"Pe umeri, pletele-i curg râu"...

Redactia
Neuitatul vers al lui George Coș­buc exprimă cum nu se poate mai bine vi­sul femeilor de-a avea părul bogat și frumos.

Mai ales acum, primăvara, când lumina și vântul li se împletesc poetic în co­sițe, ar face orice pentru podoaba lor ca­pi­­la­ră. Pentru a le fi de folos, am se­lectat câ­teva sfaturi cu acțiune ra­pidă, extrase din experiența unor spe­cialiști.

Strălucire cu lămâie
După spălat, clătiți-vă părul cu un amestec preparat din: 1 l apă, 1 lingu­ri­ță oțet și zeama de la 1/2 lămâie. Efec­tul va fi uluitor!

Coafură naturală
Amestecați între palme puțin gel și puțină spumă pentru coafat (cam cât o nucă din fiecare), ma­sați-le în păr și apoi piep­tănați-vă. Avanta­jul: părul devine mătăsos, dar în ace­lași timp are ținu­tă. Efec­tul: o coafură natu­rală, care re­zistă câteva ore.

Loțiune cu plante
Recomandări pentru un păr fru­mos: gălbenelele și mu­­șețelul, lămâia și ra­bar­bărul deschid culoarea pă­ru­lui. Flo­rile de tei îl fac moale și mă­tă­sos. Roz­ma­rinul și salvia accen­tuează cu­loa­rea naturală. Se pro­ce­dează ast­fel: se face o in­fuzie din plante și puțină apă, se lasă să stea 3 mi­nute și se ames­tecă cu un găl­benuș, o lingură de mie­re și 2 linguri de șam­pon neutru. Pentru ca pă­rul dvs. să aibă o culoare mai pu­ternică, spă­lați-vă pe cap 3 zile la rând cu aceas­tă "loțiune" prepa­ra­tă în casă.

Elixir cu alge
De generații întregi, japonezii pro­fită de efectul benefic al algelor. Iată re­țe­ta lor pentru un păr sănătos: se pune să fiar­bă un pumn de alge și, când apa clo­co­tește, se iau de pe foc, se strecoară și se lasă să se răcească. Eli­xi­rul (conți­ne multe microele­men­te și substanțe mi­ne­rale) se masează în păr și după 20 de minute se clă­tește cu apă călduță. Efectul: păr mai puternic, mai sănătos și cu mai mult volum. (Alge se găsesc și la noi, în body-shop-uri sau la prăvăliile cu pro­duse asiatice.)

Șampon cu bere
Natural și eficient: șam­po­nul cu bere pre­parat de ­dvs. înșivă. Rețeta: se ames­tecă (eventual cu mixerul) 1/8 l de bere cu 1 găl­be­nuș și o lingură de rom. Se spală părul cu acest șampon, se clă­teș­te și, la urmă de tot, se mai toarnă peste păr puțină bere. Nu vă fie teamă, mirosul nu rămâne în păr. Un efect supli­men­tar: berea calmea­ză glan­de­le sebacee și este un întă­ritor exce­lent.

Masaj cu ulei de ricin
"Îmblânzește" bucle­le naturale re­be­le și le dă strălucire: uleiul de ricin (de la farmacie) ma­sat în păr. Părul se lasă piep­tănat sau coafat ca atunci când folo­sim gelul.

Tărie pentru părul blond
Amestecul de vodcă și lămâie dă pă­rului blond o strălucire deosebită. După spălat, clătiți-vă părul cu acest amestec preparat din­tr-un păhărel de vodcă (țui­că) și zeama de la o lămâie. Efec­tul este deo­sebit: acționează și ca un întă­ritor natural.

"Unealtă" potrivită
Când e vorba de piep­tănatul sau periatul păru­lui, nu trebuie să ne zgâr­­cim. "Uneltele" naturale (periile, piep­te­nii) ga­ran­tează calitatea. Dinții piep­tănului trebuie să fie rari, cu spații mari între ei, comparabili cu "degetele răș­chirate".