Salonul Internaţional de Carte Bookfest a fost inaugurat miercuri, 24 mai, într-un spaţiu extins la 12.000 de metri pătraţi, cu 20% mai mare decât cel din anul anterior. La ceremonia introductivă, oaspeţi de onoare au fost ambasadorii Israelului, Statelor Unite ale Americii şi Suediei. De altfel, Suedia a fost ţara-invitată a acestei ediţii, a XII-a, a salonului. Numărul editurilor care s-au înfăţişat la întâlnirea cu iubitorii de carte, în standuri mai mari sau mai mici, mai dichisite sau mai fruste, s-a ridicat la peste 200. Au fost organizate peste 400 de evenimente - lansări de carte, sesiuni de autografe, workshop-uri ori prezentări interactive, dedicate în special copiilor - şi s-au etalat peste un milion de volume. Vânzările înregistrate au reprezentat un record datorat prezenţei a peste 70.000 de vizitatori! Asistăm, oare, la un reviriment al pieţei de carte româneşti? Situaţia reală nu este chiar atât de optimistă. Într-adevăr, în ultimii trei ani, prin comparaţie cu perioada precedentă, s-a constatat o uşoară creştere a vânzărilor, însă curentul acesta ascendent dă semne că se îndreaptă spre punctul de stagnare. Judecând în context european, tabloul e şi mai sumbru: conform celui mai recent studiu realizat de Eurostat, România continuă să se plaseze pe ultimul loc din Europa la consumul de carte, pentru că doar 2,8% dintre români citesc măcar 10 cărţi pe an. Ne aflăm, aşadar, în urma bulgarilor, al căror procent de cititori este de patru ori mai mare ca al nostru, în urma Serbiei, unde procentul este de 16%, şi cu mult în urma Islandei, ţara care ocupă primul loc în acest clasament, înregistrând un procent de peste 15 ori mai mare - 93% dintre islandezi citesc cel puţin o carte pe an. Totuşi, pentru că se spune că speranţa moare ultima, să apelăm şi la studiul realizat de Institutul Naţional de Cercetare în Cultură, care indică faptul că profitul din activităţile creative şi de cultură s-a dublat în ultimii trei ani, piaţa de carte situându-se pe locul al 3-lea în topul domeniilor analizate.
Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Răzvan Exarhu, Vintilă Mihăilescu şi Alex Tocilescu au fost printre cei mai vânduţi autori la Bookfest.
În calitate de vizitator al salonului de carte, am două observaţii personale, deci subiective: am remarcat, alături de un număr impresionant de persoane, standul Editurii "Baroque Books & Arts", care a reprezentat o fermecătoare explozie de culoare şi o mostră indubitabilă de bun-gust, iar, în cadrul standului Editurii "Curtea Veche Publishing", sesiunea de autografe a lui Răzvan Exarhu, prilejuită de apariţia volumului său, "Fericirea e un ac de siguranţă", care a fost extrem de savuroasă, după chipul şi asemănarea autorului. De-altfel, foarte curând, în paginile "Formulei AS", veţi putea citi un interviu amplu şi captivant cu Răzvan Exarhu.