Aţi crezut că aţi scăpat de ea din adolescenţă, dar iată că nesuferitele coşuri se întorc! Temperaturile ridicate şi praful anotimpului tot mai cald le aţâţă şi le provoacă să explodeze pe obraz. În cazul în care boala nu s-a cronicizat, tratamentele care urmează pot fi de mare ajutor.
Deşi se credea că îi vizează pe adolescenţi, tot mai multe femei se îmbolnăvesc de acnee. Dar dacă la adolescenţi coşurile apar mai degrabă pe obraji şi pe frunte, la femei ele sunt localizate pe gât, barbă, maxilare, ajungând până pe lobul urechilor. Şi aspectul lor este diferit: leziunile sunt inflamatorii, profunde, dureroase, cu un risc mărit de a lăsa în urma lor cicatrici.
Dermatologilor le este greu să explice această explozie de acnee la adulţi, dar, totuşi, câteva piste se profilează. Nu trebuie să vă feriţi de ciocolată sau de mezeluri, alimentaţia jucând doar un rol minor, ba chiar inexistent. Tutunul, în schimb, este primul de pe lista acuzaţilor. La fel ca şi excesul de produse cosmetice, poluarea, stresul şi fluctuaţiile hormonale.
Toţi aceşti factori sunt dificil de atacat în acelaşi timp. Dar dermatologii dispun de multe posibilităţi de tratament. În primul rând, este nevoie de răbdare şi de perseverenţă. Primele rezultate nu apar decât după câteva săptămâni, iar revenirea bolii este posibilă chiar până la menopauză. Dar soluţiile pentru a face pace cu pielea dumneavoastră există şi sunt eficiente.
Antibiotice
În caz de acnee severă, o cură de antibiotice (cicline) poate aduce o ameliorare netă şi rapidă, scăzând mult riscul apariţiei cicatricilor. Dar atenţie, pentru a fi eficace, tratamentul trebuie să dureze între trei şi patru luni, ceea ce, la unele femei, favorizează apariţia micozelor vaginale. Un efect secundar pe care dermatologul sau ginecologul va şti să îl elimine.
PLANTE - rădăcină de brusture
Pentru o epidermă mai curată şi mai proaspătă, faceţi o cură de brusture timp de două luni, sub formă de ceai, granule sau plantă proaspătă. Proprietăţile sale antibacteriene şi depurative fac din el un aliat de seamă în ceea ce priveşte lupta cu problemele de piele. Iar dacă faţa dumneavoastră are tendinţa să strălucească în exces, folosiţi în tratament şi panseluţa.
Homeopatia
Cel mai bine este să consultaţi un doctor homeopat, care o să vă prescrie tratamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Dar puteţi să încercaţi şi soluţiile următoare. În toate cazurile: sulfur iodatum 9CH, cinci granule pe zi. Dacă aveţi o piele care luceşte în exces şi puncte negre: selenium 5CH, cinci granule pe zi. Dacă coşurile dumneavoastră sunt infectate, kalium bromatum 9CH, cinci granule pe zi.
Argila
Lăsaţi la o parte peelingurile, mult prea agresive. Pentru a vă curăţa pielea în profunzime, fără să o iritaţi, optaţi mai degrabă pentru argila verde. Graţie proprietăţilor sale absorbante, ea curăţă epiderma, închide porii şi favorizează o cicatrizare blândă.
Cum să vă pregătiţi masca? Vărsaţi infuzie rece de muşeţel, care calmează, într-un bol. Adăugaţi argila pudră şi amestecaţi până obţineţi o pastă onctuoasă. Adăugaţi apoi cinci picături de ulei esenţial de lămâie, un antiseptic natural.
Utilizare. Aplicaţi-o într-un strat gros, pe faţă şi pe gât. Clătiţi cu apă călduţă, imediat ce argila începe să se întărească. Folosiţi acest tratament de două ori pe săptămână.
Isotretinoina
Derivată din vitamina A, isotretinoina este mai cunoscută sub numele de Roacutan. (Se găseşte în farmacii.) Dă rezultate foarte bune la adolescenţi. La adulţi, se recomandă pentru tratarea acneei grave sau recidivante. Este contraindicat în caz de sarcină. Drept urmare, nu este prescris decât femeilor care folosesc contraceptive.
Hormonii
Dezechilibrele hormonale, luarea sau întreruperea unui contraceptiv oral, punerea unui sterilet hormonal au repercusiuni la femeile a căror piele este foarte sensibilă. De unde, o producţie excesivă de sebum, ba chiar o explozie de acnee. Mergeţi la dermatolog şi la ginecolog. Or să vă ajute să găsiţi soluţia cea mai bună. Astfel, pilulele care conţin progestative permit reglarea producţiei de sebum.
Hidratarea
Pielea acneică are nevoie să fie hidratată. În primul rând, dimineaţa, pentru a o feri de agresiunile exterioare din timpul zilei, dar şi seara, cu 30 de minute după aplicarea tratamentelor prescrise de către dermatolog. Scopul: compensarea efectului ce usucă pielea şi o irită.
Cromoterapia, o nouă pistă?
Din ce în ce mai mulţi medici îşi echipează cabinetele cu aparate de cromoterapie. Această tehnică constă în luminarea feţei cu trei diode electroluminiscente, difuzând o lumină albastră, care distruge coşurile şi omoară germenii. Deşi această tehnică este nedureroasă şi nu prezintă niciun fel de pericol, încă nu există date suficiente pentru a-i fi evaluată eficacitatea.
Laserul
Acneea dumneavoastră chiar este foarte severă? Rezistă la tratamentele locale, la antibiotice şi la curele cu isotretinoină? În acest caz, laserul poate vindeca aceste leziuni rebele, chistice, sau poate estompa cicatricile. Nu toţi doctorii practică această metodă, dar ea este destul de răspândită şi veţi găsi fără probleme un cabinet. (Vă recomandăm tratamentele laser de la Bio-Medica, realizate de specialişti. Tel. 0319101)
Curăţirea
Spălaţi-vă faţa, gâtul şi decolteul, dimineaţa, cu produse blânde. Evitaţi săpunurile şi loţiunile pe bază de alcool. Esenţial este să vă purificaţi pielea fără să o agresaţi. Există mai multe produse foarte bune, de la firmele mari precum Ducray sau Vichy, dar mai ales preparatul Harrogate (cu sulf).
Machiajul
Două bune motive pentru ca doamnele să rămână cochete. Machiajul formează o barieră împotriva soarelui. Şi veţi fi mai puţin tentate să vă tot frecaţi coşurile, pentru că vor fi mai bine ascunse. Pentru a masca coşurile inflamate, aplicaţi un corector de culoare verde specific pentru acnee. El neutralizează culoarea roşie, tratând în acelaşi timp imperfecţiunile. Pentru a estompa aspectul în relief al coşurilor subcutanate, folosiţi un fond de ten cu toleranţă mare, non-comedogen şi hipoalergic.
Alte soluţii
* Ştergeţi-vă coşurile cu un tampon îmbibat în oţet de mere natural sau suc de lămâie.
* Miere condimentată - amestecaţi o linguriţă de miere cu o lingură de nucşoară transformată în pulbere şi aplicaţi pasta obţinută pe coşuri. Lăsaţi să acţioneze 20 de minute apoi spălaţi-vă. Mierea are proprietăţi antiseptice şi accelerează cicatrizarea.
* Folosiţi creme pe bază de acid salicilic (o concentraţie de 2% este suficientă).