Fireşte, o astfel de clădire îţi stârneşte imediat curiozitatea. Cine a locuit în ea? Când a fost construită? Mai deschide cineva uşa monumentală sau clădirea e închisă, şi în aerul interioarelor nu se mai risipeşte suflare de om? Cine să-mi răspundă, mă întreb, plimbându-mă pe lângă gard, cu dorinţa ca poarta închisă să fie o poartă a memoriei şi o mână invizibilă să o deschidă chiar acum.
Obârşii olteneşti
Mă apropiu de gardul metalic şi văd o tăbliţă cu două nume şi un an: Constantin Geblescu şi Petre Antonescu, 1912. Primul a fost proprietarul inaugural al clădirii, celălalt arhitectul. Casa are, aşadar, 105 ani. Se ţine încă bine, datorită unor reparaţii efectuate de-a lungul timpului. Geblescu... un nume de-a dreptul straniu, pe care nu-l regăseşti printre bucureştenii de-odinioară, hărăziţi cu notorietate sau glorie publică. Puţinele informaţii obţinute în urma căutării pe Google aduc o lumină firavă în bezna trecutului: Geblescu era originar din Craiova şi făcea parte dintr-o familie de moşieri bine înfiptă în societatea oltenească, a sfârşitului de secol XIX. Aveau proprietăţi întinse, aveau câmpuri agricole, păduri, conace, cule, case, şi chiar un hotel în Craiova. Există, undeva, în vestul judeţului Dolj, un sat numit Gebleşti, se pare locul de origine al acestor oameni avuţi. Înainte să ajungă boieri, au fost arendaşi şi negustori care au ştiut să facă avere, uneori în urma jocului de cărţi. Din neamul lor, un tânăr ambiţios, Constantin R. Geblescu, a ajuns să studieze Dreptul la Paris. Licenţa a obţinut-o în 1894. S-a întors în patrie şi s-a angajat la Tribunalul Dolj pentru numai câţiva ani, fiindcă în 1901 a părăsit magistratura şi a intrat în politică, în Partidul Conservator, partid al marilor proprietari şi al intelectualilor ataşaţi de valorile trecutului. După trei ani, tânărul om politic oltean a fost numit prefect de Dolj. Şef la Partidului Conservator era, în acei ani, Gheorghe Grigore Cantacuzino.
Prefect al unui judeţ însângerat
Plini de linişte şi de îmbelşugare or fi fost anii scurşi până în primăvara lui 1907, când răscoala ţărănească a clătinat temeliile României de atunci. Constantin Geblescu era prefect, dar şi moşier. Avea responsabilităţi instituţionale, dar şi griji de proprietar cu ţărani răsculaţi pe moşii. Orice se putea întâmpla atunci: să-şi piardă funcţia, moşiile şi chiar viaţa. Nu ştia ce să facă mai întâi: să telegrafieze la Bucureşti, ca să informeze guvernul despre mersul înfricoşător al evenimentelor, sau să ceară urgent informaţii despre starea conacelor sale. Prin alte sate, răsculaţii făcuseră crime şi distruseseră curţi boiereşti. Înspăimântat, prefectul a solicitat intervenţia armatei. Ţăranii răzvrătiţi au fost reprimaţi cu tunurile. Morţii au fost îngropaţi, sângele s-a scurs în pământ, conacele arse au fost refăcute, câmpurile arate din nou. Geblescu şi-a pierdut funcţia în acel an, dar de politică nu s-a lăsat. Mai mult, a părăsit Partidul Conservator şi s-a numărat printre fondatorii Partidului Conservator-Democrat condus de Take Ionescu. Răscoala din 1907 i-a dat mustrări de conştiinţă şi l-a convins pe moşierul oltean că traiul ţăranilor trebuie îmbunătăţit. A construit două spitale, la Pleniţa şi la Bechet, şi a cheltuit sume mari de bani pentru acte filantropice. În 1912, norocul i-a surâs: a fost votat ca deputat în Parlamentul de la Bucureşti.
Grădina sfâşiată
Unde să locuiască? La hotel, aşa cum obişnuiau destui deputaţi sosiţi din provincie? Să închirieze o casă mai acătării, demnă de noul său rang? Nu, era prea puţin pentru unul dintre cei mai mari moşieri ai Olteniei. Geblescu a cumpărat un lot de teren şi şi-a construit propria lui casă, o vilă mare, căruia unii îi mai spuneau şi palat. Partea asta de Bucureşti era, la începutul secolului XX, o întindere de grădini şi de mahalale cu case mici, printre care se strecurau uliţe, pline vara de praf, şi în restul anului, de noroi sau troiene de zăpadă. Aici îşi avea proprietatea un librar cunoscut în epocă, George Ioanid. Librarul stăpânea o grădină mare, unde cultiva zarzavaturi şi îngrijea o livadă cu multe soiuri de pomi. Un loc de neimaginat astăzi în oraşul cotropit de asfalt şi beton. Raiul acela al librarului şi-a găsit însă sfârşitul din cauza expansiunii oraşului. Grădina a fost împărţită în loturi şi vândută bucată cu bucată. A mai rămas un petic de verdeaţă, deschis publicului. E parcul Ioanid din zilele noastre. Vilele grandioase care îl mărginesc au fost construite atunci, după 1910, când a fost deschis Bulevardul Dacia, capătul dinspre Piaţa Romană. Oameni cu bani (moşieri, avocaţi, medici) şi-au construit aici adevărate reşedinţe patriciene. Unul dintre ei a fost Constantin R. Geblescu. A cumpărat terenul şi a construit casa chiar în anul în care a sosit la Bucureşti, ca urmare a câştigării unui loc în Camera Deputaţilor.
Arhitectul înaltei societăţi
Arhitectul Petre Antonescu era cu patru ani mai tânăr decât Geblescu. Studiile sale la Paris s-au suprapus, timp de un an (1893 - 1894), cu studiile lui Constantin. Poate s-au cunoscut acolo, cine mai ştie? Sau poate s-au cunoscut chiar la Craiova, fiindcă în 1912, arhitectul a început să lucreze la proiectul Palatului Administrativ din capitala Olteniei. Petre Antonescu era deja un arhitect cu notorietate, după ce proiectase, în 1906, clădirea Primăriei Bucureştiului, din Bd. Elisabeta. Va realiza mai târziu capodopera carierei sale, proiectul Arcului de Triumf, inaugurat la 1 Decembrie 1936.
Birouri pentru diplomaţi
Constantin R. Geblescu a murit în 1927, la Craiova. Avea 58 de ani. Casa a fost naţionalizată de autorităţile comuniste. Aici şi-a avut sediul o vreme Ambasada Irakului. Aici se aflau diplomaţii irakieni când rachetele Tomahawk au lovit Bagdadul. În 2001, casa a fost revendicată de Alexandrina Herescu, probabil o descendentă a Gebleştilor. În prezent, în clădire îşi are sediul "Agenţia Naţională de Control al Exporturilor". Câteva camere video de supraveghere sunt orientate către exterior. Cu siguranţă sunt înregistrat în timp ce mă plimb pe trotuar şi privesc ornamentele casei. Ce contează! Glicina căţărată pe gard răspândeşte un parfum splendid, iar eu tocmai v-am spus, atât cât am reuşit să o recompun, povestea boierului oltean Constantin R. Geblescu şi a casei sale din str. Polonă, nr. 8.