La pas, prin Bucureștiul de altădată - Casa din str. Polonă, nr. 8

Dumitru Badita
Pe oriunde ai veni, pe Bd. Dacia sau pe str. Polonă, descoperi la in­ter­sec­ția celor două binecunoscute artere rutiere bucureștene o casă impozantă, de epocă, aparent pustie.

Firește, o astfel de clădire îți stârnește imediat curiozitatea. Cine a locuit în ea? Când a fost construită? Mai deschide cineva ușa monumentală sau clădirea e închisă, și în aerul interioarelor nu se mai risi­peș­te suflare de om? Cine să-mi răspundă, mă întreb, plim­bân­du-mă pe lângă gard, cu dorința ca poarta închisă să fie o poartă a memoriei și o mână invizibilă să o deschidă chiar acum.

Obârșii oltenești

Mă apropiu de gardul metalic și văd o tăbliță cu două nume și un an: Constantin Geblescu și Pe­tre Antonescu, 1912. Primul a fost proprietarul inau­gural al clădirii, celălalt arhitectul. Casa are, așadar, 105 ani. Se ține încă bine, datorită unor re­parații efectuate de-a lungul timpului. Gebles­cu... un nu­me de-a dreptul straniu, pe care nu-l re­găsești printre bucureștenii de-odinioară, hărăziți cu notorietate sau glorie publică. Puținele infor­mații obținute în urma cău­tării pe Google aduc o lumină firavă în bezna trecutului: Geblescu era origi­nar din Craiova și făcea parte dintr-o familie de moșieri bine înfiptă în societatea ol­tenească, a sfârșitului de secol XIX. Aveau proprietăți întinse, aveau câmpuri agricole, pă­duri, conace, cule, case, și chiar un hotel în Cra­iova. Există, undeva, în vestul județului Dolj, un sat numit Geblești, se pare locul de origine al aces­tor oameni avuți. Îna­inte să ajungă boieri, au fost arendași și negustori care au știut să facă avere, uneori în urma jocului de cărți. Din neamul lor, un tânăr ambițios, Cons­tantin R. Geblescu, a ajuns să studieze Dreptul la Paris. Licența a obținut-o în 1894. S-a întors în patrie și s-a angajat la Tribu­nalul Dolj pentru nu­mai câțiva ani, fiindcă în 1901 a părăsit ma­gis­tratura și a intrat în politică, în Partidul Con­ser­va­tor, partid al marilor proprietari și al intelectualilor atașați de valorile trecutului. După trei ani, tânărul om politic oltean a fost numit prefect de Dolj. Șef la Partidului Conservator era, în acei ani, Gheor­ghe Grigore Cantacuzino.

Prefect al unui județ însângerat

Plini de liniște și de îmbelșugare or fi fost anii scurși până în primăvara lui 1907, când răscoala țărănească a clătinat temeliile României de atunci. Constantin Geblescu era prefect, dar și moșier. Avea responsabilități instituționale, dar și griji de proprietar cu țărani răsculați pe moșii. Orice se putea întâmpla atunci: să-și piardă funcția, moșiile și chiar viața. Nu știa ce să facă mai întâi: să te­le­grafieze la București, ca să informeze guvernul des­pre mersul înfricoșător al evenimentelor, sau să ceară urgent informații despre starea conacelor sale. Prin alte sate, răsculații făcuseră crime și dis­truseseră curți boierești. Înspăimântat, prefectul a solicitat intervenția armatei. Țăranii răzvrătiți au fost reprimați cu tunurile. Morții au fost îngropați, sângele s-a scurs în pământ, conacele arse au fost re­făcute, câmpurile arate din nou. Geblescu și-a pier­­dut funcția în acel an, dar de politică nu s-a lăsat. Mai mult, a părăsit Partidul Conservator și s-a numărat printre fondatorii Partidului Con­ser­va­tor-Democrat condus de Take Ionescu. Răscoala din 1907 i-a dat mustrări de conștiință și l-a con­vins pe moșierul oltean că traiul țăranilor trebuie îmbunătățit. A construit două spitale, la Plenița și la Bechet, și a cheltuit sume mari de bani pentru acte filantropice. În 1912, norocul i-a surâs: a fost votat ca deputat în Parlamentul de la București.

Grădina sfâșiată

Unde să locuiască? La hotel, așa cum obișnuiau destui deputați sosiți din provincie? Să închirieze o casă mai acătării, dem­­nă de noul său rang? Nu, era prea pu­țin pentru unul dintre cei mai mari mo­șieri ai Olteniei. Geblescu a cum­părat un lot de teren și și-a construit pro­pria lui casă, o vilă mare, căruia unii îi mai spuneau și palat. Partea asta de București era, la începutul se­colului XX, o întindere de grădini și de mahalale cu case mici, printre care se strecurau ulițe, pline vara de praf, și în restul anului, de noroi sau troiene de zăpadă. Aici își avea proprietatea un librar cu­noscut în epocă, George Ioanid. Librarul stăpânea o grădină mare, unde cultiva zarzavaturi și îngrijea o livadă cu multe soiuri de pomi. Un loc de ne­imaginat astăzi în orașul cotropit de asfalt și beton. Raiul acela al librarului și-a găsit însă sfârșitul din cauza expansiunii orașului. Grădina a fost îm­păr­țită în loturi și vândută bucată cu bucată. A mai ră­mas un petic de verdeață, deschis publicului. E parcul Ioanid din zilele noastre. Vilele grandioase care îl mărginesc au fost construite atunci, după 1910, când a fost deschis Bulevardul Dacia, capă­tul dinspre Piața Romană. Oameni cu bani (mo­șieri, avocați, medici) și-au construit aici adevărate re­ședințe patriciene. Unul dintre ei a fost Cons­tan­tin R. Geblescu. A cumpărat terenul și a construit casa chiar în anul în care a sosit la București, ca urmare a câștigării unui loc în Camera Deputaților.

Arhitectul înaltei societăți

Arhitectul Petre Antonescu era cu patru ani mai tânăr decât Geblescu. Studiile sale la Paris s-au suprapus, timp de un an (1893 - 1894), cu studiile lui Constantin. Poate s-au cunoscut acolo, cine mai știe? Sau poate s-au cunoscut chiar la Craiova, fiindcă în 1912, arhitectul a început să lucreze la proiectul Palatului Administrativ din capitala Ol­teniei. Petre Antonescu era deja un arhitect cu no­torietate, după ce proiectase, în 1906, clădirea Pri­măriei Bucureștiului, din Bd. Elisabeta. Va realiza mai târziu capodopera carierei sale, proiectul Ar­cu­lui de Triumf, inaugurat la 1 Decembrie 1936.

Birouri pentru diplomați

Constantin R. Geblescu a murit în 1927, la Cra­iova. Avea 58 de ani. Casa a fost naționalizată de autoritățile comuniste. Aici și-a avut sediul o vre­me Ambasada Irakului. Aici se aflau diplomații ira­kieni când rachetele Tomahawk au lovit Bag­da­dul. În 2001, casa a fost revendicată de Alexan­dri­na He­res­cu, probabil o descendentă a Gebleștilor. În pre­zent, în clădire își are sediul "Agenția Na­țională de Con­trol al Exporturilor". Câteva camere video de su­praveghere sunt orientate către exterior. Cu si­gu­ranță sunt înregistrat în timp ce mă plimb pe trotuar și privesc ornamentele casei. Ce con­tea­ză! Glicina cățărată pe gard răspândește un parfum splendid, iar eu tocmai v-am spus, atât cât am reu­șit să o recompun, povestea boierului oltean Cons­tan­tin R. Geblescu și a casei sale din str. Polonă, nr. 8.