Postul de primăvară - 6 metode de curățire a organismului

Redactia
A izbucnit primăvara și simțiți că nu sun­teți la înălțime cu ea?

Că v-ați pierdut ener­gia pe drum? Dacă vreți să vă faceți un bine, apelați la posturile de sănătate. Nu vă te­meți: foamea n-o să vă stri­ce buna dispoziție. Dim­potri­vă, postul acționează asu­pra trupului și su­fletului ca o "curățenie ge­ne­rală". Pentru că, înce­pând de a doua zi, cre­ierul stimulează pro­du­ce­rea endorfi­nelor (hor­monii fe­ri­cirii), creându-vă o stare de euforie. Iată cele mai sănătoase ti­puri de post, reco­mandate de spe­cialiștii de la Uni­versi­tatea Giessen din Ger­ma­nia:

1. Postul Ayurveda
Cum procedați: Ayurveda res­pin­ge postul de du­­rată mai lun­gă. Ideal este con­si­derat, în schimb, postul scurt, care ne ajută să scă­păm de ce am acu­mulat pe timpul ier­nii. Beți o zi întreagă nu­mai apă fierbinte cu lămâie și ceai de ghim­bir. Pentru ceai, tăiați în știfturi o ră­dăcină proas­pătă de ghim­bir, pu­neți-o într-un ter­mos și tur­nați peste ea apă fierbinte. Nu strecu­rați cea­iul! Pro­­gra­mați-vă câte o zi de post ayur­­vedic în fiecare săp­tă­mână.
Părerea experților: Zi­lele răzlețe de post nu sunt o cură veritabilă, dar vă ajută să vă purificați or­ga­nismul din timp în timp. Mai ales după ex­ce­sele ali­men­tare.

2. Postul cu chifle și lapte
Cum procedați: Chiflele cu lapte ajută, pare-se, la regenerarea sto­ma­cului și a intestinului. Cura de trei săptămâni a fost inițiată de medicul ger­man Franz Xaver Mayr în ur­mă cu peste 100 de ani. Timp de o săptămână, "pacienții" nu mănâncă de­cât câte o chiflă veche de două zile, dimineața și la prânz, însoțită fie­care de o cană cu lapte. În săp­tă­­mâna a doua, meniul cuprinde și telemea nesărată sau brânză de vaci. Fie­care îmbucătură trebuie mes­­tecată de cel puțin 30 de ori. La cină nu se mă­nâncă, se bea doar ceai. Cura lui Mayr mai cu­prin­de: comprese cu apă cal­dă pe abdomen, exer­cițiile com­­plete de respirație și câte un pahar de apă cu sare amară în fie­care zi, pentru ca digestia să func­ționeze nor­mal.
Părerea experților: Ar fi de pre­ferat ca această cură să se facă sub supra­vegherea me­di­cului, dar o puteți practica și aca­să, după ce ați con­sultat me­di­cul de familie. Este foarte efi­cien­tă în cazul tul­burărilor digestive, pentru că in­tes­tinul este menajat și curățat în același timp.

3. Postul terapeutic după Buchinger
Cum procedați: Este postul de sănătate cel mai răspândit până-n prezent, fi­ind inițiat în 1935 de me­dicul ger­man Otto Buchinger. Pentru această cură se recomandă o durată de trei-patru săp­tămâni, dar chiar și într-o singură săptămână or­ga­nis­mul re­u­șește să elimine o parte din toxine și să se re­­facă. Cura începe cu o zi de "des­căr­care", în care se con­­su­mă doar ali­mente ușor de digerat, precum ore­zul fiert și fructele. Pe urmă, programul prevede nu­­mai su­curi de fructe sau de legume și supe de zar­za­vat (zea­ma). Pen­tru a ajuta or­ga­nis­mul să elimine subs­­tanțele to­xi­ce, din două în două zile se face clis­mă.
Părerea experților: Postul Buchin­ger poate ame­lio­ra astmul și aler­giile. Dacă îl țineți acasă, este foarte im­portant ca la terminarea curei să reveniți treptat la de­prin­derile dvs. alimentare, res­pectând cu stric­tețe un program de refacere.

4. Postul cu fructe
Cum procedați: Pe par­cursul curei vă hră­­niți ex­clusiv cu fructe proas­­pete, ceai și mul­tă apă. Vi­­­­ta­mi­nele, subs­tan­țele mi­ne­­rale, mi­croele­men­tele și en­­zi­mele vă în­tăresc sis­temul imu­­­ni­tar, ac­ti­vea­ză pu­­terea de auto­vin­de­care a orga­nis­­mului și com­­pen­sează de­ficiențele. Durata op­ti­mă: una-două săp­­tă­mâni, iar ul­terior, zile răzlețe de post, inter­calate atunci când doriți.
Părerea experților: Cura cu fructe este foarte po­trivită pentru începători și pentru persoanele cu pro­bleme de cir­culație. Fructele consumate în mod re­gulat nu permit, practic, instalarea sen­zației de foa­me.

5. Postul cu mucilagii
Cum procedați: Numele sună neapetisant, dar prin această metodă se curăță și se dezintoxică perfect sto­macul și intestinul, iar pereții sen­sibili ai stomacului sunt pro­tejați de sur­plu­sul de aci­di­tate. Preparați o supă di­lua­tă din fulgi de ovăz, se­mințe de in și fulgi de orez, pe care o treceți prin­tr-o sită. Gustul poate fi ame­­lio­rat cu puțină zeamă de zar­­za­vat sau suc de fructe. Tur­nați su­pa pa­sată într-un ter­mos și beți câ­te-o înghițitură pe tot par­cursul zilei.
Părerea experților: Es­te ideal pen­tru persoa­nele cu vo­ință și cu stomac sen­­si­bil. Și în cazul pos­tului cu mu­­­cilagii tre­bu­ie să beți multe li­chi­de - mini­mum 3 l de apă și ceai -, pentru ca or­ga­nis­mul să fie bine "clă­tit".

6. Postul cu albumine
Cum procedați: Este singura va­rian­tă de post care vă poate ajuta să slăbiți repede. Beți zilnic 1,5 l de zer, 1 l de borș sau 1 l de zeamă de var­ză ac­ră. Îm­pie­dică descompunerea albuminelor pro­prii or­ganismului și stimulează, în schimb, des­com­­pu­ne­rea grăsimilor. Dacă vă mișcați su­fi­cient!
Părerea experților: Cu așa-numitul post "mo­­dificat" sau "îmbogățit" cu al­bu­mine, puteți da jos kilogramele în plus. Cura cu zer este foarte bu­nă pen­tru eliminarea reziduurilor și efi­cientă în caz­ul unor afecțiuni digestive sau ale pielii.

Ce trebuie să știm despre post

Când și cât trebuie să postim?
În principiu, putem posti în orice anotimp. To­tuși, lunile reci ar trebui evitate, pen­tru că în tim­­pul postului temperatura cor­pului sca­de ușor. Persoanelor supraponderale li se re­comandă să pos­tească însă și iarna, pentru că au de unde să piardă energie.
În general, timpul ideal de postit se întinde din pri­mă­vară și până toamna. Primăvara, oame­nii sunt pu­ternic marcați de marile trans­formări de mediu și climă, care îi influențează direct și e bine să se pre­gă­tească pe "di­năuntru" pentru în­tâm­pinarea lor.
În ceea ce privește durata pos­tului, medicii care prac­tică în cli­nici terapia prin post susțin că tim­pul ideal de abținere de la mân­care trebuie să se întindă între 10 și 20 de zile. Desigur, din mo­tive de sănătate, pos­­tul poate să dureze și 40 de zile, dar nu­mai sub observație me­­di­cală. Cu cât o boa­lă se do­vedește mai rezistentă, cu atât tre­buie să se postească mai mult.
În principiu, me­di­cii recomandă:
* Oamenii sănă­toși pot să postească între 2-3 zile și 3-4 săptămâni, în funcție de voință și mo­tivație.
* Primul post nu trebuie să depășească 14 zile.
* Cea mai potrivită durată a postului o stabilim fie­­care în parte. Doar noi ne cunoaștem limitele pe care n-ar trebui să le depășim.
* Persoanele care postesc un timp mai în­delungat ar trebui să-și ia un concediu de 7 zile.

Cui i se recomandă postul

* Oamenilor sănătoși, pentru care postul repre­zintă un mij­loc ideal de prevenire a bolii. Postul este o mo­da­li­tate de prelungire a vieții, de întărire a sistemului imu­­­­­nitar, de confort fizic, sufletesc și spi­­ritual, de evi­tare a bolilor ci­vi­li­zației, de întârziere a îmbătrânirii, de pier­­­dere a kilogramelor în plus (un fo­car pentru mul­te boli).
* Supraponderalii trebuie să țină de do­uă ori pe an cure stricte de post de mi­nimum două săp­tămâni, al­ter­native cu altele mai scurte, cu sucuri de le­gu­me sau cea­iuri de plante.
Nu­me­roase boli pot fi vindecate prin post, cu condiția să existe o su­pra­ve­ghe­re medicală:
- boli ale sistemului cardiac - an­gină pec­torală, hi­per­­­tensiune ar­te­ria­lă, deficiențe de cir­culație a sân­ge­­lui, va­rice, trom­boze, arterio­scle­roză și distonie ve­ge­ta­tivă;
- tulburări de metabolism (obe­zi­tate, gută, boli reumatice);
- boli ale sistemului digestiv (cons­ti­pație cro­nică, dia­ree, balonări, co­lite, suferințe ale fi­ca­tu­lui, boli de fiere și de sto­mac, cu excepția ul­cerului cu ni­șă);
- boli femeiești (tulburări de me­­nopauză, de ciclu mens­tru­al, in­fecții genitale, în une­le ca­zuri, chiar și ste­rilitate);
- calculi renali și ve­zicali;
- boli de piele (pso­riazis, ac­nee, ec­ze­me);
- boli ale sistemului nervos (mi­­grene, epui­zare ner­voa­să, in­somnie);
- alte boli - de­pre­sii, bron­și­te, alergii, intoxicații, glaucom, in­fecții acute, diabet, ticuri;
- cancer: stimularea sistemului imunitar în lupta cu boa­la;
- pregătire ­îna­intea unei in­ter­venții chirurgicale.

Cui i se interzice postul
* Copiilor și adolescenților aflați în perioada de creș­tere (eventual, pot urma o formă mai blândă de post, cu su­curi de legume și fructe, semințe de in etc).
* Vârstnicilor, dacă suferă de slăbiciune de bă­trâ­nețe și nu au mai postit niciodată.
* Bolnavilor de Basedow, tuberculoză, boli cronice de sto­mac, celor aflați în convalescență, psiho­pa­ților.