Masa de Crăciun

Redactia
Salată de andive cu pere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 andi­ve (circa 200 g), 2 cepe roșii, 1 rodie, 4 linguri zeamă de portocale, sare, piper, 1-2 linguri muștar, puțin zahăr, 6 linguri ulei de măsline, 4 felii de ba­con, 1 pară, 1 lingură codițe de ceapă verde (ron­dele).
Mod de preparare:
* Se desfac 8 frunze de andive și se pun deo­parte, după care se taie andivele în două (pe lung) și pe urmă felii. Se curăță ceapa și se taie julienne (fâșii).
* Se taie rodia în două și se scot sâmburii. Se storc, apoi, cele 2 jumătăți, printr-o strecurătoare, într-un castron și se amestecă zeama cu cea de por­tocală, cu sare, piper, muștar și o priză de zahăr, până ce se obține un sos omogen. La sfârșit, se adaugă uleiul, amestecând în continuare.
* Se taie feliile de bacon în trei, se rumenesc - fără grăsime - într-o tigaie și se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. Se spală para, se curăță de coajă și de partea lemnoasă și se taie în patru și apoi felii, direct în sosul gata preparat. Se încorporează și sâmburii de rodie și feliile de andive, se umplu cu amestec frunzele întregi de andive (puse deoparte) și se servesc câte 2 de persoană, garnisite cu baconul prăjit și rondelele de codițe de ceapă verde.

Cepe mici (eșalote) în vin roșu

Ingrediente: 500 g ceapă, 3 linguri zahăr, 30 g unt, 200 ml vin roșu (de Porto), 200 ml zeamă concentrată de legume, 1 lingură boabe de ienupăr, 1-2 lingurițe făină (pentru legat sosul), 1 crenguță de rozmarin.
Mod de preparare:
* Se curăță cepele și se taie în patru. Se carame­lizează zahărul, până ce devine maroniu, se adaugă untul și se lasă să se topească.
* Se tăvălesc cepele în zahărul caramelizat și se sting cu vinul roșu și zeama de legume. Se adaugă boabele de ienupăr tăiate mărunt și se lasă să fiarbă circa 10 minute, până ce se îngroașă sosul.
* Se leagă cu făina, se sărează, se piperează și se presară cu rozmarinul tocat.

Friptură de vită în aluat

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g carne de vită (cotlet), sare, piper, 30 g unt topit, 1/2 legătură pătrunjel verde tocat, 1/2 legătură codițe de ceapă verde, tăiate rondele, 1 ou, 1 lingură muștar, 4 linguri pesmet, 1 cârnat crud, 1 gălbenuș, 2 linguri lapte, 400 g aluat de foietaj congelat. * În plus: făină pentru planșetă.
Mod de preparare:
* Se sărează și se piperează carnea și se prăjește 6-8 minute în untul topit.
* Se amestecă oul cu muștarul, verdețurile și 3 linguri de pesmet și se adaugă carnea de cârnat, scoasă din maț. Se bate gălbe­nușul cu laptele.
* Se pun bucățile de aluat (dezghețat) una pes­te alta pe planșeta înfăinată și se întinde o foaie subțire, de 30x40 cm. Se taie din foaie o fâșie lată de 8 cm și se pune deoparte, iar restul de aluat se așează într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Se ung marginile aluatului cu oul bătut.
* Se presară pe mijlocul aluatului 1 lingură de pesmet, pe care se pune carnea, peste carne se întinde - cu mâinile ude - tocătura preparată din car­nea de cârnat, se pliază deasupra marginile aluatului și se lipesc capetele.
* Din fâșia de aluat (lată de 8 cm) pusă deo­parte, se decupează stele. Se unge aluatul care învelește friptura cu oul bătut, la fel și stelele, care se așează deasupra. Se dă friptura la cuptorul încins la 180° și se lasă 25-30 de minute să se pătrundă bine.

Pui cu vin roșu

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (circa 1,2 kg), sare, piper, 5 cepe mici, 4 căței de usturoi, 2 morcovi, 3 cepe verzi, 150 g ciuperci, 2 linguri făină, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri unt, 250 ml vin roșu sec, 4 fire de rozmarin, 3 crenguțe de cimbru, 1 foaie de dafin, 3 frunze de salvie, 350 ml zeamă concentrată de carne de pasăre, 600 g cartofi mici.
Mod de preparare:
* Se spală puiul, se zvântă, se taie în 8 bucăți, se sărează și se piperează. Se-ncinge cuptorul la 200°.
* Se curăță cepele și se taie în două. Morcovii și usturoiul se curăță și se taie felii. Ceapa verde, curățată și spălată, se taie bucăți lungi de cca 8 cm. Ciupercile se curăță și se taie în patru.
* Se dau bucățile de pui prin făină și se prăjesc pe toate părțile într-o tavă, în care s-au încins untul și uleiul. Se adaugă legumele tăiate bucățele și se sting cu vinul roșu.
* Se spală verdețurile și se zvântă și se taie mărunt salvia. Se pun toate lângă carnea din tavă, se mai adaugă puțină apă, se dă puiul la cuptor și se fierbe încet, acoperit, circa o oră.
* Se spală cartofii, se fierb circa 25 de minute în apă cu sare, se taie în două sau în patru (în funcție de mă­rime) și se pun în tava cu puiul. Se sărează friptura, se pipe­rează și se servește imediat.

Budincă de pâine cu șuncă

Ingrediente (pentru 4 persoane): * Pentru umplutură: 12 felii de pâine toast (din cereale integrale), 12 felii șuncă sau jambon fiert (circa 400 g), 300 g ciuperci albe, 4 linguri ulei, sare, piper, 1 priză nucșoară proaspăt rasă, 6 cepe verzi, 200 g cașcaval (nu prea moale). * Pentru stratul de dea­supra: 6 ouă, 600 ml lapte, sare, piper, 1 priză nucșoară proaspăt rasă. * În plus: unt pentru formă, pătrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
* Umplutura: Se prăjește pâinea și se taie în două pe diagonală. Se taie în două feliile de șuncă. Se curăță ciupercile și se taie felii subțiri.
* Se încinge uleiul într-o tigaie de teflon, se rumenesc în el ciupercile pe ambele părți și se condimentează cu sare, piper și nuc­șoară. Se spală și se curăță ceapa verde și se taie rondele fine.
* Se unge forma de budincă cu unt și se așează în ea un strat de pâine și deasupra un strat de șuncă, iar printre ele se presară ciu­percile și rondelele de ceapă. Se dă cașcavalul pe răzătoarea mică.
* Stratul de deasupra. Se bat ouăle cu laptele, sare, piperul și nucșoara se toarnă peste umplutură și deasupra se presară cașca­valul ras.
* Se dă budinca la cuptorul încins la 200°. Se coace 25-30 de minute, se scoate din cuptor, se presară peste ea pătrunjelul verde tocat și se servește imediat.