Iarna și tenul

Redactia
Toamna lungă din anul acesta a lăsat urme asupra te­nu­­lui nos­tru care este "îngroșat", des­hi­­dra­tat, de­vitalizat.

Pentru a-l re­pune în func­țiune, există trei măsuri de ur­gență: curățirea în profunzime, hi­dra­­tarea și, în cele din urmă, hrănirea, ne­cesare pen­tru confruntarea cu ano­tim­pul fri­guros. Ideal ar fi ca toate aces­­­te "ma­ne­vre de iarnă" să fie fă­cute într-un cabi­net de cosmetică, dacă de­mersul nu este posi­bil, pu­teți "înscena" și acasă un ase­menea tra­ta­ment.

Tenul
* Pentru tenurile normale se apli­că, cu degetele umezite, pe tot obrazul, tărâțe de grâu cernute fin și se masează ușor timp de zece minute. Se spală apoi fața cu apă călduță, după care se aplică crema adecvată. Seara se poate aplica pe față (și în zona ochi­lor), gât și decol­teu mie­­re încălzită, în prea­labil, în bain-Marie. Se masează cu mișcări ușoa­re de jos în sus și din afară spre in­te­rior (vala­bil pentru gură și ochi). Du­pă 10 minute, se spală cu apă călduță. Pen­tru cine nu suportă mierea, se apli­că crema de seară, peste care se face un automasaj ușor cu apă minerală (de pre­ferință gazoasă). O dată pe săp­tă­mâ­nă, se poate aplica seara o mas­că dintr-o lingură de țe­lină rasă fin, care se stoarce bine și se amestecă cu o lingu­riță de miere și o fiolă de lăp­tișor de mat­că.
* Pentru tenurile uscate se aplică o mască tip gomaj: o linguriță tărâțe de grâu (fin cernute) + un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se apli­că cu pulpa de­getelor, se ma­sează ușor prin mișcări cir­culare (spre înă­un­tru) timp de 15-20 mi­nute, se spa­lă cu apă călduță, se unge apoi toată zona cu ulei de măsline călduț. O dată pe săptămână se aplică o mas­­că: 20 ml suc de varză albă + 1 lingură brânză de vaci + 1 linguriță de mie­re + 3-4 pică­turi ulei de măs­line sau ger­meni de porumb. În fie­care sea­ră, se pot aplica comprese cu miere + zea­mă de struguri albi (timp de o săptă­mână).
* Pentru tenurile grase se ames­tecă în părți egale tărâțe de grâu + tărâțe de po­rumb + bicarbonat de sodiu + 5-6 pi­că­turi propolis. Se aplică după aceleași reguli. Dacă pie­lea este excesiv de gra­să și prezin­tă comedoane, se șterge fața cu urmă­torul amestec: 20 ml suc lămâie + 20 ml oțet (de mere și miere), 60 g apă (fiartă și răcită). Săptămânal, se aplică o mască obținută astfel: 1 bu­ca­tă praz opărit se freacă cu o lingu­riță de miere + 3-4 pi­cături tinc­tură de propolis. Se lasă 25 de minute, se spală fața cu o infuzie de bu­suioc și cimbru. Câteva seri la rând, se poate aplica drojdie de bere în amestec cu mie­re și propolis.

Ochii
* Se spală periodic cu infuzie de al­băstrele.
* Pentru atenuarea cearcă­ne­lor se pun comprese cu suc de cartofi.
* În fiecare seară se aplică un strat subțire de miere. Pleoapele vor fi ma­sa­te ușor cu vârful de­getelor, insistându-se pe mar­ginea șanțului orbital și pe or­bicular, deasupra și dedesubtul sprân­ce­nelor, prin apăsări scurte. Se spală cu in­fuzie de mu­șețel.

Gâtul și decolteul
* Se lasă în apă rece cojile de la o por­to­cală (24 ore), după care adău­gați o lingură de miere. Seara, după baie, lo­ționăm re­giunea decolteului și apli­căm apoi un strat subțire de cremă de între­ținere. Alune­căm ușor cu toată palma, netezind bine pie­lea de la sân până în re­giunea maxi­la­rului infe­rior. O mână ur­mează cea­­laltă mână. Se execută de o parte și de alta a ti­roidei, executând masajul pe fie­care par­te de 20-25 de ori.
* Aplicați la două-trei seri lăpti­șor de matcă liofilizat pe decolteu, gât și față, in­sistând în jurul ochilor și în jurul gurii.