Chiar și cele morale? Devine infidelitatea un obicei? Dacă ar fi să te iei după ce se relatează pe televizor și internet, răspunsul e "da".
Aventurile amoroase au ajuns o modă, chiar și în rândul celor puternici. Bill Clinton, președintele Statelor Unite, și-a adus țara în pragul unei crize de stat din cauza adulterului, iar cel mai bogat om din lume, Bill Gates, și-a înscris în contractul matrimonial dreptul la infidelitate. În fiecare an, milioane de îndrăgostiți își pecetluiesc legătura pentru viață schimbând două verighete și jurând că doar moartea îi va despărți, dar sfârșitul relației intervine, adesea, mai devreme decât s-ar fi gândit. Numărul căsniciilor eșuate anual sparge graficele sociologilor. Chiar așa de rău să fi ajuns fidelitatea?
Aproape fiecare om are nevoie de flirt
Chiar dacă baza relației este solidă și niciunul dintre parteneri nu se gândește să-l înșele pe celălalt, flirtul - la fel ca fidelitatea - este o componentă stabilă a vieții sexuale, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Psihologii spun că prin contactul vizual de doar câteva secunde cu un bărbat străin, femeia își testează atracția exercitată asupra acestuia. Privirea curioasă a unui necunoscut, zâmbetul fugar, flirtul de câteva secunde sunt pentru ea o autoconfirmare și nimic mai mult. Bărbaților li se întâmplă exact la fel.
Când știința își bagă nasul
Care este, atunci, elementul declanșator al unei aventuri? Cercetătorii consideră că s-au apropiat cu pași mari de dezlegarea acestei enigme. Presupunerea lor: adulterul poate fi și rezultatul unei programări biochimice a creierului. Aceasta se produce în felul următor: în faza de îndrăgostire, în creier se produc amfetamine proprii organismului nostru. Efectul lor: omul intră într-o stare de "beție", jură dragoste și credință veșnică și nu-și poate imagina că va veni o zi când se va sătura de partenerul (partenera) lui. Producerea acestor "droguri" care-i fac fericiți durează maximum 4 ani, după care organismul începe să intensifice producerea altor substanțe proprii: opiaceele. Acestea nu mai creează acea stare de fericire, ci un sentiment de siguranță plăcută, specifică relațiilor de lungă durată. Pericolul: aceste substanțe se descompun după doar 5 minute, astfel că trebuie produse iar și iar, prin noi și noi dovezi de dragoste. Și exact de lipsa acestor atenții mărunte suferă relațiile în viața de fiecare zi. Statisticile confirmă faptul că în cele 61 de culturi studiate, majoritatea rupturilor se produc după 4 ani, adică după întreruperea fluxului de amfetamine. Așa că acel atât de hulit "al șaptelea an" este în realitate al patrulea.
Fidelitatea poate deveni o povară
Psihologul american dr. Erwin Moss, un expert al vieții de cuplu, spune: "Din punct de vedere moral sună discutabil, dar infidelitatea poate avea și un efect pozitiv". Pentru că ea semnalizează că relația are nevoie de o bază nouă! Așa nu se mai poate! Partenerii trebuie să vorbească despre ei, să-și descopere propriile așteptări. O infidelitate - psihologii vorbesc despre un "impuls" - este întotdeauna o "incizie" profundă în viața de cuplu: partenerii fie se despart, fie învață în mod dureros că relația lor nu este una dată pentru totdeauna. Ea trebuie "întoarsă pe toate părțile" și, mai ales, trebuie "șlefuită". Cel mai des, spun psihologii, fidelitatea nu este nimic altceva decât un corset rigid, cu care unul din parteneri vrea să-l oblige pe celălalt să-și respecte promisiunea. În asemenea situații, fidelitatea înseamnă "stagnare". "Dar într-o relație, dezvoltarea - uneori diferită - a partenerului trebuie respectată. Aceasta nu înseamnă sfârșitul iubirii, ci o repoziționare a cuplului", conchide dr. Moss.
De ce s-a decis natura pentru infidelitate
Vulturul de mare nu-și înșală niciodată perechea, fiindu-i credincios - necondiționat - toată viața. Dar el face parte dintr-o minoritate, pentru că din toate speciile existente pe fața pământului, doar 10% sunt fidele, poate chiar mai puțin.
Dar animalele cele mai înrudite cu omul? La cimpanzei, care împart cu noi 98,4% din gene, femelele au relații "extraconjugale" cu circa 35 de masculi (în medie). De ce s-a decis natura pentru infidelitate? Care sunt avantajele acesteia?
Fidelitatea permanentă îngreunează înnoirea genetică, periclitând astfel supraviețuirea și fortificarea unei specii. Cu cât sunt mai numeroși partenerii unei femele, cu atât este mai probabilă concepția.
În ceea ce privește oamenii, există și astăzi diferite culturi care nu cunosc noțiunea de fidelitate. Etnologii au studiat peste 1.145 de culturi primitive din toată lumea și au constatat că 90% dintre ele nu știu ce este fidelitatea.
Cele 3 tipuri de dragoste și care dintre ele durează
Sociologul John Lee de la Universitatea Toronto (Canada) a stabilit - în urma unor teste - cele 3 tipuri de dragoste existente:
Tipul Eros (de la zeul dragostei, la vechii greci): Lee numește astfel dragostea înflăcărată, la prima vedere.
Tipul Ludus (de la "jocurile" romane): Lee numește astfel dragostea superficială, care nu emite nicio pretenție la fidelitate.
Tipul Storge (în limba greacă - "afecțiune"): Este pentru Lee dragostea camaraderească, bazată pe o simpatie profundă.
Lee spune: "Cuplurile cele mai fidele sunt cele în care ambii parteneri întruchipează tipul Storge. Celelalte sunt tendențial periclitate".
Bărbații infideli -ușor de recunoscut
Drumul unui bărbat spre infidelitate are 4 faze, caracterizate prin modificări de comportament:
Faza nr. 1: Se îngrijește mai mult decât înainte, se îmbracă brusc elegant, face sport, se decide să țină regim. Este încă în stadiul de flirt.
Faza nr. 2: Sună telefonul mobil, dar el nu răspunde. Se face că n-a auzit. Apoi îl ascunde, pentru a acoperi orice urmă. Pericol de infidelitate.
Faza nr. 3: Începe să-și critice soția. Felul cum se îmbracă și cum se piaptănă - nimic nu-i mai place la ea. Vrea să creeze astfel un alibi pentru propria-i infidelitate.
Faza nr. 4: Vorbește tot mai puțin cu soția lui, lipsește mai des de-acasă, pleacă în călătorii la sfârșit de săptămână. Căsnicia se află în primejdie acută!
Fidelitatea văzută statistic
Conform statisticilor, femeile tinere au pretenții mari la moralitatea partenerului lor:
- 98% dintre femeile sub 25 de ani așteaptă de la el fidelitate absolută.
- 90% dintre tinere au relații sexuale cu parteneri stabili.
- 79% dintre femeile și bărbații sub 25 de ani consideră flirtul o trădare gravă.
- Dar numai 60% dintre femeile de toate vârstele consideră infidelitatea un motiv de despărțire.
- 54% dintre femeile de peste 60 de ani și-au înșelat - măcar o dată - partenerul - majoritatea cu prietenul lui cel mai bun (32%), cu un vecin (25%), cu o cunoștință întâmplătoare (22%) sau în concediu (21%).
- 25% dintre bărbații de toate vârstele consideră "foarte dificil" să fie fideli.
- Conform analizelor de sânge, 10% dintre copiii femeilor căsătorite sunt concepuți nelegitim.
- 7% dintre bărbații de toate vârstele spun că nu pot să fie fideli.
Reproduceri după picturi de ANA RUXANDRA ILFOVEANU