi, fructe de soc, sirop de Noni, ananas, pa­paya și semințe în­colțite.
Toate acestea, în asociere cu gliconutrienții alimentari (fructoza, manoza, galactoza, glucoza), vor întări sistemul imunitar, dar vor acționa și ca inhibitori ai creșterii și răspân­dirii tumorilor. Mai trebuie știut că sursele princi­pale de gliconutrienți sunt ciupercile, semin­țele, cerealele, fructele și le­gumele.
* Consumul de antioxidanți, agenți antiinfla­matori și minerale naturale este următorul pas important în abordarea nutriției anticancer. Beta-carotenul, gluteina, vitaminele A, C și E, precum și alte substanțe sunt antioxidanți. Ei se găsesc în fructe și legume, nuci, cereale. Beta-carotenul, glu­teina, licopenele sunt găsite în majoritatea elemen­telor care au culoare portocalie, inclusiv cartofii dulci, morcovii, piersicile și dovleacul, dar și în unele legume cu frunze verzi, inclusiv varza, spa­nacul, roșiile, pepenele roșu și grapefruitul. Ceaiul verde conține antioxidanți numiți catechine, care in­hibă activitatea enzimelor declanșatoare de can­cer, iar Seleniul (un alt antioxidant și anti­mutagen important) se găsește în orez, germeni de grâu și nuci de Brazilia.
Din acest capitol nutrițional nu pot lipsi ustu­roiul, roșiile, avocado, morcovii, merele și sfecla roșie.
* Alcalinizarea organismului. Dacă un orga­nism este alcalin, celulele canceroase nu pot crește și nu se pot multiplica. Organismul uman are o rație acid-alcalină numită PH, care este echilibrul dintre ionii încărcați pozitiv (acizi) și ionii încărcați ne­gativ (baze). Scopul alcalinizării organismului este să menținem nivelul PH-ului la valori de peste 7 sau chiar mai mult, mediu în care celulele cance­roase nu pot supraviețui. Acest deziderat se poate obține folosind mixtura tri-salină (bicarbonat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonat de calciu) sau prin administrarea de pulbere de orz verde, clo­rofilă lichidă și consumul permanent de apă alca­lină (Azuga, Perla Moldovei etc.).
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Caut un tratament naturist pentru cistalgie"
(Răspuns pentru CIPRIAN - Iași, F. AS nr. 1231)


Stimate domn, ar fi fost bine să cunoaștem atât vârsta, cât și even­tualele boli de care mai suferiți, pre­cum și medicamentele folosite, fiind­­că cistita (cistalgia fiind o parte a problemei) are mai multe cauze, unele fiind legate de bolile asociate.
Cistita - inflamația vezicii uri­nare ce duce la durerile (cistalgie) pe care le acuzați - este o problemă des întâlnită. Este mai des întâlnită la femei, dar, în funcție de grupul de vârstă, acest lucru ar putea să se schim­be. Are vârfuri de frecvență la be­beluși de sex masculin, la femei în vârstă reproductivă și după me­nopauză.
Simptomele cistitei includ: 1. dureri sau senzația de usturimi în timpul urinării 2. nevoia de a urina des 3. urină de culoare inchisă, urât-mirositoare, tulbure 4. dureri abdominale în partea inferioară 5. sânge în urină 6. febră și frisoane 7. dureri de spate, în zona lombară 8. greață, vomă. 9. La copii, epi­soadele noi de scăpare de urină în timpul zilei ar putea fi un semn important. Dacă aveți unul dintre simptomele 5-9, este cazul să vă adresați urgent medicului dumnea­voastră.
Cauzele cistitei pot fi -
* Contactul sexual, mai ales la femei (așa-numita cistită de lună de miere).
* Toaleta după scaun făcută de la spate înspre față, ceea ce ar putea, la femei, să împingă microbii în traiectul urinar.
* Folosirea diafragmei sau a spermi­cidelor pentru contracepție.
* Folosirea de catetere urinare, mai ales cele care nu au drenare prin gravi­tație, pentru mult timp.
* Multiple examinări ale zonei ge­nitale la femei.
* Tratamente de chimioterapie
* Tratamente de radioterapie
* Folosirea repetată a sărurilor par­fumate în cada de baie poate du­ce la iritarea tractului urinar.
* La femei care au suferit intervenții la nivelul organelor genitale.
* Stresul psihic.

Factorii de risc sunt -
* Diabetul zaharat, deoarece diminuează imu­ni­tatea organismului, iar excesul de zahăr în urină oferă un mediu propice pentru proliferarea bacte­riilor.
* Tot legat de deficiență imunitară, cistita este asociată cu infecția cu virusul HIV, cancerul, terapia cu medicamente care suprimă sistemul imu­nitar.
* Imposibilitatea de a goli complet vezica uri­nară (în caz de adenom de prostată, pietre în vezica urinară sau sarcină), pentru că nu se elimină bac­te­riile.
* Menopauza creează probleme deo­sebite, prin modificarea florei va­ginale. De asemenea, menopauza schim­bă structura uretrei (canalul uri­nar), ceea ce ar putea predispune la in­fecții.

Există câteva tipuri de cistită -
* Cistită bacteriană - cauzată în cea mai mare parte de Escherichia coli (E. Coli).
* Cistită interstițială - cunoscută și sub denu­mirea de sindomul vezicii dureroase (cistalgia dum­neavoastră). Cauza exactă este incertă.
* Cistită post-medicamentoasă - multe medi­ca­mente pot cauza cistită, mai ales cele pentru chi­mioterapie.
* Cistită post-Roentgen terapie - iradierea zo­nei pelviene poate duce la inflamația vezicii urinare.
* Cistită de corp străin - cauzată de prezența pe termen lung a unui cateter ar putea irita vezica urinară.
* Cistită chimică - poate surveni după folosirea de diverse spume sau săpunuri de baie, a spermici­delor sau a spray-urilor în zona genitală de către femei. Acest lucru duce la reacții inflamatorii sau alergice în vezică.
Din punct de vedere naturist, cistita poate fi consecința expunerii la frig, a stresului, a temerilor, care au efectul de a tulbura energiile din zona vezi­cii urinare. O suprasolicitare sexuală drenează ener­gia rinichiului, ceea ce va afecta și vezica urinară.

Abordările naturiste includ -
* Consumul apei în cantități mai mari. Acest lucru este important în special pentru cei care fac radioterapie sau chimioterapie.
* Pe cât posibil, urinați atunci când simțiți ne­voia, nu țineți mult timp urina în vezică.
* După contactul sexual, goliți-vă, cât de cu­rând, vezica, ceea ce va elimina microbii din uretră și vezică.
* E de preferat să faceți duș, nu baie.
* Femeile să nu folosească săpunurile dure în zona genitală, pentru a evita iritarea.
* După ce mergeți la toaletă ștergeți-vă din față înspre spate, nu invers, pentru a nu introduce mi­crobii în vezica urinară.
* Purtați lenjerie intimă din fibre naturale.
* Evitați metode contraceptive cum ar fi sper­micidele sau diafragmele.
* Unele alimente, cum ar fi roșiile sau fructele acide pot crește aciditatea urinei, crescând astfel riscul de cistită.
* Aplicați ceva cald pe abdomen, în partea inferioară.
* Baia Sitz - se stă în apă călduță până la șolduri, timp de 20 de minute.
* Alcoolul este de evitat, la fel și tutunul.
* Plante medicinale - merișor (aten­­ție mare pentru cei care folosesc anti­coagulante!), coada-calului, mătase de porumb, ardei iute, ciupercă Gano­derma.
* Probioticele care conțin Lacto­bacillus ar putea ajuta la tratamentul și prevenirea acestei boli, prin echili­bra­rea florei vaginale.
* Homeopatia este excelentă pen­tru această problemă. Printre medi­camentele de folos includ Cantharis, Colibacillinum, Equisetum, Dulca­mara (în cazul dvs., în care cistita este declanșată de frig). Ideal este să urmați un tratament indivi­dualizat.
* Acupunctură - echilibrează energiile meri­dia­nelor. Printre meridianele utile sunt Vezică uri­nară, Rinichi, Ficat, Plămân.
Deoarece simptomele cistitei pot ascunde probleme mai grave, este întotdeauna bine să vă adresați medicului.
Vă urez succes!