Chiar şi cele morale? Devine infidelitatea un obicei? Dacă ar fi să te iei după ce se relatează pe televizor şi internet, răspunsul e "da".
Aventurile amoroase au ajuns o modă, chiar şi în rândul celor puternici. Bill Clinton, preşedintele Statelor Unite, şi-a adus ţara în pragul unei crize de stat din cauza adulterului, iar cel mai bogat om din lume, Bill Gates, şi-a înscris în contractul matrimonial dreptul la infidelitate. În fiecare an, milioane de îndrăgostiţi îşi pecetluiesc legătura pentru viaţă schimbând două verighete şi jurând că doar moartea îi va despărţi, dar sfârşitul relaţiei intervine, adesea, mai devreme decât s-ar fi gândit. Numărul căsniciilor eşuate anual sparge graficele sociologilor. Chiar aşa de rău să fi ajuns fidelitatea?
Aproape fiecare om are nevoie de flirt
Chiar dacă baza relaţiei este solidă şi niciunul dintre parteneri nu se gândeşte să-l înşele pe celălalt, flirtul - la fel ca fidelitatea - este o componentă stabilă a vieţii sexuale, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Psihologii spun că prin contactul vizual de doar câteva secunde cu un bărbat străin, femeia îşi testează atracţia exercitată asupra acestuia. Privirea curioasă a unui necunoscut, zâmbetul fugar, flirtul de câteva secunde sunt pentru ea o autoconfirmare şi nimic mai mult. Bărbaţilor li se întâmplă exact la fel.
Când ştiinţa îşi bagă nasul
Care este, atunci, elementul declanşator al unei aventuri? Cercetătorii consideră că s-au apropiat cu paşi mari de dezlegarea acestei enigme. Presupunerea lor: adulterul poate fi şi rezultatul unei programări biochimice a creierului. Aceasta se produce în felul următor: în faza de îndrăgostire, în creier se produc amfetamine proprii organismului nostru. Efectul lor: omul intră într-o stare de "beţie", jură dragoste şi credinţă veşnică şi nu-şi poate imagina că va veni o zi când se va sătura de partenerul (partenera) lui. Producerea acestor "droguri" care-i fac fericiţi durează maximum 4 ani, după care organismul începe să intensifice producerea altor substanţe proprii: opiaceele. Acestea nu mai creează acea stare de fericire, ci un sentiment de siguranţă plăcută, specifică relaţiilor de lungă durată. Pericolul: aceste substanţe se descompun după doar 5 minute, astfel că trebuie produse iar şi iar, prin noi şi noi dovezi de dragoste. Şi exact de lipsa acestor atenţii mărunte suferă relaţiile în viaţa de fiecare zi. Statisticile confirmă faptul că în cele 61 de culturi studiate, majoritatea rupturilor se produc după 4 ani, adică după întreruperea fluxului de amfetamine. Aşa că acel atât de hulit "al şaptelea an" este în realitate al patrulea.
Fidelitatea poate deveni o povară
Psihologul american dr. Erwin Moss, un expert al vieţii de cuplu, spune: "Din punct de vedere moral sună discutabil, dar infidelitatea poate avea şi un efect pozitiv". Pentru că ea semnalizează că relaţia are nevoie de o bază nouă! Aşa nu se mai poate! Partenerii trebuie să vorbească despre ei, să-şi descopere propriile aşteptări. O infidelitate - psihologii vorbesc despre un "impuls" - este întotdeauna o "incizie" profundă în viaţa de cuplu: partenerii fie se despart, fie învaţă în mod dureros că relaţia lor nu este una dată pentru totdeauna. Ea trebuie "întoarsă pe toate părţile" şi, mai ales, trebuie "şlefuită". Cel mai des, spun psihologii, fidelitatea nu este nimic altceva decât un corset rigid, cu care unul din parteneri vrea să-l oblige pe celălalt să-şi respecte promisiunea. În asemenea situaţii, fidelitatea înseamnă "stagnare". "Dar într-o relaţie, dezvoltarea - uneori diferită - a partenerului trebuie respectată. Aceasta nu înseamnă sfârşitul iubirii, ci o repoziţionare a cuplului", conchide dr. Moss.
De ce s-a decis natura pentru infidelitate
Vulturul de mare nu-şi înşală niciodată perechea, fiindu-i credincios - necondiţionat - toată viaţa. Dar el face parte dintr-o minoritate, pentru că din toate speciile existente pe faţa pământului, doar 10% sunt fidele, poate chiar mai puţin.
Dar animalele cele mai înrudite cu omul? La cimpanzei, care împart cu noi 98,4% din gene, femelele au relaţii "extraconjugale" cu circa 35 de masculi (în medie). De ce s-a decis natura pentru infidelitate? Care sunt avantajele acesteia?
Fidelitatea permanentă îngreunează înnoirea genetică, periclitând astfel supravieţuirea şi fortificarea unei specii. Cu cât sunt mai numeroşi partenerii unei femele, cu atât este mai probabilă concepţia.
În ceea ce priveşte oamenii, există şi astăzi diferite culturi care nu cunosc noţiunea de fidelitate. Etnologii au studiat peste 1.145 de culturi primitive din toată lumea şi au constatat că 90% dintre ele nu ştiu ce este fidelitatea.
Cele 3 tipuri de dragoste şi care dintre ele durează
Sociologul John Lee de la Universitatea Toronto (Canada) a stabilit - în urma unor teste - cele 3 tipuri de dragoste existente:
Tipul Eros (de la zeul dragostei, la vechii greci): Lee numeşte astfel dragostea înflăcărată, la prima vedere.
Tipul Ludus (de la "jocurile" romane): Lee numeşte astfel dragostea superficială, care nu emite nicio pretenţie la fidelitate.
Tipul Storge (în limba greacă - "afecţiune"): Este pentru Lee dragostea camaraderească, bazată pe o simpatie profundă.
Lee spune: "Cuplurile cele mai fidele sunt cele în care ambii parteneri întruchipează tipul Storge. Celelalte sunt tendenţial periclitate".
Bărbaţii infideli -uşor de recunoscut
Drumul unui bărbat spre infidelitate are 4 faze, caracterizate prin modificări de comportament:
Faza nr. 1: Se îngrijeşte mai mult decât înainte, se îmbracă brusc elegant, face sport, se decide să ţină regim. Este încă în stadiul de flirt.
Faza nr. 2: Sună telefonul mobil, dar el nu răspunde. Se face că n-a auzit. Apoi îl ascunde, pentru a acoperi orice urmă. Pericol de infidelitate.
Faza nr. 3: Începe să-şi critice soţia. Felul cum se îmbracă şi cum se piaptănă - nimic nu-i mai place la ea. Vrea să creeze astfel un alibi pentru propria-i infidelitate.
Faza nr. 4: Vorbeşte tot mai puţin cu soţia lui, lipseşte mai des de-acasă, pleacă în călătorii la sfârşit de săptămână. Căsnicia se află în primejdie acută!
Fidelitatea văzută statistic
Conform statisticilor, femeile tinere au pretenţii mari la moralitatea partenerului lor:
- 98% dintre femeile sub 25 de ani aşteaptă de la el fidelitate absolută.
- 90% dintre tinere au relaţii sexuale cu parteneri stabili.
- 79% dintre femeile şi bărbaţii sub 25 de ani consideră flirtul o trădare gravă.
- Dar numai 60% dintre femeile de toate vârstele consideră infidelitatea un motiv de despărţire.
- 54% dintre femeile de peste 60 de ani şi-au înşelat - măcar o dată - partenerul - majoritatea cu prietenul lui cel mai bun (32%), cu un vecin (25%), cu o cunoştinţă întâmplătoare (22%) sau în concediu (21%).
- 25% dintre bărbaţii de toate vârstele consideră "foarte dificil" să fie fideli.
- Conform analizelor de sânge, 10% dintre copiii femeilor căsătorite sunt concepuţi nelegitim.
- 7% dintre bărbaţii de toate vârstele spun că nu pot să fie fideli.
Reproduceri după picturi de ANA RUXANDRA ILFOVEANU