La microfon, Sinaia!
- Deşi eşti un personaj cunoscut în lumea presei româneşti, îţi propun să începem cu... începutul. Cum a pornit drumul tău spre succes. Cum ai ajuns să faci radio de la paisprezece ani?
- Am avut marele noroc să fiu din Sinaia, unde, deşi e un orăşel mic, aveam posturi de radio locale, două televiziuni şi chiar un ziar. Pornind de la o asemenea bază, a început aventura mea în jurnalism. Toţi ne cunoşteam între noi în Sinaia, dar eu am stat mai ales pe lângă oamenii de la radio, care mă atrăgeau într-un mod inexplicabil. Azi aşa, mâine aşa, până la urmă, i-am convins să mă angajeze. M-au făcut reporter de teren, apoi mi-au dat emisiuni din astea de început, pe seară, pe noapte. Sunt sigur că în primă fază, oamenii ascultau emisiunile mele doar pentru că mă cunoşteau. Nu ştiu de ce atracţia pentru radio a existat în mine dintotdeauna. Cred că la început a fost fascinaţia pentru butoane, pupitrele acelea pline mă hipnotizau. M-a ajutat în meseria asta şi faptul că am fost de mic un băiat deschis, prietenos, vesel, extrem de vorbăreţ şi pus pe şotii, lucruri foarte importante pentru cineva care vrea să facă din media o carieră. Tot spiritul acesta ludic m-a ajutat şi când am dat de gustul televiziunii, după cum acelaşi umor şi plăcerea de a manevra cuvinte îmi sunt aproape şi când scriu scenarii, fac spoturi publicitare sau alcătuiesc programe. Şi uite aşa, la optsprezece ani, când am venit la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, aveam deja patru ani de experienţă în mass-media. Chiar dacă era o experienţă de nivelul posturilor locale, baza era formată.Apoi, facultatea m-a ajutat să înţeleg alte lucruri, mi-a fost de mare folos. Ştiu că unii spun că nu înveţi mai nimic în Facultatea de Jurnalism, că totul este experienţa. Nu sunt deloc de acord, oricum, în cazul meu nu a fost aşa. Eu chiar am învăţat foarte multe lucruri, am cunoscut profesori grozavi. Sunt convins că şi datorită lor am ajuns în posturi de conducere la o vârstă atât de tânără. Chiar dacă aveam multă experienţă înainte de studii, şcoala m-a transformat într-un profesionist. Facultatea mi-a aşezat în mod corect în minte informaţia pe care înainte doar o "furasem". Mi-a dat coerenţă.
- Eşti plin de entuziasm, un "norocos" care îşi face meseria din pasiune...
- Da. Că sunt la radio, la TV, în presa scrisă sau online, nu fac altceva decât să-mi urmez pasiunea, nu fac decât ca visul meu să se împlinească la nesfârşit, în forme noi şi diferite. Dar mai există un amănunt extrem de important în această ecuaţie - de mic mi-a plăcut să scriu. Pe la opt, nouă ani, scriam pentru mine, mult mai mult decât o făceam pentru teme, acasă. Scriam în neştire, o adevărată obsesie. De când am descoperit scrisul, jocul cu cuvintele a devenit jocul meu preferat. Am început cu poezii, puerile la vârsta aceea, dar pentru mine constituiau o adevărată plăcere. Am continuat cu eseuri, texte de tot feluri, idei, scriam şi iar scriam. Nu mi-am imaginat niciodată o viaţă pentru mine în care să nu existe scris.
Cu stiloul, pe hârtie
- Şi uite unde ne duce progresul?! Calculatoare, tablete, telefoane inteligente... Nu ai nostalgia scrisului de mână, a foilor, a radierei de altădată?
- Nu o am, pentru că scrisul de mână este o activitate pe care eu nu am abandonat-o niciodată, nici măcar o zi din viaţa mea. Eu scriu în continuare cu stiloul, numai cu stiloul, apoi transcriu în calculator. Absolut orice am scris vreodată, că erau articole pentru reviste, scenarii sau texte pentru reclame, ele au fost scrise prima dată cu stiloul pe hârtie. Am avut toată viaţa mea cinci stilouri. În clasa a doua l-am primit pe primul, chinezesc, cu peniţa mică. Apoi am primit un Parker, de la unchiul meu, stilou de care am fost foarte mândru. Acum am unul mai scump, pe care îmi place să-l folosesc mai ales pentru poezii sau când simt că scriu ceva mai preţios. Cumva, cu cât mi-e mai drag ce scriu, cu atât e mai valoros instrumentul pe care-l folosesc. Stiloul e prietenul meu foarte bun şi am impresia că scriind cu stiloul dau scrisului importanţa cuvenită.
- Mai ai pete de cerneală pe degete?
- Câteodată, da. Chiar îmi plac. Nu le curăţ imediat.
- Din cauza lor ai abandonat radioul?
- Sunt mereu întrebat de ce nu mai lucrez la radio. Răspund că nu mai e de mine, că îmi place să ţin pasul cu evoluţia media şi că radioul mi se pare depăşit din acest punct de vedere. Şi apoi, anii de trezit la cinci dimineaţa m-au cam epuizat. Emisiune de la şase la zece, apoi şedinţe, o mică odihnă şi scris pentru a doua zi. Nu mai ai timp de nimic. Acum prefer să am zeci de proiecte punctuale, care mă ţin bine ancorat în prezent, decât o carieră într-un singur loc de muncă. E modern, e dinamic şi mereu proaspăt.
- Ce e frumos în meseria de jurnalist?
- E grozav să cunoşti mereu oameni şi locuri noi, să faci zilnic lucruri inedite, să afli poveşti frumoase. Eşti, pur şi simplu, privilegiat. Sigur, nu e uşor, jurnalistul este jurnalist douăzeci şi patru de ore. Este o meserie pe care nu o poţi lăsa la birou. Este cu tine oriunde, o faci mereu, pentru că acesta este rolul tău şi trebuie să ţi-l asumi sută la sută: tu eşti cel care preia evenimentele şi le dă mai departe. Şi, mai important, trebuie să-ţi faci meseria în aşa fel încât să simţi că schimbi lumea înspre bine. Eu cred că acesta este rolul jurnalistului, oricum, asta iubesc eu cel mai mult în această meserie. Dacă ştii să-ţi faci treaba bine, cu impact, cu integritate, cu răbdarea de a explica oamenilor lucrurile în mod corect, jurnalistul are puterea de a schimba lumea. Şi, a schimba lumea este tot o treabă ce se face douăzeci şi patru de ore pe zi, iar eu sunt categoric tributar ei.
- Ne-ai spus ce iubeşti la meseria ta. Există şi ceva ce nu-ţi place?
- Nu pot ascunde că îmi displace profund faptul că unii aşa-zişi jurnalişti îşi permit să facă meseria asta pe genunchi. Dacă ai aparat foto eşti fotograf, dacă ai patru clase şi ştii tastele la calculator eşti blogger, dacă poţi înşirui litere una după alta eşti redactor. Şi mai rău este atunci când lipsa studiilor se loveşte de lipsa coloanei vertebrale. Rezultatul este dezastruos. Combinaţia asta face de râs meseria de jurnalist. Dar poate de aceea suntem noi, ceilalţi, să o facem cât putem de bine şi să contrabalansăm.
- Chiar dacă nu mai eşti în ProTV, lucrezi alături de Andreea Esca, în cel mai nou proiect personal al ei, AList Magazine. Ce te-a atras către o revistă care a apărut exclusiv pe Internet?
- Respectul pentru Andreea, cu care lucrez de la douăzeci şi unu de ani. Când m-a invitat să mă alătur ei în acest proiect, nu am ezitat nicio clipă. Apoi, mi-a plăcut foarte mult ideea, proiectul, noutatea lui. Faptul că pot avea pe canapeaua mea din studio oameni foarte diferiţi: actori, scriitori, muzicieni, medici, sportivi...
Elogiul loialităţii
- Observ că nu te depărtezi de oamenii cu care ai crescut în presă. Pari recunoscător şi loial.
- M-ai ghicit bine. Loialitatea este pentru mine totul, un crez de la care nu mă abat. Sunt loial trusturilor în care lucrez, familiei, prietenilor. Chiar şi în publicitate sunt loial, adică dacă am făcut un spot pentru Pepsi, să zicem, nu voi face niciodată şi unul pentru Coca Cola, indiferent de suma oferită. Da, sunt foarte ataşat de oamenii care fac parte din marea familie a trustului Pro. În afara unor mici colaborări, acum nu mai lucrez în Pro, dar asta nu înseamnă că aş putea vreodată să lucrez la Antene. Loialitatea îmi dă o siguranţă sufletească, o linişte, când mă privesc în oglindă. Să nu-mi fie scârbă de mine însumi mi se pare cel mai important. Nicio sumă de bani nu poate cumpăra această linişte. Ce-ar mai înţelege publicul meu, dacă eu aş migra printre trusturi? Eu nici măcar poza de profil de pe Facebook nu mi-am schimbat-o niciodată, din respect pentru cei o sută de mii de oameni care mă urmăresc. De ce? Pentru că publicului trebuie, totuşi, să-i dai o constanţă, chiar dacă faci lucruri noi. Un exemplu perfect în acest sens este chiar Formula AS. Dacă pentru voi, inpiraţia este, cu siguranţă, doamna Sânziana Pop, pentru mine, un om foarte important a fost Adrian Sârbu, cel care a clădit încă de la început ideea de loialitate între oamenii de la Pro. Şi uite că asta se simte în timp.
- Ca "intim" al internetului, crezi că el este viitorul presei?
- E greu de spus. AList Magazine a început prin a fi o publicaţie exclusiv online. Dar iată că nu după mult timp, avem şi o ediţie de print trimestrială, care este la mare căutare. Pur şi simplu, nu ne-am putut abţine să nu avem şi format tipărit. E ca o chemare. Eu fac acolo interviuri ample, cu mari personalităţi ale României. Vezi, ciudat, ai zice că Internetul e viitorul, dar parcă cerneala nu-şi pierde atât de tare din farmecul şi forţa ei.
- Dar despre dezumanizarea produsă de excesul de internet, ce crezi? Comunicarea "om la om" e pe ducă...
- Eu cred că Internetul este doar o tentaţie şi ţine de fiecare dintre noi cât de mult ne lăsăm pradă vrăjii sale. Cărţile sunt tot acolo, oamenii sunt tot acolo, noi suntem tot acolo. Atâta timp cât ai o măsură în toate, cât îţi împarţi timpul între calculator, prieteni, călătorii, cărţi, pasiuni, Internetul va rămâne doar un instrument, adică îşi va păstra scopul iniţial: de a ne ajuta să ţinem pasul cu un prezent care se mişcă infinit mai rapid decât prezentul părinţilor şi bunicilor noştri. Aşadar, eu nu blamez Internetul, pentru că, deşi azi chiar îmi câştig existenţa datorită lui, nu a reuşit să mă subjuge.
Două bunici de vis
- Pari echilibrat şi înţelept. Valorile acestea care te conduc în viaţă sunt dobândite sau moştenite?
- Am nişte părinţi grozavi, am avut o copilărie absolut fericită şi liberă. Am mii şi mii de amintiri plăcute. Prietenii mei de atunci îmi sunt şi acum aproape, aşadar, loialitatea este prezentă şi la acest capitol. Am avut o copilărie în care nu mi-a lipsit absolut nimic. Mai mult decât atât, am două bunici de vis, una la Breaza, cealaltă la Sinaia. Cu amândouă am o relaţie excelentă, ba chiar bunica de la Breaza este una dintre prietenele mele cele mai bune, îmi este critic, asculta toate emisiunile de la radio, acum citeşte orice scriu şi orice se scrie despre mine. Iar dacă îi aduc o revistă şi mă laud puţin, spunându-i "Uite, sunt pe copertă", se bucură, mă felicită şi apoi spune: "Bravo, buni, dar până nu apari în Formula AS... Acolo e valoarea...". Este o mare admiratoare a voastră, are abonament dintotdeauna. Ce mai, sunt dependent de bunicile mele, abia aştept să le văd, să vorbim, să le ascult sfaturile. Ceea ce-ţi spune un bătrân nu se poate compara cu nimic, pentru că în urma experienţei de viaţă, lucrurile sunt extrem de bine aşezate în mintea lor. Ei nu mai bâjbâie după adevăr, aşa cum facem noi. Bunica m-a învăţat să fiu diplomat, să-mi calculez bine cuvintele, lucruri pe care mi le-a spus de mic şi de la care nu mă abat deloc, nici azi.