RODICA CULCER despre... Libertate pentru hoți și violatori

Redactia
- Eliberarea unui număr mare de deținuți pe motiv că au suportat condiții necorespunzătoare de detenție a dus imediat la sporirea criminalității. Cum se explică adoptarea unei astfel de măsuri, cu efecte incalculabile pentru siguranța cetățeanului?

- Ne aflăm la capătul unui lanț al slăbiciunilor, care demonstrează încă o dată că nu putem scăpa de consecințele proastei guvernări. Legea 169/2017, în baza căreia deținuții care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare beneficiază de o reducere de șase zile, pentru 30 de zile de pedeapsă, este o con­se­cință a faptului că vechea problemă a condițiilor proaste de viață din penitenciare nu a fost rezolvată de niciun guvern. Legea avea drept scop să oprească avalanșa de plângeri depuse de deținuți la CEDO, mai ales că instanța europeană a condamnat deja România la despăgubiri în astfel de cazuri. Din păcate, cum a arătat judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, legea nu a prevăzut și exceptarea unor infrac­țiuni, căci parlamentarii nu s-au gândit la consecințele pe care le va suporta populația. Vor fi deci eliberați în masă violatorii, pedofilii, criminalii, hoții etc. Atât au fost în stare să gândească parlamentarii noștri, ceea ce nu ar trebui să ne mire, dacă ne gândim că preșe­dintele Iohannis a fost nevoit să retrimită în Parlament Legea centenarului Marii Uniri, pentru că prevedea un termen de promulgare deja depășit, pe lângă un șir întreg de alte erori infantile. Ocupați cu anchetele par­lamentare, care sunt de fapt mijloace de presiune și inti­midare a adversarilor politici și instituționali, par­lamentarii nu mai au timp să mai și studieze proiectele de legi pe care le votează la ordin. Re­ve­nind însă la condițiile din penitenciare, vom observa că, de când a venit la putere, PSD nu a făcut absolut nimic pentru a le remedia, ci le-a folosit pentru a justifica acea con­troversată lege a grațierii împotriva căreia românii au ieșit în stradă în februarie. Astfel, incapacitatea de a rezolva o problemă de fond privind condițiile de de­ten­ție, cuplată cu lipsa de scrupule a politicienilor ob­sedați să-și rezolve propriile probleme penale, a ajuns să pună în pericol siguranța românilor, mai ales că po­liția va fi din nou depășită, ca de obicei.

- La scurtă vreme după remanierea forțată, pro­vocată de premierul Tudose, tensiunile dintre prim-ministru și PSD reapar și se vorbește din nou de în­lo­cuirea unor miniștri apropiați de Liviu Dragnea - Io­nuț Mișa și Lia Olguța Vasilescu. Care este sub­stra­tul acestui conflict nerezolvat, din interiorul puterii?

- Totul pleacă de la obsesia lui Liviu Dragnea de a controla guvernul. Pentru a demonstra că tot el deț­ine puterea în ciuda faptului că a pierdut doi miniștri fideli - Sevil Shhaideh și Rovana Plumb - Dragnea l-a sabotat public pe premierul Tudose, prin in­ter­mediul ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa. Fără să fi avut aprobarea prim-ministrului, Mișa a anunțat in­troducerea unei taxe de solidaritate de 2% pentru angajatori, expunând executivul la un nou val de critici. Bugetul țării a devenit astfel teren de con­frun­tare între taberele din interiorul coaliției de guvernare, cu consecințe dezastruoase pentru economie: blocaje, îndepărtarea investitorilor și imposibilitatea rezolvării problemei deficitului bugetar în creștere. Ajungem la a doua cauză a tulburărilor politice în curs, și anume - la programul de guvernare al PSD, care este irea­li­zabil. Adică, după cum au spus toți economiștii res­pectabili de la bun început, nu poate fi finanțat decât prin introducerea de noi taxe și impozite. Mărirea poverii fiscale anulează însă efectele creșterilor de salarii și pensii promise și, în parte, efectuate deja. Prizonier al acestei contradicții, guvernul aruncă pe piață o aberație după alta - de la impozitul pe cifra de afaceri la Split TVA, la taxa de solidaritate sau o nouă taxă de mediu - doar pentru a renunța imediat la ele în mod pe­nibil. Astfel, problema finanțării a rămas nere­zol­vată, deși a redus drastic investițiile, iar PSD a fost nevoit să amâne din nou punerea în aplicare a legii salarizării bugetarilor și a legii pensiilor, două legi din pro­gramul de guvernare care o depășesc evi­dent pe Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii. Ajun­gem astfel la a treia cauză, adică la incompetența gu­ver­­nan­ților, agravată de încremenirea într-o gândire stân­­gistă anacronică. Premierul Tudose nu poate scă­pa de neaveniții Vâlcov, Mișa și Vasilescu, înainte de a începe construcția bugetului pentru 2018, pentru că Liviu Dragnea își apără puterea, incompetența și primitivismul, cu prețul stabilității economice și po­li­tice a țării. Aceasta este problema și ea nu are deo­cam­­dată nicio soluție.