Accidentul salvator
Pentru Costel Bălan, totul a început când a scăpat ca prin minune dintr-un accident de maşină. Era şofer pe TIR, în Italia şi, pentru că muncea şi douăzeci de ore pe zi, a adormit la volan. Parapetul de pe marginea şoselei l-a ţinut să nu sară cu maşina în hău. A ieşit plin de sânge, dintre fiarele contorsionate, s-a întins pe iarba unei livezi de meri din apropiere şi a aşteptat să vină carabinierii la locul accidentului. Merele străluceau roşii şi rotunde pe crengi. Soarele trecea din când în când printre frunzele verzi. În acele clipe de oboseală amestecate cu spaimă, a avut pentru un moment impresia că este din nou în satul natal din Galaţi, în Plevna copilăriei lui, la câţiva paşi de casa părintească. A început să plângă. Era anul 2003 şi se împlineau şapte ani de când Costel Bălan plecase, împreună cu soţia, la muncă în Italia. În toamna aceluiaşi an s-au întors acasă şi au plantat primele două hectare cu meri, în apropierea casei părinteşti din satul Plevna, comuna Rediu.
"Trăisem la ţară şi ştiam câte ceva despre munca pământului. Într-un fel, de asta am şi pariat pe agricultură. Pământ era destul, şi pe atunci era ieftin. Noi aveam bani strânşi din munca în Italia, unde eu câştigam trei mii de euro pe lună, soţia cam tot atât, şi puneam lunar deoparte aproape un salariu, tot cu gândul la întoarcere. Dar cel mai mult ne bucurăm că suntem acasă, împreună cu copiii noştri, cu vecinii şi cu prietenii vechi. A fost un entuziasm de început, fără de care nu cred că am fi reuşit", îşi aminteşte Costel primii ani de după întoarcere. Din banii strânşi în străinătate a plantat livada şi, până să intre pe rod, a construit un depozit, şi-a refăcut casa şi a cumpărat câteva utilaje. Pentru a ţine costurile la minim, a muncit doar cu familia. Câteodată era mai greu decât în Italia, dar măcar avea satisfacţia că munceşte pe pământul lui, stă în casa lui şi este alături de copii. Primul şoc a fost după trei ani, când a mers la piaţă cu prima producţie de mere: la toate tarabele erau mere cu un leu şi douăzeci de bani kilogramul, un preţ care lui abia dacă îi acoperea lucrările făcute la livadă în ultimul an.
"Nu puteam să vând peste preţul ăsta, şi m-am dus la taraba vecină să îl întreb pe vânzător cum reuşeşte să producă la un cost aşa de mic. Am aflat că mulţi nu erau producători, ca mine, ci aduceau merele din Ungaria. Le luau de acolo cu 40 de bani kilogramul, transportul cu TIR-ul mai costa încă zece bani la kilogram, şi restul era profitul lor. Cum de erau asemenea preţuri în Ungaria, nu ştiu, cel mai probabil, aveau subvenţii masive din partea statului, aşa cum s-a procedat şi în Polonia, sau făceau livezi superintensive, care nu rezistau mai mult de 10-12 ani, dar erau profitabile. Eu ţinusem cont de calitate şi mă gândisem la livadă şi ca la o moştenire pe care o pot lăsa copiilor mei. Asta era... Descopeream legile dure ale capitalismului în agricultură şi începeam să înţeleg problemele de structură ale României".
Au urmat alţi ani de sacrificiu. Costel şi soţia sa, Fănica, au mai plantat un hectar de cireşi şi au cumpărat încă două hectare de pământ. Au început să cultive şi zmeură, coacăze şi mure. Costel şi-a luat şi un serviciu, pentru a face faţă cheltuielilor, până ce toate plantele aveau să intre pe rod. A încercat fără succes să crească fazani, apoi prepeliţe, dar mereu a fost descurajat de regulile rigide ale statului român, de dezinteresul sau chiar reaua voinţă a funcţionarilor săi.
Am pornit alături de Costel Bălan, la pas, pe dealurile din împrejurimile Plevnei, ca să îmi arate ce a reuşit să facă. Chiar dacă terenurile lui nu sunt la un loc, le recunoşti imediat: sunt cele mai îngrijite din sat, aranjate şi curăţate la milimetru. După mai bine de 13 ani, soluţia lui de a nu miza pe un singur tip de cultură se pare că a dat roade. "Am evitat să mai cultiv ceva ce are tradiţie mare în ţările occidentale, pentru că din mai multe motive nu poţi concura cu ei. Am pus mure, coacăze, zmeură, şi anul ăsta mă extind cu agrişe. Fiind culturi diferite, nici nu risc să pierd întreaga producţie dintr-un an, dacă ceva nu merge. Profitul acum nu este foarte mare, dar am reuşit să ne extindem, să avem şase hectare de culturi şi să mai achiziţionăm şi câteva utilaje".
Întorşi acasă, am stat împreună în curte, sub pomii înfloriţi, şi am băut un suc de mere din producţia proprie. Cămara e plină şi cu alte bunătăţi făcute tradiţional: cidru, ţuică de mere şi mai multe feluri de dulceaţă. Alături de Costel şi Fănica se aşează cu noi, la masă, şi fiul lor, George, proaspăt căsătorit. Şi el, şi soţia sa, sunt horticultori cu diplomă. Cu siguranţă, ei vor duce mai departe afacerea familiei. În atmosfera tihnită a unei gospodarii prospere de la ţară, fostul şofer de TIR din Italia îşi priveşte familia reunită şi faţa i se luminează.
Grădinarul regelui
Ultimii kilometri până la satul Lacul Rezii îi parcurg învăluit de mireasma dulce-amăruie a cireşilor înfloriţi. Doar după acest parfum, şi pot bănui minunăţia spre care mă îndrept. Însă ajuns la "faţa parfumată" a locului, senzaţia e unică: aproape două sute de hectare de cireşi înfloriţi! Sunt într-un loc de vis, într-o uriaşă stampă japoneză! Îţi vine să te dai de trei ori peste cap şi să te transformi într-un fluture, ca să poţi pluti peste această nesfârşită mare de petale alb-roşiatice! Abia după ce ţi se mai potoleşte încântarea poţi să devii iarăşi prozaic şi să spui: "Da! Asta da afacere în agricultură!". Locul de poveste a fost făcut de Valentin Barbu, proprietarul acestei livezi, dintr-o margine a judeţului Galaţi. Ştiam că faima acestui loc a ajuns până la Curtea Regală a Suediei, care a cerut anume să fie aduse cireşe din satul românesc Lacul Rezii. Calitatea cireşelor de aici se pare că este greu de găsit în altă parte a lumii. Curiozitatea mea era legată de povestea din spatele unui asemenea succes al agriculturii româneşti. Stând de vorbă cu Valentin Barbu, mi-am amintit ceea ce ştiam: nu există succes fără sacrificii şi eforturi enorme. Nouă ar fi întrebarea: "Dacă livada de la Lacul Rezii este un model de succes al agriculturii româneşti, un exemplu că putem fi printre primii din lume, de ce Dumnezeu nimeni, dar absolut nimeni din statul român nu se mobilizează?".
"Chiar am vrut să fac pomicultură de top, la nivel mondial. M-am documentat în ţări unde se fac cercetări serioase în domeniul cireşului. Am fost în toată Europa, cu precădere în Franţa, Anglia şi Belgia, am discutat cu specialişti din Israel şi din alte ţări, şi rezultatul îl puteţi vedea. Toată livada este împânzită cu senzori de calitate şi umiditate, legaţi la un sistem computerizat. Ştiu exact, în fiecare moment, ce umiditate am la 30, 50 şi 70 de centimetri în sol, şi ce substanţe nutritive sunt necesare. Totul se reglează computerizat. Am plase anti-grindină şi anti-ultra-violete, sisteme de irigare performante. Dar toate a trebuit să le aflu şi să le învăţ din străinătate, pentru că în România, institutele de cercetare sunt la pământ. Statul român, care trebuia să le finanţeze şi să vină în felul ăsta în sprijinul pomiculturilor, efectiv le-a distrus. La Sadova, de exemplu, de unde România a trimis cercetători la ONU, de unde au fost selectaţi specialişti pentru combaterea deşertificării în Africa, totul este o ruină".
Ideea lui Valentin Barbu a fost să meargă pe calitate, poate de aceea au şi ajuns celebre cireşele de aici. Aşa cum unele vinuri se vând în supermarket, altele în restaurante de lux, exclusiviste, cireşele din satul Lacul Rezii sunt precum vinurile rare şi scumpe.
"Să zicem că un pom are zece crengi. Eu tai şapte şi las doar trei. Dacă pe ele se fac zece cireşe, eu tai şapte din nou şi las doar trei să se coacă. Dar acele trei cireşe vor avea o calitate excepţională. Sigur că şi preţul este pe măsură".
Pe măsură ce discuţiile cu proprietarul livezii au avansat în detaliile pomiculturii româneşti de astăzi, parfumul dulce-amărui al cireşilor în floare a devenit tot mai amar. În cele din urmă, rămâi uimit că o asemenea livadă poate să existe în România, având în vedere condiţiile agriculturii de la noi, şi nu poţi să nu te gândeşti cât de departe puteam să fim, dacă exista o strategie minimă, din partea statului, pentru fermierii şi ţăranii români. S-a mers şi cu jalba la Ministerul Agriculturii. De acolo, însă, oamenii au fost trimişi la Ministerul de Finanţe şi de acolo la cel al Dezvoltării, care în cele din urma i-a trimis din nou la Ministerul Agriculturii. De câte ori dialogul era pe punctul de a începe, se schimba guvernul sau secretarul de stat şi oamenii erau amânaţi şi chemaţi să reia acelaşi traseu, într-o nouă legislatură...
Rămâne livada din Lacul Rezii un model de succes şi de performanţă? Cu siguranţă! Şi, poate, peste ani sau decenii, când agricultura românească va funcţiona normal, ne vom uita în urmă şi vom admira nu doar frumuseţea cireşilor înfloriţi, dar şi curajul nebun al unor fermieri din anii negri ai pomiculturii româneşti.
Fenomenul Matca
Matca era până nu demult un simplu sat din judeţul Galaţi. Astăzi este o aşezare de peste zece mii de locuitori, cu magazine mari, cluburi, cafenele, maşini scumpe şi vile cu etaj, ca în cartierul Primăverii. Matca este un fenomen rar în România, pentru că toţi locuitorii de aici fac bani şi trăiesc doar din agricultură! Cum este posibil, când în multe părţi ale ţării terenurile stau pârloagă şi satele s-au golit, oamenii luând drumul amar al străinătăţii? O parte a răspunsului am găsit-o mergând la pas pe uliţele perfect asfaltate. Oriunde te-ai uita, cât vezi cu ochii, sunt numai solarii pentru legume. Oamenii îşi muncesc la propriu fiecare palmă de pământ. De multe ori, vilele luxoase nu se văd, din cauza acestor corturi uriaşe din nailon, ridicate chiar pe terenul din faţă! Nu te mai miri când afli că pământul agricol, care aici produce pe rupte, a ajuns la preţuri astronomice, de peste 40 de mii de euro un hectar! Restul misterului acestui succes agricol fenomenal mi l-a dezvăluit unul dintre liderii producătorilor locali, Florin Ciocan. M-a primit în casă, după ce m-a legitimat şi mi-a verificat identitatea pe internet. În salonul elegant, cu mobile sculptate şi candelabre de cristal, domnul Florin şi-a justificat gestul: "Îmi pare rău că a trebuit să vă verific, dar aici ne confruntăm cu tot felul de probleme... Ştiţi, în acest moment, Matca este unul dintre cele mai importante bazine legumicole din Europa. Nu spun vorbe mari, dar în faţa noastră tremură multă lume din Europa şi ne-am confruntat şi cu probleme de spionaj economic şi încercări de destabilizare a zonei. Ţăranii de aici sunt incomozi pentru producătorii din vestul Europei, pentru supermarket-uri şi pentru tot felul de faraoni de-ăştia moderni şi lacomi, care visează să pună mâna pe noi."
Am ajuns la Matca, convins că voi descoperi secretul unei re-cooperativizări, că puterea ţăranilor stă în unitatea lor, aşa cum se întâmplă în Polonia. Am aflat cu surprindere că lucrurile stau exact pe dos. "Vă rog un lucru important", spune Florin Ciocan, "să nu scrieţi, ca alţii, doar despre traiul bun şi prosper de aici, şi doar să vă miraţi de casele noastre. Vă rog să spuneţi adevărul până la capăt. Adevărul este că noi, oamenii din Matca, muncim pentru ceea ce avem ca sclavii, ca puşcăriaşii. Încă, la puşcărie cred că e mai bine, că au ore de somn şi de masă. Muncim 24 de ore pe zi şi avem vacanţă o săptămână de Crăciun, şi una de Paşti. Atât. Aşa s-a făcut ceea ce vedeţi aici. În 25 decembrie, noi ne apucăm să punem răsadurile în pahare. În ianuarie şi februarie, noi pregătim pământul în solarii, şi la începutul lui martie, deja punem răsadurile în pământ. În tot timpul ăsta, facem foc la sobe, în solarii, zi şi noapte, cu schimbul. Ca să nu ierbicidăm şi să avem calitate la legume, plivim în genunchi, buruiană cu buruiană. Nu se termină niciodată munca aici. Asta să spuneţi despre noi."
Forţa acestor legumicultori, care ies primii pe piaţă cu primele trufandale de sezon, castraveţi, roşii, ardei, vinete şi ceapă, este tocmai faptul că lucrează independent, fără să fie strânşi într-o cooperativă. Succesul zonei se explică prin perseverenţa lor şi calitatea legumelor. Imediat după revoluţie, au venit bişniţarii să cumpere ieftin din sat şi să vândă scump la oraş. Apoi a fost de ajuns să vină o dată un TIR din Lituania şi să ia marfă. De la an la an, tot mai mulţi intermediari au început să vină, până când astăzi satul este luat cu asalt de TIR-uri din Estonia, Polonia sau Olanda. Matca a devenit în timp, prin munca perseverentă a oamenilor, o mare piaţă de desfacere a legumelor.
"E ca la bursă, la noi, la piaţă. Preţul se face în funcţie de cerere şi ofertă, cumpărătorii negociază direct cu producătorii. Nu vrem cooperativă, pentru că puterea corupe. Oricine ar ajunge să conducă o asemenea piaţă ar începe să aibă idei şi să tragă sfori... De-aia, noi vrem să ne păstrăm libertatea cu orice preţ. Ăsta e scopul nostru. Nu vrem să vină şi să ne dicteze nimeni nici preţul, nici investiţiile, nici ce seminţe să folosim! Fiecare zonă trebuie să îşi găsească singură cea mai eficientă cale."
Am mers cu Florin Ciocan în solarul său gigantic. Aproape o jumătate de hectar de seră construită artizanal, nimic modern. Stâlpi de salcâm, sobe vechi, din fontă, improvizate din loc în loc. Zece mii de răsaduri de ardei erau deja puse de familia lui, perfect aliniate, şi cu sistem de irigare prin picătură. E de ajuns să stai un sfert de oră în căldura unei asemenea sere ca să îţi dai seama cât de greu este să munceşti în genunchi, la fiecare plantă.
"Şi aş vrea să mai scrieţi ceva... Dacă vă dau voie să ziceţi aşa ceva, acolo, la Bucureşti... Politicienii de azi ar trebui împuşcaţi. Ascultaţi ce vă spun! Până nu se dă o lege să îi scoată din politică pe toţi hoţii şi bandiţii ăştia, pe toţi cei care au avut de-a face cu politica până acum, România nu o să dea de bine. Să vină tinerii care nu s-au mânjit şi care au altă gândire. Oricum, România, dacă nu trece la republică semi-prezidenţială, nu are nicio şansă cu netrebnicii ăştia din Parlament. Dacă v-aş spune cât au suferit oamenii din satul ăsta ca să ajungă aici, câţi şi-au distrus sănătatea din cauza politicienilor de doi bani, câte mizerii şiumilinţe au îndurat, aţi scrie o carte, uite aşa de groasă. Suntem sătui de ei, vrem să ne lase în pace să muncim."
Când tocmai mă pregăteam să plec, au început să se adune acasă la Florin câţiva ţărani din sat. Veneau să discute şi să dezbată despre fonduri europene şi ultimele legi votate. Ţărani tăcuţi, cu feţele deja arse de soare, cu mâini zbârcite şi priviri tari, directe. Fenomenul Matca este succesul în agricultură al acestor oameni care muncesc nebuneşte şi care nu se împiedică în oboseală sau secetă, ci doar în statul român, care îi striveşte sub poveri.