Spun asta toţi cei care, veniţi mai cu seamă din Bucureşti, au trecut şi trec pe acolo, ba cu prilejul Festivalului de Film, ba cu prilejul festivalului de jazz în parc, ba cu Electric Castle, ba cu prilejul concertului celor de la Depeche Mode... Clujul e civilizat, deschis, cosmopolit, relaxat, se vede bunăstarea reală, care vine din forţa economică a oraşului, iar nu bunăstarea falsă, de pe vremea Caritasului. Fără a fi, nici el, un oraş lipsit de probleme (clujenii sunt tot mai exigenţi pe an ce trece, cum e şi normal), Clujul respiră, totuşi, o naturaleţe la care, din păcate, multe oraşe de la noi pot doar să spere. E un oraş în care comunicarea dintre autorităţi şi societate e vizibilă, în care lucruri care nu merg se reglează din mers, un oraş care nu trece drept moşia cuiva, chit că primarul Boc a fost pe funcţii mari la Bucureşti, ani de zile. Dovada acestei deschideri a oraşului se vede şi în ultima decizie luată de primărie. Clujul a devenit, de la mijlocul acestei luni, primul oraş din ţară în care se introduce sistemul de "Bugetare participativă". Sună complicat, dar nu e: cetăţenii sunt chemaţi să vină cu propuneri de proiecte pentru îmbunătăţirea vieţii în oraş, iar apoi să şi le susţină public, iar proiectele cele mai bune şi mai votate de cetăţeni urmează să fie finanţate anul viitor de la bugetul municipiului. "Vrem implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele oraşului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca", explică primarul Emil Boc. În fiecare an, locuitorii de pe malul Someşului vor propune şi vota proiecte finanţate dintr-un buget cuprins între 1 milion şi 4 milioane de euro!
Clujenii au mai multe categorii la care pot înscrie proiecte care ţin de zone pietonale, alei, trotuare, de mobilitate şi siguranţa circulaţiei, de spaţii verzi şi locuri de joacă, de amenajarea spaţiilor publice, de educaţie şi cultură, iar fiecare dintre acestea va primi o finanţare de până la 150.000 de euro din bugetul total. Totul e la vedere, există deja un site de Internet pentru acest proiect, primele idei au fost deja înscrise, iar cei care vor mobiliza cel mai bine lumea pentru ideile lor îşi vor vedea viziunea pusă în practică. Încă un motiv să invidiezi Clujul!
"Bucureştiul e un «oraş inteligent» doar pentru că are locuitori inteligenţi", încercase, deunăzi, o glumă amară, primăriţa Gabriela Firea, vorbind, iarăşi, despre un concept care la Cluj e deja realitate de ceva vreme. Dacă tot sunt aşa de inteligenţi bucureştenii, de ce nu face şi Primăria lor un astfel de proiect ca la Cluj, în care cetăţenii să decidă singuri unde merg banii lor?