Mai ales acum, primăvara, când lumina şi vântul li se împletesc poetic în cosiţe, ar face orice pentru podoaba lor capilară. Pentru a le fi de folos, am selectat câteva sfaturi cu acţiune rapidă, extrase din experienţa unor specialişti.
Strălucire cu lămâie
După spălat, clătiţi-vă părul cu un amestec preparat din: 1 l apă, 1 linguriţă oţet şi zeama de la 1/2 lămâie. Efectul va fi uluitor!
Coafură naturală
Amestecaţi între palme puţin gel şi puţină spumă pentru coafat (cam cât o nucă din fiecare), masaţi-le în păr şi apoi pieptănaţi-vă. Avantajul: părul devine mătăsos, dar în acelaşi timp are ţinută. Efectul: o coafură naturală, care rezistă câteva ore.
Loţiune cu plante
Recomandări pentru un păr frumos: gălbenelele şi muşeţelul, lămâia şi rabarbărul deschid culoarea părului. Florile de tei îl fac moale şi mătăsos. Rozmarinul şi salvia accentuează culoarea naturală. Se procedează astfel: se face o infuzie din plante şi puţină apă, se lasă să stea 3 minute şi se amestecă cu un gălbenuş, o lingură de miere şi 2 linguri de şampon neutru. Pentru ca părul dvs. să aibă o culoare mai puternică, spălaţi-vă pe cap 3 zile la rând cu această "loţiune" preparată în casă.
Elixir cu alge
De generaţii întregi, japonezii profită de efectul benefic al algelor. Iată reţeta lor pentru un păr sănătos: se pune să fiarbă un pumn de alge şi, când apa clocoteşte, se iau de pe foc, se strecoară şi se lasă să se răcească. Elixirul (conţine multe microelemente şi substanţe minerale) se masează în păr şi după 20 de minute se clăteşte cu apă călduţă. Efectul: păr mai puternic, mai sănătos şi cu mai mult volum. (Alge se găsesc şi la noi, în body-shop-uri sau la prăvăliile cu produse asiatice.)
Şampon cu bere
Masaj cu ulei de ricin
"Îmblânzeşte" buclele naturale rebele şi le dă strălucire: uleiul de ricin (de la farmacie) masat în păr. Părul se lasă pieptănat sau coafat ca atunci când folosim gelul.
Tărie pentru părul blond
Amestecul de vodcă şi lămâie dă părului blond o strălucire deosebită. După spălat, clătiţi-vă părul cu acest amestec preparat dintr-un păhărel de vodcă (ţuică) şi zeama de la o lămâie. Efectul este deosebit: acţionează şi ca un întăritor natural.
"Unealtă" potrivită
Când e vorba de pieptănatul sau periatul părului, nu trebuie să ne zgârcim. "Uneltele" naturale (periile, pieptenii) garantează calitatea. Dinţii pieptănului trebuie să fie rari, cu spaţii mari între ei, comparabili cu "degetele răşchirate".