De-a lungul neîntreruptei vreodată istorii a frumuseţii, printre produsele care le-au ajutat pe femei să-şi păstreze graţia şi seducţia s-a numărat şi umilul oţet. Nu oţetul de vin, mult prea coroziv pentru delicateţea obrazului, ci oţetul de mere, plin de arome şi de substanţe active, folositoare deopotrivă pentru sănătate şi ten. În rândurile care urmează, veţi găsi formulate scurt, dar cuprinzător, câteva remedii străvechi de întrebuinţare a oţetului în frumuseţe.
Mâini de mătase
* Turnaţi pe mâini o jumătate de cană de apă amestecată cu o linguriţă de oţet. Pudraţi-vă apoi mâinile, cât sunt umede, cu o jumătate de lingură de zahăr praf, iar deasupra turnaţi o linguriţă de ulei pentru bebeluşi. Frecaţi-vă mâinile cu acest amestec vreme de două minute, apoi spălaţi-vă cu un săpun fin. Veţi avea nişte mâini de o fineţe magică şi o senzaţie de catifea.
* Scufundaţi-vă mâinile vreme de câteva minute în apă fierbinte cu oţet, apoi, fără să le ştergeţi, ungeţi-le cu vaselină. Pentru rezultate durabile, practicaţi procedeul seara, înainte de a vă culca.
* Adăugaţi o lingură de oţet de mere la două căni mari de apă fierbinte (cât suportaţi). Ţineţi-le aşa 5 minute, apoi tamponaţi-le cu un prosop. Aplicaţi o jumătate de linguriţă de vaselină pe mâini şi puneţi-vă mănuşi de bumbac. Păstraţi-le peste noapte. A doua zi, mâinile dvs. vor fi mai fine decât mătasea şi vor rămâne aşa, indiferent de treburile casnice de peste zi.
Picioare fine
* Calozităţile şi bătăturile de pe picioare provoacă, adesea, dureri la mers. Înmuiaţi-le vreme de 5 minute în apă caldă în care adăugaţi o ceaşcă de oţet de mere, apoi frecaţi bine întăriturile de piele cornoasă cu zahăr praf. Faceţi un masaj rapid cu ulei pentru bebeluşi, spălaţi-vă cu un săpun fin, apoi încălţaţi-vă cu şosete de bumbac. (În niciun caz din material sintetic.)
* Înmuiaţi-vă zilnic picioarele într-un lighean cu apă caldă, cu clăbuc de săpun, în care adăugaţi o cană de oţet.
Remedii împotriva mătreţii
* Spălaţi-vă şi clătiţi-vă pe cap ca de obicei, apoi aplicaţi un amestec de apă cu oţet (în părţi egale) pe toată lungimea părului. Nu vă mai clătiţi.
* După ce vă spălaţi pe cap şi vă clătiţi ca de obicei, aplicaţi pe părul ud, vreme de 5 minute, un amestec de o jumătate de cană de oţet de mere, în care dizolvaţi două tablete de aspirină pisată. Clătiţi-vă bine. În ultima apă, puneţi o lingură de oţet.
Oţetul de plante preparat acasă poate fi folosit pentru băi, cu efect excelent. Utilizaţi o jumătate de cană de oţet la o cadă de apă. Pentru o baie relaxantă, folosiţi oţet de mere aromat cu lavandă, muşeţel sau hamei. Pentru o baie revigorantă, folosiţi oţet de mere cu mentă, salvie sau tarhon. Oţetul aromat se prepară punând să se macereze în el diferite ierburi sau flori.
Baie de aburi cu oţet
Puneţi la fiert o cană de oţet de mere şi vărsaţi-l într-un lighean mai mic. Acoperiţi-vă capul cu un prosop, pentru a lăsa să vă pătrundă aburii în piele. Când oţetul se răceşte, ştergeţi-vă cu el obrazul, folosind un tampon, asemenea unei loţiuni astringente. Baia de aburi cu oţet este un mijloc ideal de înmuiere a epidermei înainte de a aplica un produs hidratant sau pentru a strânge porii după o curăţire a tenului.