Balonarea este o indispoziţie abdominală produsă de unele afecţiuni precum indigestie, anemie, cancer, diferite tumori, gastrită, hepatită cronică, afecţiuni ale bilei, hernie hiatală, colon iritabil, constipaţie. O altă cauză ce nu poate fi văzută la analize este cea a sângelui toxic, ceea ce înseamnă trigliceride, colesterol mare, ficat gras, stres, sedentarism, obezitate. În medicina chineză, când vorbim de balonare, vorbim şi de stomac rece, stomac cald, dezechilibru al splinei sau ficatului etc.
Recomandări:
* În cazul balonării, se va evita consumul de pâine albă, fructe şi legume, întrucât acestea favorizează fermentaţia intestinală (ceapa, fasolea, mazărea, usturoiul, lintea, ţelina).
* De asemenea, e bine să se renunţe la fumat, la consumul de alcool, prăjeli, paste făinoase, grăsimi.
* Să nu mâncaţi mâncăruri prea reci sau prea calde.
* Să nu mâncaţi prea mult odată.
* Să evitaţi mâncarea sărată şi afumată.
Ce trebuie să faceţi:
* Dimineaţa, înainte de micul dejun, se recomandă a se bea un pahar cu apă călduţă de circa 200-300 ml.
* În timpul mesei, să se mănânce alimentele tăiate în bucăţi mici, să se înghită încet, nu repede.
* Să se evite sucurile acidulate.
* Dacă vă simţiţi obosiţi înainte de masă, faceţi o pauză şi relaxaţi-vă cu o baie răcoritoare a feţei şi a braţelor.
* Să nu mâncaţi atunci când sunteţi supărat, trist sau aveţi o îngrijorare, ci să vă concentraţi asupra a ceea ce mâncaţi.
Reţete utile în caz de balonare:
* Ceai din coji de mandarine: tăiaţi coaja unei mandarine în bucăţi mici şi puneţi-o la uscat. După o săptămână sau chiar mai mult timp, preparaţi un ceai. Puneţi 5-6 bucăţi din coajă la fiert, în 300 ml apă. Beţi de două ori pe zi acest ceai.
* Ceai din ridiche albă: înlăturaţi coaja şi tăiaţi ridichea în bucăţele mici. Puneţi câteva bucăţi la fiert şi beţi ceaiul de două ori pe zi.
* Supă din ridiche albă: înlăturaţi coaja şi tăiaţi ridichea bucăţi. Puneţi-o la fiert într-o oală cu oase de vită sau pui. Condimentaţi după gust.
* Ceai din păducel chinezesc: se beau două căni pe zi.
Tratamente
Balonarea nu este o simplă indigestie, ci reprezintă o dereglare a sistemului imunitar. Pentru echilibrare, se recomandă masaj abdominal (300 de cercuri concentrice) - se porneşte din zona pieptului spre stânga şi se micşorează cercurile, când ajungem în dreptul ombilicului, apoi se porneşte în sens invers, cu cercuri mici, dinspre ombilic, până în zona pieptului; homeopatie, remedii ce conţin plante chinezeşti: QING BI SAN (pentru balonare produsă de toxine, de colesterol, hepatită cronică, bilă leneşă, steatoză hepatică) şi WEI KANG (pentru balonare produsă de gastrită, ulcer, indigestie, constipaţie, hernie hiatală).
De asemenea, pentru balonare se poate purta o centură cu plante chinezeşti. Echilibrează energia şi tratează balonarea produsă de stomacul rece.
Pentru dereglarea sistemului imunitar din cauza balonării, se recomandă şi şedinţe de acupunctură.