Că v-aţi pierdut energia pe drum? Dacă vreţi să vă faceţi un bine, apelaţi la posturile de sănătate. Nu vă temeţi: foamea n-o să vă strice buna dispoziţie. Dimpotrivă, postul acţionează asupra trupului şi sufletului ca o "curăţenie generală". Pentru că, începând de a doua zi, creierul stimulează producerea endorfinelor (hormonii fericirii), creându-vă o stare de euforie. Iată cele mai sănătoase tipuri de post, recomandate de specialiştii de la Universitatea Giessen din Germania:
1. Postul Ayurveda
Cum procedaţi: Ayurveda respinge postul de durată mai lungă. Ideal este considerat, în schimb, postul scurt, care ne ajută să scăpăm de ce am acumulat pe timpul iernii. Beţi o zi întreagă numai apă fierbinte cu lămâie şi ceai de ghimbir. Pentru ceai, tăiaţi în ştifturi o rădăcină proaspătă de ghimbir, puneţi-o într-un termos şi turnaţi peste ea apă fierbinte. Nu strecuraţi ceaiul! Programaţi-vă câte o zi de post ayurvedic în fiecare săptămână.
Părerea experţilor: Zilele răzleţe de post nu sunt o cură veritabilă, dar vă ajută să vă purificaţi organismul din timp în timp. Mai ales după excesele alimentare.
2. Postul cu chifle şi lapte
Cum procedaţi: Chiflele cu lapte ajută, pare-se, la regenerarea stomacului şi a intestinului. Cura de trei săptămâni a fost iniţiată de medicul german Franz Xaver Mayr în urmă cu peste 100 de ani. Timp de o săptămână, "pacienţii" nu mănâncă decât câte o chiflă veche de două zile, dimineaţa şi la prânz, însoţită fiecare de o cană cu lapte. În săptămâna a doua, meniul cuprinde şi telemea nesărată sau brânză de vaci. Fiecare îmbucătură trebuie mestecată de cel puţin 30 de ori. La cină nu se mănâncă, se bea doar ceai. Cura lui Mayr mai cuprinde: comprese cu apă caldă pe abdomen, exerciţiile complete de respiraţie şi câte un pahar de apă cu sare amară în fiecare zi, pentru ca digestia să funcţioneze normal.
Părerea experţilor: Ar fi de preferat ca această cură să se facă sub supravegherea medicului, dar o puteţi practica şi acasă, după ce aţi consultat medicul de familie. Este foarte eficientă în cazul tulburărilor digestive, pentru că intestinul este menajat şi curăţat în acelaşi timp.
3. Postul terapeutic după Buchinger
Cum procedaţi: Este postul de sănătate cel mai răspândit până-n prezent, fiind iniţiat în 1935 de medicul german Otto Buchinger. Pentru această cură se recomandă o durată de trei-patru săptămâni, dar chiar şi într-o singură săptămână organismul reuşeşte să elimine o parte din toxine şi să se refacă. Cura începe cu o zi de "descărcare", în care se consumă doar alimente uşor de digerat, precum orezul fiert şi fructele. Pe urmă, programul prevede numai sucuri de fructe sau de legume şi supe de zarzavat (zeama). Pentru a ajuta organismul să elimine substanţele toxice, din două în două zile se face clismă.
Părerea experţilor: Postul Buchinger poate ameliora astmul şi alergiile. Dacă îl ţineţi acasă, este foarte important ca la terminarea curei să reveniţi treptat la deprinderile dvs. alimentare, respectând cu stricteţe un program de refacere.
4. Postul cu fructe
Cum procedaţi: Pe parcursul curei vă hrăniţi exclusiv cu fructe proaspete, ceai şi multă apă. Vitaminele, substanţele minerale, microelementele şi enzimele vă întăresc sistemul imunitar, activează puterea de autovindecare a organismului şi compensează deficienţele. Durata optimă: una-două săptămâni, iar ulterior, zile răzleţe de post, intercalate atunci când doriţi.
Părerea experţilor: Cura cu fructe este foarte potrivită pentru începători şi pentru persoanele cu probleme de circulaţie. Fructele consumate în mod regulat nu permit, practic, instalarea senzaţiei de foame.
5. Postul cu mucilagii
Cum procedaţi: Numele sună neapetisant, dar prin această metodă se curăţă şi se dezintoxică perfect stomacul şi intestinul, iar pereţii sensibili ai stomacului sunt protejaţi de surplusul de aciditate. Preparaţi o supă diluată din fulgi de ovăz, seminţe de in şi fulgi de orez, pe care o treceţi printr-o sită. Gustul poate fi ameliorat cu puţină zeamă de zarzavat sau suc de fructe. Turnaţi supa pasată într-un termos şi beţi câte-o înghiţitură pe tot parcursul zilei.
Părerea experţilor: Este ideal pentru persoanele cu voinţă şi cu stomac sensibil. Şi în cazul postului cu mucilagii trebuie să beţi multe lichide - minimum 3 l de apă şi ceai -, pentru ca organismul să fie bine "clătit".
6. Postul cu albumine
Cum procedaţi: Este singura variantă de post care vă poate ajuta să slăbiţi repede. Beţi zilnic 1,5 l de zer, 1 l de borş sau 1 l de zeamă de varză acră. Împiedică descompunerea albuminelor proprii organismului şi stimulează, în schimb, descompunerea grăsimilor. Dacă vă mişcaţi suficient!
Ce trebuie să ştim despre post
Când şi cât trebuie să postim?
În principiu, putem posti în orice anotimp. Totuşi, lunile reci ar trebui evitate, pentru că în timpul postului temperatura corpului scade uşor. Persoanelor supraponderale li se recomandă să postească însă şi iarna, pentru că au de unde să piardă energie.
În general, timpul ideal de postit se întinde din primăvară şi până toamna. Primăvara, oamenii sunt puternic marcaţi de marile transformări de mediu şi climă, care îi influenţează direct şi e bine să se pregătească pe "dinăuntru" pentru întâmpinarea lor.
În ceea ce priveşte durata postului, medicii care practică în clinici terapia prin post susţin că timpul ideal de abţinere de la mâncare trebuie să se întindă între 10 şi 20 de zile. Desigur, din motive de sănătate, postul poate să dureze şi 40 de zile, dar numai sub observaţie medicală. Cu cât o boală se dovedeşte mai rezistentă, cu atât trebuie să se postească mai mult.
În principiu, medicii recomandă:
* Oamenii sănătoşi pot să postească între 2-3 zile şi 3-4 săptămâni, în funcţie de voinţă şi motivaţie.
* Primul post nu trebuie să depăşească 14 zile.
* Cea mai potrivită durată a postului o stabilim fiecare în parte. Doar noi ne cunoaştem limitele pe care n-ar trebui să le depăşim.
* Persoanele care postesc un timp mai îndelungat ar trebui să-şi ia un concediu de 7 zile.
Cui i se recomandă postul
* Oamenilor sănătoşi, pentru care postul reprezintă un mijloc ideal de prevenire a bolii. Postul este o modalitate de prelungire a vieţii, de întărire a sistemului imunitar, de confort fizic, sufletesc şi spiritual, de evitare a bolilor civilizaţiei, de întârziere a îmbătrânirii, de pierdere a kilogramelor în plus (un focar pentru multe boli).
* Supraponderalii trebuie să ţină de două ori pe an cure stricte de post de minimum două săptămâni, alternative cu altele mai scurte, cu sucuri de legume sau ceaiuri de plante.
Numeroase boli pot fi vindecate prin post, cu condiţia să existe o supraveghere medicală:
- boli ale sistemului cardiac - angină pectorală, hipertensiune arterială, deficienţe de circulaţie a sângelui, varice, tromboze, arterioscleroză şi distonie vegetativă;
- tulburări de metabolism (obezitate, gută, boli reumatice);
- boli ale sistemului digestiv (constipaţie cronică, diaree, balonări, colite, suferinţe ale ficatului, boli de fiere şi de stomac, cu excepţia ulcerului cu nişă);
- boli femeieşti (tulburări de menopauză, de ciclu menstrual, infecţii genitale, în unele cazuri, chiar şi sterilitate);
- calculi renali şi vezicali;
- boli de piele (psoriazis, acnee, eczeme);
- boli ale sistemului nervos (migrene, epuizare nervoasă, insomnie);
- alte boli - depresii, bronşite, alergii, intoxicaţii, glaucom, infecţii acute, diabet, ticuri;
- cancer: stimularea sistemului imunitar în lupta cu boala;
- pregătire înaintea unei intervenţii chirurgicale.
Cui i se interzice postul
* Copiilor şi adolescenţilor aflaţi în perioada de creştere (eventual, pot urma o formă mai blândă de post, cu sucuri de legume şi fructe, seminţe de in etc).
* Vârstnicilor, dacă suferă de slăbiciune de bătrâneţe şi nu au mai postit niciodată.
* Bolnavilor de Basedow, tuberculoză, boli cronice de stomac, celor aflaţi în convalescenţă, psihopaţilor.