Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 andive (circa 200 g), 2 cepe roşii, 1 rodie, 4 linguri zeamă de portocale, sare, piper, 1-2 linguri muştar, puţin zahăr, 6 linguri ulei de măsline, 4 felii de bacon, 1 pară, 1 lingură codiţe de ceapă verde (rondele).
Mod de preparare:
* Se desfac 8 frunze de andive şi se pun deoparte, după care se taie andivele în două (pe lung) şi pe urmă felii. Se curăţă ceapa şi se taie julienne (fâşii).
* Se taie rodia în două şi se scot sâmburii. Se storc, apoi, cele 2 jumătăţi, printr-o strecurătoare, într-un castron şi se amestecă zeama cu cea de portocală, cu sare, piper, muştar şi o priză de zahăr, până ce se obţine un sos omogen. La sfârşit, se adaugă uleiul, amestecând în continuare.
* Se taie feliile de bacon în trei, se rumenesc - fără grăsime - într-o tigaie şi se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. Se spală para, se curăţă de coajă şi de partea lemnoasă şi se taie în patru şi apoi felii, direct în sosul gata preparat. Se încorporează şi sâmburii de rodie şi feliile de andive, se umplu cu amestec frunzele întregi de andive (puse deoparte) şi se servesc câte 2 de persoană, garnisite cu baconul prăjit şi rondelele de codiţe de ceapă verde.
Cepe mici (eşalote) în vin roşu
Ingrediente: 500 g ceapă, 3 linguri zahăr, 30 g unt, 200 ml vin roşu (de Porto), 200 ml zeamă concentrată de legume, 1 lingură boabe de ienupăr, 1-2 linguriţe făină (pentru legat sosul), 1 crenguţă de rozmarin.
Mod de preparare:
* Se curăţă cepele şi se taie în patru. Se caramelizează zahărul, până ce devine maroniu, se adaugă untul şi se lasă să se topească.
* Se tăvălesc cepele în zahărul caramelizat şi se sting cu vinul roşu şi zeama de legume. Se adaugă boabele de ienupăr tăiate mărunt şi se lasă să fiarbă circa 10 minute, până ce se îngroaşă sosul.
* Se leagă cu făina, se sărează, se piperează şi se presară cu rozmarinul tocat.
Friptură de vită în aluat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g carne de vită (cotlet), sare, piper, 30 g unt topit, 1/2 legătură pătrunjel verde tocat, 1/2 legătură codiţe de ceapă verde, tăiate rondele, 1 ou, 1 lingură muştar, 4 linguri pesmet, 1 cârnat crud, 1 gălbenuş, 2 linguri lapte, 400 g aluat de foietaj congelat. * În plus: făină pentru planşetă.
Mod de preparare:
* Se amestecă oul cu muştarul, verdeţurile şi 3 linguri de pesmet şi se adaugă carnea de cârnat, scoasă din maţ. Se bate gălbenuşul cu laptele.
* Se pun bucăţile de aluat (dezgheţat) una peste alta pe planşeta înfăinată şi se întinde o foaie subţire, de 30x40 cm. Se taie din foaie o fâşie lată de 8 cm şi se pune deoparte, iar restul de aluat se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Se ung marginile aluatului cu oul bătut.
* Se presară pe mijlocul aluatului 1 lingură de pesmet, pe care se pune carnea, peste carne se întinde - cu mâinile ude - tocătura preparată din carnea de cârnat, se pliază deasupra marginile aluatului şi se lipesc capetele.
* Din fâşia de aluat (lată de 8 cm) pusă deoparte, se decupează stele. Se unge aluatul care înveleşte friptura cu oul bătut, la fel şi stelele, care se aşează deasupra. Se dă friptura la cuptorul încins la 180° şi se lasă 25-30 de minute să se pătrundă bine.
Pui cu vin roşu
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (circa 1,2 kg), sare, piper, 5 cepe mici, 4 căţei de usturoi, 2 morcovi, 3 cepe verzi, 150 g ciuperci, 2 linguri făină, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri unt, 250 ml vin roşu sec, 4 fire de rozmarin, 3 crenguţe de cimbru, 1 foaie de dafin, 3 frunze de salvie, 350 ml zeamă concentrată de carne de pasăre, 600 g cartofi mici.
Mod de preparare:
* Se spală puiul, se zvântă, se taie în 8 bucăţi, se sărează şi se piperează. Se-ncinge cuptorul la 200°.
* Se curăţă cepele şi se taie în două. Morcovii şi usturoiul se curăţă şi se taie felii. Ceapa verde, curăţată şi spălată, se taie bucăţi lungi de cca 8 cm. Ciupercile se curăţă şi se taie în patru.
* Se dau bucăţile de pui prin făină şi se prăjesc pe toate părţile într-o tavă, în care s-au încins untul şi uleiul. Se adaugă legumele tăiate bucăţele şi se sting cu vinul roşu.
* Se spală verdeţurile şi se zvântă şi se taie mărunt salvia. Se pun toate lângă carnea din tavă, se mai adaugă puţină apă, se dă puiul la cuptor şi se fierbe încet, acoperit, circa o oră.
* Se spală cartofii, se fierb circa 25 de minute în apă cu sare, se taie în două sau în patru (în funcţie de mărime) şi se pun în tava cu puiul. Se sărează friptura, se piperează şi se serveşte imediat.
Budincă de pâine cu şuncă
Ingrediente (pentru 4 persoane): * Pentru umplutură: 12 felii de pâine toast (din cereale integrale), 12 felii şuncă sau jambon fiert (circa 400 g), 300 g ciuperci albe, 4 linguri ulei, sare, piper, 1 priză nucşoară proaspăt rasă, 6 cepe verzi, 200 g caşcaval (nu prea moale). * Pentru stratul de deasupra: 6 ouă, 600 ml lapte, sare, piper, 1 priză nucşoară proaspăt rasă. * În plus: unt pentru formă, pătrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
* Umplutura: Se prăjeşte pâinea şi se taie în două pe diagonală. Se taie în două feliile de şuncă. Se curăţă ciupercile şi se taie felii subţiri.
* Se încinge uleiul într-o tigaie de teflon, se rumenesc în el ciupercile pe ambele părţi şi se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Se spală şi se curăţă ceapa verde şi se taie rondele fine.
* Se unge forma de budincă cu unt şi se aşează în ea un strat de pâine şi deasupra un strat de şuncă, iar printre ele se presară ciupercile şi rondelele de ceapă. Se dă caşcavalul pe răzătoarea mică.
* Stratul de deasupra. Se bat ouăle cu laptele, sare, piperul şi nucşoara se toarnă peste umplutură şi deasupra se presară caşcavalul ras.
* Se dă budinca la cuptorul încins la 200°. Se coace 25-30 de minute, se scoate din cuptor, se presară peste ea pătrunjelul verde tocat şi se serveşte imediat.