OȚETUL DE MERE

Redactia
E vremea lui!

De-a lungul neîntreruptei vreo­­­dată istorii a frumuseții, prin­tre produsele care le-au ajutat pe fe­mei să-și păstreze grația și seducția s-a nu­mărat și umilul oțet. Nu oțetul de vin, mult prea coroziv pentru deli­catețea obrazului, ci oțetul de mere, plin de aro­me și de substanțe active, folositoare deopotrivă pentru sănă­tate și ten. În rândurile care urmează, veți găsi formulate scurt, dar cuprinzător, câteva re­medii stră­vechi de în­tre­buințare a oțetului în fru­­mu­sețe.

Mâini de mătase
* Turnați pe mâini o jumătate de ca­nă de apă amestecată cu o linguriță de oțet. Pudrați-vă apoi mâinile, cât sunt umede, cu o ju­mătate de lin­gu­ră de zahăr praf, iar deasupra tur­nați o linguriță de ulei pentru be­beluși. Frecați-vă mâinile cu acest amestec vreme de două minute, apoi spălați-vă cu un să­pun fin. Veți avea niște mâini de o finețe ma­gică și o senzație de catifea.
* Scufundați-vă mâinile vreme de câteva minute în apă fierbinte cu oțet, apoi, fără să le ștergeți, ungeți-le cu vaselină. Pentru rezultate dura­bile, practicați procedeul seara, îna­in­te de a vă culca.
* Adăugați o lingură de oțet de mere la două căni mari de apă fier­binte (cât suportați). Țineți-le așa 5 minute, apoi tamponați-le cu un pro­sop. Aplicați o jumătate de linguriță de vaselină pe mâini și puneți-vă mănuși de bumbac. Păs­trați-le peste noapte. A doua zi, mâi­nile dvs. vor fi mai fine decât mă­tasea și vor rămâne așa, indiferent de treburile casnice de peste zi.

Picioare fine
* Calozitățile și bătăturile de pe pi­cioare provoacă, adesea, dureri la mers. Înmuiați-le vreme de 5 minute în apă caldă în care adăugați o ceașcă de oțet de mere, apoi frecați bine întăriturile de piele cornoasă cu za­hăr praf. Faceți un masaj rapid cu ulei pentru bebeluși, spălați-vă cu un săpun fin, apoi încăl­țați-vă cu șosete de bumbac. (În niciun caz din ma­terial sintetic.)
* Înmuiați-vă zilnic picioarele într-un lighean cu apă caldă, cu clă­buc de să­pun, în care adăugați o cană de oțet.

Remedii împotriva mătreții
* Spălați-vă și clătiți-vă pe cap ca de obi­cei, apoi aplicați un amestec de apă cu oțet (în părți egale) pe toată lungi­mea părului. Nu vă mai clătiți.
* După ce vă spălați pe cap și vă clă­tiți ca de obicei, aplicați pe părul ud, vre­me de 5 minute, un amestec de o ju­mă­tate de cană de oțet de mere, în care di­zolvați două tablete de aspirină pi­sată. Clătiți-vă bine. În ultima apă, pu­neți o lingură de oțet.

Băi cu oțet de mere și plante
Oțetul de plante pre­pa­rat acasă poa­te fi fo­losit pentru băi, cu efect ex­celent. Utilizați o ju­mă­tate de cană de oțet la o cadă de apă. Pentru o baie rela­xan­tă, folosiți oțet de mere aromat cu lavandă, mușețel sau ha­mei. Pentru o baie revigorantă, folo­siți oțet de mere cu mentă, salvie sau tarhon. Oțetul aro­mat se prepară pu­nând să se macereze în el diferite ierburi sau flori.

Baie de aburi cu oțet
Puneți la fiert o cană de oțet de me­re și vărsați-l într-un lighean mai mic. Acoperiți-vă capul cu un pro­sop, pentru a lăsa să vă pătrundă aburii în piele. Când oțetul se răcește, ștergeți-vă cu el obrazul, folosind un tampon, asemenea unei loțiuni as­trin­gente. Baia de aburi cu oțet este un mijloc ideal de înmuiere a epider­mei înainte de a aplica un pro­dus hi­dratant sau pentru a strânge po­rii după o curățire a tenului.